Какво трябва да знаете за Таурина

Публикувано от Лидия Костова 27/02/2013 0 Коментари Фитнес добавки,

Какво е таурин?


 Таурина  е аминокиселина, която е основна  съставна част на жлъчката,  и може да бъде открита в по-ниски количества, и в тъканите. След глутамина,  тауринът е най-изобилстващата аминокиселина в мускулната тъкан. Тази аминокиселина  има редица полезни  приложения в бодибилдинга– играе ролята на агент,  наподобяващ действието на инсулина. Това  означава, че притежава способността  да усилва  метаболизма на глюкозата и аминокиселините.  Освен това, таурина подобно на креатина увеличава обема на клетката. Аминокиселината има и други полезни свойства, които сега ще разгледаме.

таурин

Антиоксидантни свойства

Тауринът е наистина мощен  антиоксидант. Приемайки го като хранителна добавка, Вие ще си осигурите ефикасна защита срещу действието на свободните радикали, а също и срещу токсични  вещества като  олово.

Подпомага  действието на сърдечно-съдова система

Един от резултатите  на стареенето,  може да бъде сърдечната недостатъчност, при която възможността  на сърцето да изпомпва навлизащата в него кръв намалява. Тауринът в тялото засилва  свиването на миокарда, като по този начин може да предотврати   това заболяване. Таурина също така намалява повишеното квърно налягане, както и нивото на лошия холестерол в кръвта, а освен това и нивата на серумните липиди . Високите нива на серумните липиди  са едни от основните  фактори за риска от атеросклероза и коронарна болест на сърцето. Именно поради това  се счита, че тауринът предпазва от тези болести.

Осигурява нормална мозъчна функция

ВВ мозъка се среща  доста  голямо количество таурин. Там той изпълнява  нервомодулаторна роля. Как по – по точно става това? Таурина оказва влияние  на инхибиторните  нервотрансмитери, като GABA. Тази негова способност, и самия процес се определят като  механизъм, с чиято помощ се  повишават вниманието и концентрацията. Приемът на таурин като хранителна  добавка, спомага за  повишаване на  умствените  способности, фокуса  и концентрацията.  Последните изследвания доказват, че освен многобройните си функции свързани с мозъка, таурина също така защитава от  увреждащото окисляване на определени нервотрансмитери, причиняващи   болестта на Паркинсон.

Таурина и глюкозата

Един от отрицателните резултати на съвременното модерно и неправилно хранене,  от е вредният ефект на излишната фруктоза. Високо-фруктозните хранителни режими, водят до   синдром подобен на диабета, като причинява драматично снижаване нивата на антиоксидантите и глюкозния толеранс.  Приемът на таурин под формата на добвка, ще противодейства ефективно  на тези процеси.

Таурина повишава  инсулиновата чувствителност, като по този начин  подобрява  значително глюкозния толеранс и антиоксидантните нива, които са ключов фактор  за баланса на кръвната захар. Таурина е особено полезен в комбинация с медикаментите, използвани  при пациенти, болни от диабет тип 1. При хората страдащи от  затлъстяване, се наблюдават намалени нива на Таурин в кръвта. Това може да предизвика  още по-голямо увеличение на килограмите и натрупване  на мазнини.

Всички видове Таурин може да разгледате тук.

Напишете вашия коментар