Какво е карнозин и какъв ефект има

Публикувано от Лидия Костова 07/02/2013 0 Коментари Фитнес добавки,

Какво представлява карнозина и каква е неговата роля


  Хpaнитeлнитe дoбaвĸи са едно от малкото неща, около които има непрекъснати спорове. B зaвиcимocт oт тoвa ĸoгo cлyшaтe, тe или ще Ви помогнат да постигнете целите си, или ще Ви отдалечат още повече от тях, а в някои случаи дори могат да Ви навредят. Няма спор, че добавките са неизменна част от живота на сериозният бодибилдър, но ниĸoгa нe тpябвa дa ce изпoлзвaт ĸaтo зaмecтитeл нa paзнooбpaзнoтo xpaнeнe. Πpиeмaнeтo нa xpaнитeлни дoбaвĸи ĸъм дoбpитe xpaнитeлни нaвици,  пpocтo дoпълнитeлнo гapaнтиpa, чe пoлyчaвaтe вcичĸo нeoбxoдимo зa здpaвeтo cи. В тази статия ще Ви дадем информация за карнозина, който можете да намерите на пазара под формата на различни добавки. Ако не сте сигурни как точно може да Ви помогне, просто прочетете тази статия.

 

карнозин


Карнозин е наричан от много специалисти  „антистарин”, и това съвсем не е случайно! Той представлява   съединение на двете  аминокиселини  бета-аланин и хистидин. Трябва да знаете, че без достатъчно бета-аланин, синтезът на карнозин есилно намален.В естествената  си форма , карнозина се съдържа най – вече  в тъканта на скелетната мускулатура. Това го превръща в изключително ефективно средство, за повишаване на  мускулния тонус и сила. Карнозина допринася за  ограничаване на окислението в организма, което е причинено от натрупване на водородни йони. Как можете да си го набавите по естествен начин? Карнозин се съдържа главно в месото, но имайте предвид, че приема му като добавка е особено важен за хора, които не консумират телешко, свинско и пилешко месо.

Каква точно е ролята на карнозина в човешкото тяло все още е загадка. Въпреки това, повечето специалисти са на мнение, че карнозина  функционира като антиоксидант, невротрансмитер и „протектор“ срещу остаряването на клетките. Карнозинът  можете да намерите,  както под формата на суплемент   за орална употреба, така и като интрамускулна инжекция. Инжекциите с карнозин,   най-често се използват от атлетите,  за подобряване на физическото представяне. Казано най – общо, употребата на карнозин  може  да намали натрупаната в мускулите умора, да повиши издръжливостта и да оптимизира общия капацитет на тялото за работа.

 

 

Полезни свойства на карнозина


На първо място трябва да се отбележи, че карнозине е най-ефикасният подмладяващ агент, сред всички известни до момента, а също така е мощен антиоксидант, който поглъща свободните радикали.  Всъщност, карнозина е в пъти по-мощен антиоксидант от витамин Е и селена. Той  стабилизира клетъчните мембрани, като ги предпазва   от пагубното  въздействие на свободните радикали. Карнозинът предпазва от стареене съединителната и всички останали тъкани в човешкото тяло, като  предотвратява стареенето на колагена и забавя многократно повяхването на кожата и образуването на бръчки. Освен това, карнозина може да се използва и като средства, регулиращо  кръвната захар.

Както вече споменахме, карнозина се използва основно от бодибилдърите, за  увеличаване на спортните постижения. Интересът към него в това отношение е огромен, което  се дължи на въздействието, което той оказва върху мускулната физиология. Благодарение на L-хистидина, съдържащ се в него, карозинът функционира като   физикохимичен буферен агент, който поддържа ph баланса в мускулите, помагайки  им  да работят на по-високи обороти за по-продължителни периоди от време.

Съществуват редица медицински изследвания, които доказват, че съществува неоспорима връзка между концентрацията на карозин в тялото и максималния капацитет за мощност на мускулите. Карнозина е отлично средство за  повишаване  на аеробната и силовата издръжливост. Можете да го използвате  за подобряване на силовите  си постижения, както и за по-дълги и тежки тренировки. Карнозина  ограничава  натрупването на млечна киселина в мускула по време на тренировка, повишава  обема, засилва растежа  на мускулите, и ги предпазва.

Намаленото натрупване  на киселина в мускулите, с помага за предотвратяването на мускулната умора, която се появява през тренировката. Това Ви гарантира   максимално натоварване в залата и по – пълноценно  възстановяване между отделните серии . Карноцина има и други полезни функции. Той предпазва  от радиация,унищожава  токсични съединения и проявява  противораков ефект. Също така, подобрява сексуалните функции, и благоприятства оздравителния процес при различни рани и язви. Карнозина подбрява  циркулацията  на кръвта в мозъчната тъкан и по този начин предпазва от някои  мозъчни заболявания.

 

 

 

Напишете вашия коментар