Калцият и килограмите

Публикувано от Лидия Костова 14/02/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Загубата  на излишни мазнини и калцият


  Някои проучвания показват, че калцият играе ключова роля в регулиране на теглото и метаболизма на мазнините. Знае се, че и други минерали помагат за загуба на мазнини.  По принцип калция се смята за ключов елемент, в поддържане на костната плътност и структура, също така регулира кръвното, и не на последно място, при мъже и жени загубили килограми, предотвратява всяко неблагоприятно влияние върху костната маса, и е превантивно ефективен при остеопороза.

калций отслабване

Калцият има и ефект, подпомагащ загубата на тегло. Едно ново проучване установи, че увеличеното приемане на калций в диетата, заедно с нормалният прием на протеини, подпомага отделянето на мазнини и повишава енергията с около 350 калории на ден. Това наблюдение може да обясни защо висококалциева диета подпомага загубата на тегло и се предполага, че взаимодействието с хранителен протеин може да бъде важно.

Някои проучвания доказват, че калция играе ключова роля в регулирането на телесното тегло, особено при метаболизма на мазнините (с възможни ефекти върху липолиза, окисление на мазнини, липогенеза, изразходване на енергия и подтискане на апетита) и се явява полезно допълнение за желаещите да намалят теглото си и телесните си мазнини. Някои учени,  подкрепят  ефекта от калциеви добавки при затлъстели възрастни, подложили се на диета. Те откриват, че високо- калциевата диета (1200- 1300 мг. на ден) води до по- голяма загуба на тегло и мазнини в сравнение с ниско- калциева диета (400- 500 мг. на ден).

Друго проучване, публикувано през ноември, 2004г., открива, че високият прием на калций може да попречи на връщането на теглото и мазнините. Проучването гласи, че след като мишки са били подложени на ниско- калорична диета за загува на тегло и мазнини, тези от тях, които са приемали малки дози калций, възвръщат теглото си след 6 седмици.  Но при онези с високо- калциева диета, резултата е различен.

Те откриват, че високият прием на калций допринася значително за увеличаването на липолизата, намалява мастните киселини, синтезира, изразява, активизира и намалява възвръщането на мазнините. Също така се разбира, че увеличаването на калций чрез използването на млечни продукти дава значително по- добър ефект за да не се върнат мазнините.

От това следва, че поглъщането на калций е благодат за тези, които не само искат да намалят теглото си, но и мазнините, да подобрят телесния състав и да се подсигурят, че теглото и мазнините им, няма да се върнат отново. Освен това, магнезият допълва ефекта на калция при затлъстяване и др., той също има важен ефект за всичко останало. Високото  съдържание на магнезий в диетата,  насърчава, задейства и помага на организма да се справя със стреса.

 

Калций и Витамин Д


  Витамин Д е важен за подсилване на калциевата динамика. Но той има и други важни свойства като например инсулинова резистентност, противовъзпалителни свойства, възпрепятстване на затлъстяването. Въпреки  че подходящата доза витамин Д е решаваща за здравето, много хора не са в състояние да си я осигурят.  Набавянето на витамина е важно за всичко, като почнете от здравето на костната система, и стигнете до свалянето на излишните килограми. Освен това, витамин Д подсилва действието на калция и магнезия, и работи в синхрон с редица други важни микроелементи.

 

 

Калций и холестерол


 Калция може да помогне за понижаване на холестерола. Скорошни проучвания показаха, че хора с висок холестерол - - 240-260, го намалили общо с 6 на 100, когато взимали допълнително по 1800 милиграма калций на ден. Най- добрата част е че ЛНП (липопротеини с ниска плътност), се намалява с 11 на 100. Това откритие от съществено значение за превенцията на сърдечно – съдовите заболявания.

 

Напишете вашия коментар