Какво е фоумролер?

Публикувано от Лидия Костова 14/05/2020 0 Коментари

Какво е фоумролер?

Фоумролер – това е перфектният аксесоар за всеки човек, който обича масажите! Разликата тук е, че не трябва да се молите на някой да Ви масажира, а Вие сами можете да го направите и то по всяко едно време. В статията ще поговорим за неговите предимства и как той да Ви бъде максимално полезен. Нека започнем с

Видове фоум ролери

Къси или дълги, твърди или меки, релефни или гладки… вариантите са много. В зависимост от Вашата нужда и физическо състояние, можете да използвате всеки един от тях. Една от главните цели, за които се използва е отпускане на мускулните възли. Точно за това и най-използван сред видовете ролери е релефният. Той умело масажира засегнатите точки в тялото Ви и отпуска мускулатурата.

След тежки физически упражнения е препоръчително да се използва по-меката разновидност на аксесоара за самомасаж, тъй като тогава мускулите са по-чувствителни. Така ще намалите вероятността да Ви боли по време на самото масажиране. Много хора го намират за некомфортен по време на използването му, но това е точно защото не са избрали правилният за тяхната цел.

Фоумролер преди или след тренировка?

Вероятно се питате кое е най-удачното време да използвате този уред. Честно казано е хубаво да се използва и преди и след тренировка. Преди тренировка, защото събужда и подготвя мускулите Ви за тренировка, раздвижва кръвта и Ви предпазва от контузии. След тренировка, за да отпусне стегнатата мускулатура и да Ви помогне да се възстановите по-добре и по-бързо.

Има много противоречиви мнения, но най-добре всеки да провери сам за себе си, тъй като никой друг не може да прецени по-добре от самите Вас, как ще се чувствате по-добре. Можете да отделите по 10-15 минути преди и след тренировката Ви.

Ползи от използването на фоум ролер

Както споменахме вече, една от главните причини за използването му е масажирането и отпускане на мускулни възли. Много хора го използват също така и за разтягане, намират му приложение в гимнастиката, йогата и в още куп други спортове. Благодарение на лесното му използване, Вие значително можете да скъсите времето за възстановяване на тялото Ви.

Чувствате ли се застояли и с ограничени движения?

Възползвайте се от следните предимства на фоумролера:

  • Повишава гъвкавостта и мобилността
  • Значително намалява мускулната треска
  • Отлично средство за загрявка преди тренировка и отпускане след нея
  • Подобрява кръвообращението и възстановителните процеси в тялото

Ако сте истински фен на масажите, то Вие ще спестите и пари от използването на фоумролера, като можете да го използвате всеки ден, за да Ви отпуска от насъбраното напрежение през деня. Всеки, който е ходил на масаж знае какво приятно чувство се изпитва след един добре направен масаж, е същото ще изпитате и след масажът с foam roller и то с еднократна инвестиция.

Както казват специалистите - „Фоумролерът не причинява болка, той премахва болката“.

Йога цилиндър за стречинг

Йога цилиндър е другото му име, с което също е познат в този вид активност. Там той помага за по-добро разтягане и подобрява значително гъвкавостта. А това е ключово за доста голям набор от упражнения в йогата. Редовното практикуване на упражнения с фоумролер може да подобри значително физическото състояние и да премахне хроничните Ви болки в гърба.

По този начин Вие ще имате и по-добра стойка, а какво по-хубаво от това! Ще нахраните самочувствието си и същевременно ще подобрите физическото си състояние!

Безопасен ли е фоумролера

Препоръчително е избягването от използване на фоумролера, ако имате сериозно нараняване, като скъсан мускул или счупване. Може да се използва по всяко друго време – преди и след тренировка, ако сте под стрес, ако имате стегната мускулатура, ако спортувате редовно и имате мускулни трески. Счита се за напълно безопасен при правилното му използване.

Избягвайте да се търкаляте върху него с коленете, лактите и глезените си. Използва се за по-големи участъци от тялото Ви, като прасците, бедрата на краката и гърба. Ако не сте сигурни, просто попитайте някой запознат или ни се обадете, за да Ви консултираме.

Как да използваме фоамролер

Ако за първи път ще използвате този аксесоар, то Ви препоръчваме да изгледате няколко видеа в интернет “foam rolling for beginners” или да попитате фитнес инструктор, който ще може да Ви покаже точно как да изпълнявате упражненията. Както и да Ви даде съвети за повечко упражнения и неговото използване и съхранение.

Като цяло е достатъчно да следвате тези стъпки:

  • В началото може да бъде болезнено, но това ще се дължи на това, че мускулатурата Ви е стегната. Започнете с лек натиск, като си помагате с ръцете или краката, като постепенно увеличавате натиска, като се отпускате.
  • Бавно обработете частта от тялото Ви, без да бързате да се търкаляте, правете бавни движения до 1 минута на едно място.
  • Пийте повече вода през деня, тя също помага за по-доброто възстановяване.

Надяваме се да сме Ви били полезни със статията! При нас можете да намерите различни варианти на фоумролера, като цъкнете ТУК. Ще се радваме да Ви консултираме, ако имате някакви други въпроси!

Не чакайте повече, а се погрижете за доброто Ви здраве и се насладете на масажа, който заслужавате!