Катаболизъм и анаболизъм – какво трябва да знаем

Публикувано от Лидия Костова 23/03/2020 0 Коментари Фитнес,

Вероятно сте чували как по-голям процент от бодибилдърите у нас, а и по целия свят, ежедневно използват тези термини. Няма да се изненадате, ако попаднете в ситуация, в която и те самите не са напълно наясно със значението им. Сигурни сме обаче, че всеки един от вас е чувал за „анаболен растеж”, както и за „катаболно състояние”. Сметнахме за наша отговорност да се поровим дълбоко в писанията, така че да извлечем най-съществената и полезна за вас информация.

Целта ни не е да ви заливаме с куп излишни новини, които в нито един момент от живота ви не ще ви потрябват, а да ви научим на някой полезни неща, от които да извличате максимума в даден етап от живота си. Нека разберем какво точно означават тези термини.

Преди обаче да се гмурнем в бездната на науката, то ще отворим една малка скоба, в която да вмъкнем, че онези от вас, нуждаещи се от качествени хранителни добавки и всичко, свързано с воденето на здравословен начин на живот, биха могли да си ги набавят като посетят онлайн магазина FitnesHrani.com. Там ще попаднете на изключително колоритен асортимент от всевъзможни продукти, имащи за цел да задоволят вкусовете и предпочитанията дори на най-капризните потребители.

А сега нека се върнем към съществената част от днешната статия, свързана пряко с понятията „анаболен растеж” и „катаболно състояние”.

Какво да научим за „анаболния растеж”

 

Както и сами можете да предположите, това понятие произхожда директно от термина анаболизъм. Анаболизмът, на свой ред, представлява прости вещества и субстанции, синтезирани в комплексни такива. Образуващи жива тъкан. Неговия фокус пада предимно върху растежа и хипертрофията в човешкото тяло. И сами се досещате, че по-голямата част от привържениците на фитнеса са изключително доволни от това състояние, тъй като техният основен стремеж е свързан с покачването на мускулната маса.

Ако ли обаче липсва анаболизъм, то реално няма растеж и крайното състояние, на което ще се превърнете в свидетели, се нарича катаболно състояние. Дори и да ви звучи някак странно, то самата тренировка се прима като катаболизъм, тъй като през часовете, които прекарваме в залата, то единственото, което правим, е да рушим. Едва след самата тренировка, след процеса на възстановяване, растем и ставаме много по-силни от преди.

Ако искате да изглеждате наистина зашеметяващо, то нашата препоръка е да се фокусирате върху по-сложните за изпълнения упражнения. Изключително ефективни са клековете с щанги. Тогава успяваме да активираме в организма си масивно освобождаване на анаболни хормони. Препоръчително е във всяка една тренировка да бъде включено едно такова ефикасно натоварване.

Как да поддържаме анаболизма в тялото си

 

За предпочитане е, на първо място, да включвате в хранителния си режим максимално повече храни, които не са преминали през термична обработка. Сигурни сме, че в началото това ще ви изглежда като непосилна задача, но в последствие ще се превърне в предизвикателство, с което сте горди, че сте се справили.

За да изглеждате добре – силни, здрави и активни, е от ключова важност да хапвате малко над 2 грама протеин на килограм лично тегло. Разбира се, не ви препоръчваме в никакъв случай да консумирате вафли, чипсове и всякакви други храни, които биват опаковани в целофанови опаковки.

Последното, което бихме могли да споделим с вас, като съвет, е да спите колкото се може, повече. Бъдете отговорни към собствените си тела и им давайте единствено онова, от което имат нужда те!

Напишете вашия коментар