Канела - шампион сред антиоксидантите

Публикувано от Лидия Костова 20/02/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Всички познавате сладкият аромат на канелата – подправка която приляга на много десерти и вкусни ястия. Канелата обаче, не само може да направи вашите десерти още по вкусни и ароматни, но може и да Ви направи по – здрави. Канелата е на второ място по съдържание на антиоксиданти сред всички подправки. Знаете, че антиоксидантите за разрушителните остатъци от метаболитните процеси във вашето тяло, и ако няма силен антиоксидант който да ги блокира, могат да нанесат необратима вреда. Можете да се справите с тях, с помощта на канелата.

канела


Каква канела да изберете?

На нашия пазар, можете да откриете цейлонската канела и касия (Cassia). Те са различни видове принадлежащи към едно и също семейство, но само цейлонската разновидност се счита за истинска канела. Тя е значително по-скъпа и съдържа повече хранителни вещества. И двете разновидности доказано имат антимикробни и противовъзпалителни свойства и регулират кръвната захар.

Предизвикателството пред Вас  е, че различните видове канела обикновено не са посочени на опаковките, което ще затрудни вашият избор. Най – доброто решение ще бъде, да приемате някаква добавка на основата на канела – така ще получите точно необходимото количество от ароматната подправка.

Лечебни свойства на канелата

Както вече споменахме, канелата е силен антиоксидант. Това обуславя нейното положително въздействие, върху всички ваши системи и органи..За канелата можем да говорим още много – заради освен мощните си антиоксидантни свойства, тази подправка  е популярна и заради функциите си на имуномодулатор. Тя също така регулира функционирането на нервната система, намалява нивата на "лошия" холестерол, а  повишава нивата на  "добрия". Самият аромат на канелата  е научно доказано, че стимулира зоните в мозъка, които  спомагат за повишаване на  вниманието и паметта.

Антиоксидантните свойства на канелата, Ви предпазва от инфаркти и високо кръвно налягане Канелата изпълнява тази  превантивна функция по два начина. На първо място, именно благодарение на антиоксидантните и   противовъзпалителните си свойства и на второ, посредствум   специфична своя  съставка, която разрежда кръвта, като  по този начин подобрява  нейната циркулацията. Нормалната кръвна циркулация от своя страна гарантира транспортирането на кислород до всички клетки, по-добър метаболизъм и съответно защита от инфаркт.

Канелата съдържа доста  калций и фибри, което пък  подобрява здравето на дебелото черво и осигурява защита от сърдечни болести. Друго много известно  преимущество на канелата е, че помага за регулирането  на кръвната захар, като стимулира  инсулиновите рецептори. Това   им осигурява по-силен афинитет към хормона, понижаващ глюкозата в кръвта. В резултат на това тялото се принуждава   да произвежда по-малко инсулин, за да постигне необходимия  ефект. Смята се, че това свойство на канелата може да помогне за лечението на някои видове диабет.

Отслабвайте с канела

 Редица изследвания доказват, че ако включите в менюто си половин лъжичка канела, можете значително да си помогнете в свалянето на излишните килограми. Това се обяснява по следния начин – канелата оказва влияние върху начина, по който захарта се метаболизира във вашето тяло, като предотвратява нейното превръщане в мазнини. Освен това, канелата увеличава времето, за което храната преминава през червата Ви.

Това означава че Вие ще се чувствате сити за по – дълго време.  Канелата Ви помага да отслабнете и благодарение на това, че пречиства храносмилателният тракт, като в същото време ликвидира множество гъбички и бактерии неприятели в храносмилателният тракт като те от своя страна забавят храносмилането и съдействат за покачването на килограми. Естествено, канелата няма сама по себе си да помогне процеса на отслабване, а само ако я съчетаете с подходяща програма.

Напишете вашия коментар