Какво представляват азотните бустери

Публикувано от Лидия Костова 16/01/2013 0 Коментари Фитнес добавки,

Същност и функции на азотните бустери


 Азотните бустери с  пълна сила набират популярност  в света на бодибилдинга. Това е така, защото те спомагат за възстановяването на мускулите Ви  след тренировка, а също така осигуряват така желаното напомпване. Азотните бустери представляват  хранителни добавки, които осигуряват на тялото Ви  съставки, произвеждащи  азотен оксид, или подпомагащи процеса по неговото производство. Азотният оксид пък е газ, който естествено се среша във вашето тяло. Той има доста ползи за здравето като цяло – например за имунната система и за поддържане на нормалното кръвно налягане. Освен това обаче, той има полза и за трениращите хора, тъй като релаксира мускулната тъкан и дилатира кръвоносните съдове.

 

какво е азотен бустер


Азотният оксид обикновено се произвежда по синтетичен път. За спортни добавки, най – често се  произвеждат прекурсорни вещества, които са лесно усвоими. Когато навлязат в кръвоносната система, тези прекусори  си взаимодействат  с ензимите синтезиращи азотен оксид, и с участието и на свързан кислород, тялото Ви произвежда свободен азотен оксид. Както казахме, азотният оксид има свойството да разширява мускулните кръвоносни съдове. Това означава, че повече хранителни вещества ще достигат  до вашите мускули, заедно с кръвния поток. Благодарение на това, вашите мускули ще са максимално захранени, което Ви гарантира оптимален мускулен растеж.

Освен за фитнес ентусиастите, азотния оксид е и важен за здравето, защото той се явява силен имунен фактор.  Имунните клетки, като  макрофагите  и неутрофилите , произвеждат азотен оксид, което е една естествена  част от човешкия имунен отговор. Азотният оксид  е токсичен за много от патогенните за човека бактерии.  Освен това, азотния оксид нормализира високото кръвно налягане. Неговата функция да разширява кръвоносните съдове, в някои случаи се оказва животоспасяваща! Понякога, хората които страдат от високо кръвно налягане и са заплашени от инфаркт,  прибягват до нитроглицеринови таблетки за смучене под езика.

 

Ползи на азотните бустери за вашите тренировки


Азотните бустери прекурсори, съдържат като активни вещества само аргинови вносители, т.е. източници на аминокиселината аргинин. Техните ползи за Вас включват типичните за аргинина свойства, а освен тях и следните други такива: Азотните бустери прекусори осигуряват повишен поток на хранителни вещества към мускулните клетки, което повишава степента на захранване на мускулите, а от там и мускулния растеж; Освен това, бустерите прекусори Ви дават  много по-продължителен  визуален ефект на кръвонапомпването, което е от голяма полза за  професионалните  състезатели, и за тези от Вас стремящи се към  по-голям визуален обем.

Освен азотните бустери прекусори, на пазара можете да намерите и азотни бустери  ергогеници. Тяхната функция е да подобрят  цялостната фитнес форма, като активно въздействат   върху редица физиологични и метаболитни фактори. Може да намерите следните бустери ергогеници:  Креатинови формули, които засилват способността за трениране с по – големи тежести и по – интензивно; Тестостерон стимулатори, които стимулират синтеза на собствен тестостерон, като това от своя страна  подобрява възможностите за повишен протеинов синтез в мускулите. Освен това, характерно е за тях, че засилват мъжкото либидо;

Антиоксидантите също са такива прекусори – те намаляват риска от настъпването на  кислороден стрес, в резултат на тежките и интензивни тренировки. Кислородният стрес  причинява забавяне на клетъчния метаболизъм;  Тонизиращи бустери, като  кофеина и  таурина, които засилват умствените възможности, повишават чувството на еуфория и до известна степен дават енергия; Свободни аминокиселини, които играят ролята на допълнително средство  за синтез на протеини, чрез които гарантират постоянният приток на аминокиселни в мускулите.

Не забравяйте преди да започнете употребата на даден азотен бустер, да си направите тест за поносимост. Той се осъществява, като вземете  1/3 от дозата препоръчана на етикета на азотния буустър, заедно с малко вода, и задължително на празен стомах. Важно е да не приемате никакви други добавки за 24 часа. Ако не почувствате никакви отрицателни симптоми, започнете да вземате 1/3 доза в продължение на седмица. При липса на оплаквания преминете  към нормална доза.

 

 

Напишете вашия коментар