Калций - ползи за здравето

Публикувано от Лидия Костова 02/12/2011 0 Коментари Здраве и красота,

Калций, който е най-разпространеният минерал в тялото, изпълнява няколко живото-поддържащи функции. Вашето тяло не може да произвежда калций, така че за да се запази концентрацията на калций в тялото ви, трябва да отговаряте на вашите нужди чрез диетата. Вие губите калций всеки ден чрез кожата, косата, ноктите, урина и потта. Експерти по храненето препоръчват възрастните да консумират между 1000 и 1300 милиграма на ден.

 

Калций
Здравето на костите


Когато чуете думата калций, вероятно веднага  се сещате за костите ви. Калцият се комбинира с фосфор, друг минерал, за да образуват съединение наречено хидроксиапатит. Тази съставка осигурява структурата на костите и зъбите, за да ги запазите здрави и силни. Калцият е особено важнен по време на растежа през тинейджърските години, когато тялото ви образува нова костна тъкан бързо. Тъй като тялото ви непрекъснато заменя стара костна тъкан с нова, е важно да поддържате приема на калций висок през целият ви живот.

 

Сърдечния ритъм


Правилният сърдечен ритъм разчита на серия от мускулни контракции, които трябва да се появят в правилната последователност. Тези мускулни контракции са контролирани от електрически импулси, задействани от електролити, които са минерали съдържащи положителен или отрицателен електрически заряд.
Калцият, който носи положителен заряд, е един от основните електролити в тялото ви. Положителният заряд на калцият помага да сигнализира на мускулите на сърцето да се свиват и отпускат, така че сърцето ви да бие остава нормално. Докато точното количество на калций е от жизненоважно значение за поддържане на сърцето ви да бие нормално, твърде много калций може да наруши нормалния сърдечен ритъм, което води до нередности, наречени аритмии.

 

 

Нервните импулси


Предаването на нервните импулси разчита на електрическата активност в тялото, което води до отваряне и затваряне на "вратите" в клетъчните мембрани. Когато портите в клетъчните мембрани отворят, те дават възможност за някои йони, като калий и натрий, да преминават през вашите клетки. Този пасаж от йони предизвиква електрически импулс, който изпраща нервни сигнали.
Калцият помага за контролиране на отваряне и затваряне на клетъчните "врати", които позволяват на калият да навлиза във вашите клетки. Без калций, тези калиеви канали не могат да се отворят и затворят правилно и се нарушава нервната сигнализация.

Кликнете на снимката за Калций, магнезий и цинк на марката Natures Bounty

Съсирването на кръвта


Съсирването на кръвта е процес, чрез който кръвта Ви произвежда средство за предотвратяване на необичайно и прекомерно кървене. Когато някой кръвоносен съд е повреден, фрагменти кръвни клетки наречени тромбоцити, идват за да се спре кървенето. Слепване на тромбоцитите в кръвта разчита на наличието на фактори на кръвосъсирването, което позволява на тромбоцитите да се държат заедно. Калцият е един от тези фактори на кръвосъсирването.

 

Напишете вашия коментар