Какво знаете за витамините от B комплекса?

Публикувано от Лидия Костова 01/03/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Какво знаете за В комплекса?

 Витамин B комплекса  обхваща група от около десет водноразтворими витамина, които не се натрупват в организма. Едно от най – важните качества  на витамин В групата, е способността им да  засилват  метаболизма.Тези витамини са  с изключителна важност за хората, особено за тези страдащи от косопад, чупливи нокти, проблеми със сухата кожа. 

Ето защо витамин В групата се използва изключително много в козметиката, но е жизнено необходима и за хората, занимаващи се активно със спорт. Смята се също така, че витамините от група  В имат положително действие при алергични и психични заболявания, тъй като има противостресов ефект.  В-витамините са най - ефективни, когато се приемат комплексно.

Неизброимите здравословни  ползи на витамините от  B комплекс се дължат на факта, че всеки един от тях има  уникална функция в  организма. За пример, витамин B1, B2 и B3, заедно с биотин, осигуряват   производството на енергията, необходима на тялото. Аминокиселините са от съществено значение за метаболизма на тялото, а и са жизнено необходими, особено за спортуващите хора -  именно  това е грижата на витамин B6. Клетъчното делене е друга операция на човешкото тяло, която е въдможна благодарение на  витамин B12 и фолиева киселина.


Витамините от В група

 В групата на витамин B влизат следните витамини:  тиамин (витамин B1), рибофлавин (витамин B2), ниацин (витамин B3), пантотенова киселина (витамин B5), пиридоксин (витамин B6), биотин (витамин B7), фолиева киселина (витамин B9) и кобаламин (витамин B12).

Витамин В1 (Тиамин)

Оказва изключително  благотворно  влияние върху мускулатурата и нервната система, а освен това притежава и има диуретичен ефект. Този витамин  и подобрява умствените дейности и  функцията на мозъка, откъдето идва и  наименованието му -  „духовен витамин“. От голямо значение е,  за метаболизма на въглехидратите.

Витамин В2 (Рибофлавин)

Особено ефективен е при  проблеми със зрението, тъй като повишава  чувствителността на ретината. Дефицита  на витамин В2 може да доведе до забавен растеж и кожни заболявания. Този витамин е много  важен  за метаболизма на мазнините и за  синтеза на хемоглобин. Освен това,  помага за възпроизвеждането и предпазва от  възпалителни  процеси в устната кухина.

Витамин В3 (Ниацианамид)

Този витамин активно участва в производството на енергия, важен е за  дейността на храносмилателната и нервната система.  Също така, стимулира  синтеза на хормоните тестостерон, естроген, инсулин. Полезен е за кожата и за предотвратяване на мигрена, подобрява кръвообръщението, облекчава  язвите в стомаха и премахва лошия дъх.

Витамин В5 (Пантонтенова киселина)

Витаминът е от голямо значение  за функционирането на надбъбречните жлези, ускорява  растежа на косата, участва в  много ензимни реакции, и е необходим  за клетъчното изграждане. Освен това, подпомага превръщането на мазнините и захарта в енергия, предпазва от  развитието на инфекции и стимулира образуването на антитела.

Витамин В6 (Пиридоксин)

Този витамин е от голямо значение за метаболизма на аминокиселините, желязото, мастните киселини, както и за изграждането на червените кръвни телца и антитела. Хората, които и са подложени на голямо физическо натоварване, имат изключително  голяма нужда от витамин В6. Смята се също, че витамин B6 успокоява предменструалните болки.

Витамин В7 (Биотин)

Витамина е важен е за метаболизма на въглехидрати, мазнини, белтъчини. Оказва благотворно въздействие върху  кожата и мускулите, забавя побеляването на косата и помага при косопад.

Витамин В8 (Холин)

Холина  подпомага метаболизма на мастните киселини. Той предпазва от заболявания на сърдечно – съдовата система, тъй като предотвратява отлагането на холестерол по стените на артериите. Освен това, витамина  подпомага функцията на черния дроб и мозъка, както и процесите на детоксикация в организма.

Витамин В9 (Инозитол)

Предпазва от атеросклероза и  улеснява изгарянето на мазнини.

Витамин B10 (Парааминобензоена киселина)

Този витамин улеснява  абсорбирането на фолиевата киселина, и изпълнява първостепенна  роля във формирането на еритроцитите. Липсата на този витамин води до преждевременно побеляване на косата и кожни екземи.

Витамин B12 (Цианкобаламин)

Това е витамина, който стимулира  апетита и растежа,  и е важна част е при лечението на анемия.

Всички витамини от Б-групата може да разгледате тук.

 

Напишете вашия коментар