Калций и калциев дефицит

Публикувано от Лидия Костова 13/12/2011 0 Коментари Здраве и красота,

Вашето тяло съдържа много калций - повече от всеки друг минерал. Деветдесет и девет процента от нивото на калция се намира в костите и зъбите, но останалите 1%, наречен серумен калций, циркулира в кръвта, мускулите ви или течности, които обграждат клетките. Важното е, че този 1% серумни нива на калций да останат постоянни. Ако серумните нива на калций паднат твърде ниско, тялото ви ще започне да краде калций от костите ви, за отстраняване на недостатъка.

Калций

 

 

Калций


Калцият е основен минерал. Трябва да се консумира всеки ден за да се избегнат отрицателните последици за здравето. Калций осигурява по-голямата част от костната матрица, която прави скелетната система. Серумният калций позволява на мускулите да се свиват, нервните клетки да предават информация, клетки да изпращат сигнали към всички други клетки и жлезите да отделят хормони. Ако не получавате достатъчни количества калций от храната, някоя от тези функции може да бъде възпрепятствана.

 

 

 

Изтъняване на костите


Изтъняването на костите се появява, когато тялото ви не получи достатъчно диетичен калций, за да се поддържа нормална концентрация на калций, който циркулира извън скелетната система. Въпреки, че костите изглеждат твърди, те са всъщност постоянно се променят. Калцият се абсорбира от костите и депозира в друга кост през целият ви живот. С напредване на възрастта, реабсорбцията на калций може да стане по-бърза от способността на депозиране отново в костта. Това може да доведе до изтъняване на костната или остеопороза.

 

 

 

Недостиг на калций


Повечето пъти, недостигът на калций може да бъде причинен от фактори, независещи от диетата. Хронично бъбречно заболяване, дефицит на Витамин Д и магнезиев дефицит могат да бъдат причините за недостиг на калций. Когато вашият серумни концентрации на калций падат прекалено ниско, може да се появят симптоми като мускулни крампи, летаргия, лош апетит, конвулсии и сърдечни аритмии. Ефектите на хроничен недостиг на калций са свързани с "източването" на калций от вашата скелетна система, и включват ускорена загуба на костно вещество, което може да доведе до остеопороза.

 

 

Източници на Калций


източници на калций

Млечните продукти са основен източник на калций . Растителни източници включват зеле, броколи и китайско зеле. Калциевите добавки са също на разположение. За възрастни мъже и жени на възраст между 19 и 50 години, препоръчваната дневна доза за калций е 1000 мг на ден. За възрастни жени, дозировката се увеличава до 1200 милиграма след 50-годишна възраст.

 

Напишете вашия коментар