Как влияе пушенето върху фитнеса

Публикувано от Лидия Костова 16/01/2013 0 Коментари Здраве и красота,
Пушенето има пагубен  ефект  върху организма, което кара някои от пушачите да се замислят за спиране на цигарите.  За съжаление възникват множество метаболитни проблеми, когато дългогодишен  пушач  реши да се откаже  от навика. Някои изследвания доказват, че при мъжете отказали цигарите се наблюдава  значително увеличение на  нивата на инсулина, глюкозата и триглицеридите, а от там и на килограмите.При жените пушачки, отказването на цигарите води до повишаване на нивата на лошия холестерол и подкожните мазнене. От това изследване, е очевидно, че  е много по-добре да не започвате  да пушите изобщо, тъй като при евентуално отказване на цигарите в по – късен етап може да се сблъскате с различни психологични и хормонални проблеми.

пушене и фитнес

Как влияе никотинът върху бодибилдърите

 Диетата  може да повлияе на способността на никотина да модулира  регулирането на телесното тегло. Постоянното пушене води до  адаптивни промени в централните и периферни молекули, които регулират хранителните навици и метаболизма на енергията. Никотинът както е  известно,  намалява телесното тегло на пушачите, а спирането на цигарите води до неговото повишаване. Бодибилдърите пушачи са с намалена  физическа издръжливост, мускулна сила и гъвкавост, и с по-ниски аеробен и дихателен капацитет.

Тютюнопушенето ограничава значително  полезния ефект, който оказва фитнесът върху сърцето, костната плътност, хормоналния и минералния баланс в организма. Разбира се, по-ниската физическа активност на пушачите влияе и върху контрола на теглото. Те изразходват по-малко калории и топят по-малко мазнини. Тютюнопушенето много натоварва и белите дробове, което  забавя кислородния обмен. Повишеният пулс (с 30% над този при непушачите), повишеното кръвно налягане и намаленият кръвен поток през кръвоносните съдове, причиняват понижен  аеробен капацитет при пушачите.

Тютюнът пречи на мускулите Ви да са здрави и силни. Когато непушачът поеме въздух,  белите му дробове се напълват с кислород, който преминава в кръвта, свързвайки се с хемоглобина в нея. Кръвта, пътувайки по кръвоносната система, снабдява мускулните влакна с кислород и те работят добре. При пушачът който  вдишва, освен кислород, в белите дробове влизат токсични вещества. Този коктейл преминава в кръвта, която го доставя на мускулните влакна. Те получават по-малко кислород за сметка на токсични химикали.

Как пушенето пречи на финтнеса

цигари бодибилдинг

Безспорно  най-вредните сред  токсичните химикали в тютюна  е въглеродният оксид. Той представлява  токсичен газ, който се произвежда в организма в много малки количества. При тютюнопушене обаче, се приема допълнително въглероден оксид, който се свързва много по-лесно с хемоглобина в кръвта, отколкото кислорода (около 230 пъти по-лесно). По този начин кислородът е „избутан” и по-малки количества от него влизат в кръвта.Тъй като кислородът играе важна роля в производството на енергия в организма, това намаляване води до намалена енергия. Резултатите могат да са цялостна липса на тонус и сила, лесна и бърза умора, задъхване и т.н.

Статистиките показват, че хората, които пушат, са по-малко активни и спортуват по-рядко. При едно и също физическо натоварване пулсът на пушачите се ускорява повече от този на непушачите. Това се получава, защото кръвта е бедна на кислород и затова на сърцето му се налага да изпомпва повече кръв, за да компенсира недостига на кислород. Кръвното налягане и пулсът се повишават допълнително от никотина.Тези последици важат и за пасивното пушене.Натрупването на всички тези ефекти, освен останалите вреди от тютюневия дим, за които знаем, пречи на мускулите ни да са здрави, а на тренировките ни – да имат възможно най-добрия резултат.

Негативният ефект натютюнопушенето върху фитнеса се дължи основно на "токсичното трио" – въглероден оксид, катран и никотин.  Катранът навлиза в клетките на белите дробове, като по този начин пречи на кислорода да бъде абсорбиран в кръвния поток. В резултат кръвното налягане се повишава, а сърцето се натоварва дори при минимална кардио активност. Никотинът пък много бързо достига до мозъка и води до пристрастяване към цигарите.

 

Напишете вашия коментар