Какъв суроватъчен протеин да изберем?

Публикувано от Лидия Костова 08/05/2014 1 Коментари Фитнес добавки,

Малко повече за суроватъчния протеин

Суроватъчния  протеин е най-висококачествения  хранителен източник на протеини. Нищо чудно, че  е много популярна протеинова добавка. Суроватъчния протеин е един от двата основни млечен протеини (другият е казеин). Суроватката е отделена от мляко, и с напреднали технологии за преработка (като ултрафилтрация, микрофилтрация, йонен обмен и обратна осмоза), се разработват няколко различни суроватъчни продукта. Суроватъчния протеин е богат източник на лесноусвоим незаменими аминокиселини (особено левцин). В действителност, суроватъчния  протеин е смятан за най - пълноценния  източник на протеини, въз основа на отличния си аминокиселинен профил и смилаемост.

 

какъв суроватъчен протеин да изберем


В допълнение, суроватъчния протеин има няколко доста полезни ефекти, които са от особено значение за спортистите и за физически активните хора. Суроватъчния  протеин доказано увеличава  гликогена в мускулите и черния дроб. Този протеин е богат източник на аминокиселината цистеин, която е от решаващо значение за синтеза на глутатион в тялото. Глутатион е мощен антиоксидант и също така е необходим за функциите на лимфоцитите и имунната система. Без да навлизаме прекалено много в подробности, ще споменем наличието на индикации, че повишените нива на глутатион могат да променят генната експресия по начин, който насърчава растежа на мускулите.

Суроватъчен протеин изолат, концентрат или хидролизат – сравнителна характеристика

Суроватъчния протеин изолат е с най-високата концентрация на протеин (90-95%) и съдържа много малко (ако има такива), мазнини, лактоза и минерали. Суроватъчния протеин концентрат има концентрация на протеин в диапазона 25-89%. Повечето продукти със суроватъчен протеин концентрат, имат концентрация на протеина около 80%. Концентрата съдържа  лактоза, мазнини и минерали. Друга важна разлика между суроватъчния протеин изолат и суроватъчния протеин концентрат е в цената – суроватката определено е по – скъпа. Йонообмена е технология за обработка, която се използва за да се концентрира съдържанието на протеин в праха. Протеините на прах с най-високото съдържание  на протеин на грам, са получените именно чрез йонообмен. Въпреки това, този тип  обработка има сериозни недостатъци, като това че буквално изтрива всички ценни субфракции, като алфа-лакталбумин, гликомакропептиди, имуноглобулини и лактоферин, които са естествена съставка на суроватката. Вместо това, протеина получен чрез йонообмен съдържа голямо количество бета-лактоглобулин, който може да причини алергии.

Има няколко различни вида микрофилтрация, за получаване на суроватъчен протеин изолат. Популярните технологии за микрофилтрация са Cross Flow Micro филтрация (CFM ® ) ултрафилтрация (UF), обратна осмоза (RO), динамична мембранна филтрация (DMF), йонообменна хроматография, (IEC), електро-ултрафилтрация (ЕС), радиален поток хроматография (RFC) и нано филтруване (NF). Микрофилтрацията  дава възможност за производство на протеинови прахове с високо качество и с много високо съдържание на протеин (повече от 90%). Протеините получени чрез микрофилтрация запазват полезните субфракции, имат ниско съдържание на мазнини и лактоза, и определено са на по – висока цена, която обаче е напълно оправдана.

Суроватъчния протеин хидролизат се получава по технология, при която протеина се разделя на аминокиселини с по – малки вериги, наречени пептиди. Всъщност, процеса на хидролиза имитира нашите собствени храносмилателни действия, поради което може да се каже, че хидролизирания протеин е “смлян“ протеин. Хидролизирания суроватъчен протеин съдържа предимно ди-пептиди и три-пептиди, и се абсорбира много  по-бързо. Консумирането на суроватъчен протеин хидролизат преди и след тренировка е за предпочитане, тъй като води до по-бързо нарастване на концентрацията на аминокиселини в кръвта, и по-висок инсулинов отговор за продължителен период от време, без да е необходим приема на големи количества въглехидрати и калории. Всичко това значително насърчава синтеза и инхибира разграждането на мускулния протеин. Друго предимство на хидролизата е, че можете да го вземете веднага след тренировка, без да се чувствате преяли и с понижен апетит. Така ще сте в състояние на консумирате и някаква подходяща храна освен протеина, за да извлечете максималното от “анаболния прозорец“. Всичко това прави суроватъчния протеин хидролизат най – популярния протеин сред спортистите.

В заключение

И така….ако имате непоносимост към лактозата, изберете суроватъчен протеин изолат. Ако пък можете да понасяте лактоза, не си губете времето с изолата, а вземете суроватъчен протеин концентрат (съдържащ най-малко 80-85% протеин). Суроватъчния протеин концентрат е не само по-евтин от изолата, но също така съдържа повече биоактивни субфракции, насърчаващи здравето. Безспорно, суроватъчния хидролизат е фаворита. Хидролизата не само ще увеличи аминокиселините и инсулина в кръвта, повишавайки по този начин протеиновия синтез, но и се смесва по – лесно, без да се образуват бучки. Практично и ефективно, нали?!

 

 

Всички видове суроватъчни протеини може да разгледате от този линк:

https://www.fitneshrani.com/hranitelni-dobavki/proteini/surovatachen-protein-proteini

 

1 Коментари

За Фитнес:
27/12/2014, 10:07:20 AM
Отговор

Много информативна статия. Твърдо заставам зад мнението, че суроватъчния протеин е много добър избор, съотношението - цена и качество при него е много голямо.

Напишете вашия коментар