Какво да знаем за храносмилателните ензими

Публикувано от Лидия Костова 12/03/2020 0 Коментари Хранене,

В съвременния свят по-голямата част от гражданите прибавят към менюто си изключително голямо количество преработена храна, която, на практика, не съумява да задоволи нуждите ни и по-конкретно, нуждите на нашия организъм. За огромно съжаление, нейната калорийна стойност се различава от хранителната. Това, на свой ред, води до пробуждането на така наречения „клетъчен глад”.

Сигурни сме, че повечето от вас, които в момента четат това, никога преди не са се замисляли върху въпроса, който смятаме да обсъдим надълго и нашироко в редовете по долу. Истината е, че нарушаването на биохимичният баланс се дължи най-вече на прекомерните количества консумирани продукти, които са препълнени с консерванти, въглехидрати и полуфабрикати. Това, както и сами можете да предположите, са едни от основните врагове на нашето здраве.

Онези от вас, които точно в този момент поглеждат към една по-добра и различна посока, свързана със здравословен начин на живот, включващ балансирано хранене и спортни тренировки, ще получат не малко полезна информация, прочитайки статията до последния ред. За да бъдем колкото се може по-полезни и обективни, то ние се отдадохме на едно почти безкрайно проучване, включващо консултации със специалисти. Всяка една от информацията, споделена с вас, е напълно автентична и вие можете спокойно да ни се доверите.

Разбира се, ако чувствате нужда от това да си набавите известно количество пълноценни хранителни добавки или храни, които са лишени от консерванти, то бихте могли да си отделите някаква част от времето, в която да разгледате онлайн каталога на FitnesHrani.com. Ще останете безкрайно изненадани и очаровани от колоритния асортимент, който бива така прецизно и внимателно подбран за вас, опитвайки се да задоволи нуждите и потребностите на всеки един от потребителите.

Кои са най-важните храносмилателни ензими и какво да знаем за тях

 

Знаете ли, че изграждането на мазнините в тялото се дължи пряко на липазата. Тя секретира основно от панкреаса и действа в силно алкалната среда на червата. За разграждането на лактозата, например, ни е необходима лактаза. Ако нейната активност не бъде достатъчна, то тогава започваме да страдаме от коремни болки, включващи нарушен метаболизъм, подуване, диария и т.н. – все неприятни явления, на които никой от нас не желае да се натъква.

Амилазата, на свой ред, служи за разграждането на гликогена и скорбялата, като успява да ги превърне в монозахариди като глюкоза. Това, както и сами знаете, е най-добрият енергичен източник. Нейното действие стартира в момента, в който храната попадне в устата и затова професионалистите съветват всяка една хапка да бъде сдъвкана изключително добре.

Протеазата, наоример, разгражда белтъчините. Това е нейната основна функция. Те участват в някой от най-важните структури, като имунни тела, хормони, кръвна плазма и други. За да се смелят подобаващо белтъчните, на помощ идва бромелаинът. На него пада отговорността да следи цялостното разграждане на веществата.

При консумацията на зеленчуци, плодове, както и пълнозърнести продукти, то ние се нуждаем от целулоза. Този ензим не се произвежда в тялото, а се съдържа единствено в храните, които не подлежат на термична обработка.

Бъдете изключително отговорни към собствените си тела и се вслушвайте във всеки един сигнал, който те ви дават. Нека не забравяме, че дефицитът само на един ензим е напълно достатъчен, за да се причини неправилно протичане на поредицата от метаболитни реакции в тялото.

Надяваме се информацията да успее да ви отговори на някой от въпросите, които по-рано сте си задавали и да придобиете основна представа що е то ензимът и каква е неговата роля в човешкия организъм!