Кетогенна диета - предимства и недостатъци

Публикувано от Лидия Костова 23/05/2012 3 Коментари Диети,
Предимства на кетогенната диета

- Много бърза загуба на мазнини
- По-добър контрол над апетита
- Увеличаване на разделящите протеини стимулирани в мускулите и мазнините
- Намаляване на сърдечно-съдовите рискове чрез намаляване на инсулина, триглицеридите и др.
- Ниско въглехидратните диети в момента се използват за намаляване на шанса за рак на простатата чрез намаляване на IGF-1.

Недостатъци на Кетогенната диета

- Инсулинът е мощен анти-катаболен хормон.
- Кетогенните диети насърчават ацидозата в мускулите (понижено pH), което увеличава разграждането на мускулната тъкан.
-Кетогенните включват гените за катаболизъм.
- Понижена интензивност на упражненията
- Въглехидратите потискат кортизола
-Понижава SHBG (т.е., намалява свободния тестостерон)

Защо кетогенните диети не могат да благоприятстват мускулния анаболизъм?

кетогенна диета

По време на пред-състезателна диета

Много хора се питат: "Къде е доказателството, че имаме нужда от въглехидрати, за изграждането на мускули?" Има две проучвания, които водят до извода, че тренирането в състояние бедно на гликоген, води до увреждане на гените за мускулната хипертрофия. Това проучване не доказва, че отсъствието на гликоген е вредно за мускулния анаболизъм.

Изследването показва, че диета при дефицит на гликоген затъпява отделянето на мускулния протеин  или протеин-киназа Б (PKB). PKB е важна молекула за клетъчното сигнализиране. PKB е в състояние да индуцира синтезата на протеин и поради това е ключов сигналов протеин в клетъчните пътища, които водят до хипертрофията на скелетната мускулатура и общия растежа на тъканите.

Всички анаболни реакции се проявяват в една хидратирана клетка

Много от научните изследвания, разследващи кетогенни диети са докладвали, че обезводняването е често нежелано събитие, което се случва при нисковъглехидратни диети. Клетки, които имат намалена хидратация са обезценени от анаболни реакции. Има доказателства, че клетъчната хидратация е важен фактор в контролирането на клетъчния оборот на протеините, докато протеиновия синтез и деградация са засегнати в противоположни посоки от клетъчно свиване, и че увеличение в областта на клетъчната хидратация (подуване) действа като анаболен агент, а свиването на клетката е катаболен. Освен това, последващите проучвания за ефектите на клетъчния обем за синтеза на протеини са докладвали подобни констатации. Резултатите категорично показват, че клетъчния обем е важен клетъчен сигнал за контрол на синтеза на протеини. Когато сте на кетогенна диета това ви предразполага към дехидратация , а трениране в дехидратирано състояние намалява нивата на тестостерон.

кетогенна диета 1

Кетогенните диети и интензивността на упражненията

Силовите упражнения са интермитентни (периодични) по природа и за това обикновено те не водят до значително намаляване на мускулния гликоген. Литературата предполага, че намален мускулен гликоген се свързва с мускулна слабост и намалява производството на изокинетичната . Единствените спортисти, които са показали да се възползват от ниско съдържание на въглехидрати диети са издръжливите атлети  при ниска интензивност, която повишава окислението на мазнините. Някои от членовете в дебата казват, че имали увеличение в силата при кетогенна диета - не забравяйте, че устойчивостта на трениране при ниски повторения (5 повторения или по-малко) е зависим от системата на ATP-PC. Въпреки това, силови упражнения с висока интензивност (10-12 повторения, няколко серии, с малки почивки) може да доведе до изчерпване в мускулния гликоген. В обзорна статия в „Списанието за Сила и Кондиция“ авторът изброява няколко важни точки за важността на въглехидратите и силовите упражнения.
Увеличения в инсулина от време на време може да учести повишението в хормона на растежа чрез хипогликемия с инсулин. Следователно, увеличение на въглехидратите води до повишаване на действието на хормона на растежа, което би довело до хипертрофия, предизвикана от силовите упражнения. Например, проучване съобщава, че добавките, които насърчават най-голям инсулинов скок след упражнения водят до значително по-високи нива на растежа на хормона 5-6 часа по-късно. В проучването, добавки, които съдържат въглехидрати и / или въглехидрати / протеини, причиняват тези скокове. Така че от време на време увеличението на инсулин чрез въглехидрати може да бъде добре за мускулите.

Авторът също заключва в статията, че "Настоящите изследвания категорично показват, че силовите тренировки, особено упражнения със свободни тежести, които включват голям брой мускули, са частично зависими от гликогенът в мускулите. Поглъщането на въглехидрати в течно състояние помага за по-бързото възстановяване, което може да доведе до увеличаване в силата при следващи тренировки.
Общо взето, няма универсална диета, която работи за всички.

кетогенна диета енергия

Въз основа на литературата, изглежда, че въглехидратите, въпреки че не са от съществено значение за човешкия организъм, са необходими за мускулния анаболизъм, както е посочено от някои гени, да бъдат притъпени по време на състояния бедни на гликоген. Ние не препоръчваме високо съдържание на въглехидрати, но също така не препоръчваме и кетогенна диета с много ниско съдържание на въглехидрати. От време на време увеличаването на въглехидрати и инсулин са необходими, за да поддържате мускулите, докато губите мазнините. Само чрез опити можете да разберете от колко точно въглехидрати се нуждаете и колко често те трябва да се консумират.

Основни изводи:

• Кетогенните диети са чудесни за ускоряване загубата на мазнини, но може да причинят и загуба на мускулна мас.

• Трениране в състояние на липса на гликоген води до намаляване на гените за мускулна хипертрофия
• Тренирането с тежести е лимитирано от намаленото количество гликоген в мускулите.
• Кетогенните диети насърчават ацидозата в мускулите (намалено pH), което увеличава протолизата (разграждането) на мускулни влакна.

 

3 Коментари

aaqr:
01/06/2012, 07:01:30 PM
Отговор

mnogo dobra statiq

Васко Илиев:
01/06/2012, 07:04:45 PM
Отговор

Това с гликогена по-скоро се отнася за хората,които тренират билдърската т.е. с над 8 повторения,ами силачите,които не боравят с по над 4-5 повторения и въпреки това целят маса,едва ли ще им пука за гликогена :)

Симо:
02/07/2012, 09:31:53 PM
Отговор

Кетогенните диети насърчават ацидозата в мускулите (намалено pH), което увеличава протолизата (разграждането) на мускулни влакна. ГОЛЯМА ГЛУПОСТ! Има голяма разлика между кето-ацедозата и кетозата! Не го бъркайте! Когато си в кетоза не си в кето ацедоза! Ще влезеш в кето ацедоза ако диабет тъй като глюкозата неможе да се превърне в енергия, тялото дърпа много мазнини до такава степен че тялото дори тях неможе да ползва за енергия и става ацедоза и се разграждат мускулите! Ако не сте болни от диабет неможете да влезете в ацедоза, биологично няма как да стане!

Напишете вашия коментар