Какво са негативни повторения?

Публикувано от Лидия Костова 11/01/2012 2 Коментари Тренировки,

Изграждането на мускули е нещо повече от просто увеличаване на количеството на протеини, което сте включили в дневното си меню. Използването на добавки за фитнес, винаги ще ви даде огромен тласък  за изграждането на чистата мускулна маса, но пренебрегването на начина по който тренирате, може да ви остави с много малко, до никакъв мускулен растеж.

негативни повторения

Негативните повторения, са форма на вдигане на тежести, които се доказаха като огромен фаворит в бодибилдинг средите и има причина за това, тъй като те имат огромен ефект върху растежа на чиста мускулна маса.

Начинът, по който негативните повторения работят е, чрез увеличаване количеството на работните килограми, върху които се опитвате да окажете съпротива с толкова много, така че се стига до състояние, в което вие не можете да вдигнете тежестта сам.

Негативните повторения изискват да имате партньор за тренировка (спотър) с вас, който ще помогне да се вдигне тежестта до на най-високата точка, преди освобождаването на тежестта от поставките и оставяйки ви да приложите колкото се може повече съпротива срещу увеличаващата се тежест до ниво, в което да почувствате, че повече не можете да се справите сам с тази тежест.

Какво правят негативните повторения?


Добавянето на негативни повторения във вашият стандартен тренировъчен план ще означава, че вие натоварвате мускулите, сухожилията и ставните връзки, до максималните граници, като ги принуждавате да предоставят съпротива срещу тегло, което е просто твърде голямо за да се справят в рамките на вашата нормална тренировка.

Това означава, че тялото ви ще повиши силата, заедно с сухожилията и ставните връзки, свързани с мускулите, така че те да станат по-силни и по-способни да се вдигнат по-големи тежести по-бързо, отколкото всеки друг метод.

 

Пример за негативни повторения


За този пример ние ще използваме бенч преса (лежанка), тъй като това оборудване е идеално да се запознаете с негативните повторения като форма на тренировка.

Вие ще се отправите към лежанката с партньора за обучение (спотър) и ще заредите щангата с тежест по-голяма от теглото, с което може да се справите сам, без чужда помощ и да можете да върнете щангата обратно в стартова позиция.

Лягате на пейката и заемате стартова позиция като вашият спотър ще ви помогне да вземете щангата от поставките и да я хванете здраво в дланите ви, с изпънати ръце.

След като се уверите, че имате добро ниво на сцепление върху лоста, за да може безопасно да го държите сами, кажете на партньора си, да освободи лоста и да си махне неговите ръце от него.

След като спотъра е пуснал лоста и е освободил тежестта, вашата задача е да приложите колкото се може повече съпротива и сила върху тежестта, държейки лоста възможно най-високо и за максимално дълго време, колкото е възможно повече.

Трябва да държите здраво лоста, дори когато мускулите ви започват да отслабват и до най-долната точка на движението, информирайте тренировъчният партньор да ви помогне да вдигнете лоста в началната точка, като след това повторете докато не направите цяла серия по този начин.