Каланетика - какво представлява

Публикувано от Лидия Костова 08/06/2018 0 Коментари Тренировки,Здраве и красота,Упражнения,

Какво е каланетиката
Каланетика – това са упражнения, които развиват Вашата сила, гъвкавост и подвижност. А и не само, имат още куп полезни предимства, които можете да получите с практикуването ѝ. С нея можете да натоварите всички мускулни групи в тялото си! Наистина!

Имате проблеми с мазнините, изкривена стойка или бавен метаболизъм? Каланетиката ще реши проблемите Ви! И знаете ли какво? Резултатите ще се проявят още след първата седмица тренировки и мускулите Ви ще са по-тонизирани!

Поради това, че тренировката натоварва и предизвиква съкращения на по-дълбоко ниво в мускулните Ви влакна, тя ги активира и ги кара да работят и растат! Дори има твърдения, че каланетиката ще Ви подмлади с до 10 години! Опитайте за известно време и ще се уверите сами в предимствата на този спорт!

И те са:

 • Увеличаване на силата
 • Повишаване на издръжливостта
 • Повече енергия и тонус
 • Подобряване на гъвкавостта
 • Подобряване на метаболизма
 • Стягане на дупето и коремните мускули
 • Подобряване на стойката
 • Намалява целулита
 • Стягане на цялото тяло
 • Без натоварване в гърба и коленете


Не забравяйте и за бързите резултати! Знаем, че всеки търси нещо, което да действа бързо и да го вкара във форма. Тази физическа активност определено ще Ви помогне с отслабването и с това да имате по-стегнати мускули. Само си направете една диета в комбинация с упражненията и сте Вие!

Не очаквайте големи промени, особено ако след тренировка сте решили да се почерпите с един дюнер за добре свършената работа. Ако искате да изглеждате добре и да се чувствате така, трябва да спазвате хранителен режим и да има немалко лишения.

Много хора започват да спортуват, за да не им е гузно, че ядат вредни храни. Най-вероятно някой се е припознал вече в това изречение. Когато спортувате, тялото Ви се нуждае от по-здрава храна, която ще може да му помогне да се възстанови от тренировката и да му даде нужното да отслабне или да порасне. Зависи каква цел имате Вие.

Калан Пинкни ( Каланетика ) – това е създателката на тази система от упражнения, която е безопасна и е с възхитително действие над фигурата Ви! Тя е израснала в САЩ, където е изучавала класически балет, танци и различни видове гимнастика.

Лекари са намерили проблеми в гръбнака, в коленете ѝ и още куп други проблеми, които не са успели да я спрат от танците и гимнастиката, поне не още! Но след продължително време болки и още повече изкривяване в гръбнака, тя не издържала и решила да си измисли лек сама.

Отказвала категорично да се оперира и друг избор нямала, освен да легне и да се оплаква или да се стегне и да намери начин да се отърве от мъченията си. Така тя започнала да си припомня движенията от балета, като ги изпълнявала по различен начин, докато не намирала този, който ѝ подействал!

Изпълнявала упражненията с прецизни и внимателни движения! Премества отделни части на тялото си само сантиметри, прави плавни движения, без тласъци, с ограничена амплитуда, но повече повторения! С тази техника не трупате мускулна маса, а укрепвате тези мускулни влакна, които са най-дълбоко разположени в тялото Ви.

И най-хубавото е, че не натоварвате нито свръзките, нито ставите по никакъв начин! А знаем, че хората с такива проблемни места не са малко. Както добре знаете, с времето разбираме сами какво ни има и знаем най-доброто за себе си. Кое ни действа и кое не. Ако сами не можем да си помогнем, то няма кой да го направи за нас.

Повечето лекари ни размотават насам-натам, вземат ни парите и пак никакво подобрение. Ако и Вие имате някакви проблеми и време да опитате, сега ще Ви предложим и малко
 

Упражнения
Задължително преди всяка тренировка трябва да загреете добре! По този начин ускорявате кръвообращението си и подготвяте тялото за натоварване. За тази цел се върнете в часовете си по физическо и си спомнете какво правихте за загрявка и го направете 10-15 минути, след това сте готови за тренировка.

Коремни преси


Насочват натоварването към коремните мускули

 1. Легнете на земята, като държите краката си разделени един от друг.
 2. Вдигнете си коленете и си сложете ръцете отстрани до тялото.
 3. Сега повдигнете леко главата и раменете си от земята, като внимавате да не мърдате краката и ръцете си от земята.
 4. Дайте си главата и раменете колкото можете напред и задръжте така минута или повече, след това се върнете в начална позиция.

 

Планк


Подобрява здравината на средната Ви част и придава издръжливост на гърба и коремните мускули.

 1. Заемете позицията на жената от снимката. Тялото Ви трябва да бъде в една права линия, от глава до пети.
 2. Стойте така минута или повече. Ако се затруднявате, можете да започнете с пуснати колене на земята.

 

По гръб и с крака към тавана


Отново за по-стегната средна част на тялото.

 1. Легнете на земята с изпънати крака и след това ги вдигнете, като жената от снимката.
 2. Разгънете краката нагоре към тавана и си разтворете ръцете настрани. Кръстът не трябва да се отделя от пода и гледайте да сте с отпуснати рамене и врат.
 3. Правете упражнението бавно, като дишате нормално. Можете да го направите 10 пъти.

 

/\ образна форма


Това упражнение Ви помага да разтегнете Вашите гръб, прасци и рамене. Още служи и за заздравяване на горната част на тялото и да разширите гръдния си кош.

 1. Първо застанете на ръце и колене. Коленете да са на ширината на талията Ви, а ръцете на ширината на раменете Ви.
 2. Вдигнете се на пръсти, като вдишвате и вдигнете дупето си нагоре, докато издишвате.
 3. Избутайте се назад с ръце, докато не заемете позата на момичето от снимката.
 4. Стойте в това положение и дишайте нормално в продължение на 30 секунди или повече.

 

Лицеви опори под наклон


Упражнение, което е мултифункционално и натоварва Вашите ръце, корем и гърди.

 1. Заемете позата на жената от снимката. Поставете ръцете си на широчината на раменете Ви.
 2. Застанете на пръсти и се постарайте да сте с изправен гръб.
 3. Сега се започнете спускане с ръцете Ви, докато вдишвате и ръцете не стигнат ъгъл от 90 градуса, след това издишвате и изпъвате ръцете.
 4. Можете да направите това 10 пъти.

 

Протягане към пръстите на краката в седнало положение


Това упражнение е за гръб, бедра и мускулите на краката Ви.

 1. Легнете по гръб с изпънати крака, след това си вдигнете горната част на тялото, докато издишвате.
 2. Опитайте се да заемете позата, която е заела жената и задръжте в това положение за 20-30 секунди, като дишате нормално.
 3. Ако не можете да се сгънете толкова, просто хванете краката си, до където можете и задръжте така известно време.

 

Извъртане на тялото с докосване на коленете


Упражнението работи за Вашия гръбнак, крака и корем.

 1. Легнете по гръб на пода и дръжте краката си изпънати, а ръцете сложени зад главата Ви, както дамата от снимката.
 2. Сега издишайте бавно повдигнете горната част на тялото си и я завъртете, като сочите с лакът към противоположното коляно, което също вдигате до 90 градусов ъгъл. (ляв лакът – дясно коляно, десен лакът – ляво коляно.)
 3. Задръжте в позицията, която е показана на снимката 5-10 секунди, върнете се в начална позиция и направете същото с другите два крайника.
 4. Може да повторите упражнението от 5 до 10 пъти на страна.


Не забравяйте, че всяко упражнение в каланетиката се прави с БАВНИ и КОНТРОЛИРАНИ движения! Няма да бързате, защото можете да се контузите. Дишате нормално, спокойни сте и следите да правите правилно упражненията си!
 

Аксесоари за каланетикаКакто виждате, всеки спорт се нуждае от нужната екипировка. Дори каланетиката. При нея по-скоро се нуждаете от удобство, защото повечето упражнения се практикуват на земята и ще сте целите в синини или косми ( ако имате домашен любимец ).

За тази цел можем да Ви предложим постелки за тренировка, като те ще Ви дадат нужната защита и комфорт. Разполагаме и с постелки Eco-friendly на най-добрите цени, които са създадени с грижа за природата! Просто разгледайте и си харесайте някоя!

Друг артикул, който може да Ви потрябва е гимнастическа топка. С нея можете да направите упражнение номер 5, за което говорихме по-горе. Също можете и да я използвате и в легнало положение, като си я сложите между краката и започнете да я притискате с тях. Това е много добро упражнение, което трябва да опитате!

Предлагаме още фоумролери, платформи, тежести за крака и ръце и още куп полезни аксесоари, които могат да Ви бъдат от полза в упражненията, само ЦЪКНЕТЕ ТУК, за да ги разгледате.
 

За кого е подходяща каланетиката?Каланетиката е напълно подходяща за всеки! От малки до големи, тя няма никакви вреди над човешкото тяло, само ползи! Както описахме по-горе, не виждаме нищо лошо в това, да имате здраво, стегнато и изправено тяло. Това е още в плюс за Вашето самочувствие и здравословното Ви състояние!

Няма нищо по-хубаво от започването на деня Ви с упражнения! Задължително опитайте поне за една седмица и вижте как добре ще върви всичко. Станете 20 минути по-рано, загрейте и да направете 2 упражнения за добро утро. Вечерта, ако можете още 2-3 упражнения и това е напълно достатъчно!

Ако искате да се погрижите за себе си и да имате стегнато тяло, това е тренировката, от която се нуждаете! Спестявате време и пари от ходене по фитнес залите. Има клипове, които можете да гледате и да си тренирате от дома си.

Надяваме се, че статията Ви е харесала и е била полезна за Вас. Ако е така, захващайте се още сега с упражненията, докато чакате да Ви изпратим постелката за тренировка и другите аксесоари, които сте си поръчали!

Благодарим Ви!

Поздрави,
Екипът на FitnesHrani.com