Как рибеното масло помага за балансиране и оптимизиране на вашето хранене?

Публикувано от Лидия Костова 06/03/2011 0 Коментари Фитнес добавки,

В тази статия ще ви помогнем да разберете по-добре какво се случва вътре в тялото ви, как Омега 3 и Омега-6 мастни киселини влияят на тялото и как да се избере най-добрата хранителна добавка с рибено масло от всички известни.

Диетата, която повечето хора са склонни да следват може да бъде обощена в две основни области: нещо, което е бързо за приготвяне и консумиране, и ужасно за тялото, или нещо, което е бързо за приготвяне и консумиране и е още по-ужасно за тялото. Не казвам, че няма хора, които се хранят здравословно, а и знам, че здравословното хранене е трудно нещо за постигане. Да не говорим, че е по-скъпо в пъти, когато го сравняват с бързото хранене, което е и лесно за намиране за съжаление.

С какво е полезно рибеното масло?

Това е за хората, които се хранят с двойни бургери, пържени картофки, дюнери, пици и т.н. , но добавят  "диетична" кола към храната, да ви осведомя, че не се храните добре и жиеете в заблуда. Всичко, което се опитвате да направите е да се заблуждавате, че това, което правите е правилно. Ами не е!!!

рибено масло

Омега мастни киселини

Какво може да помогне? Здравословни мастни киселини могат. Има омега-3, омега-6 и омега-9 мастни киселини, които тялото използва, но за целта на тази статия, ще говорим само за омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Вашата диета трябва да се състои от 1:1 отношение за двете омега-3 и омега-6. Повечето от храните, които хората приемат  в телата си са най-вероятно по-близо до 10:1 до 25:1 съотношение на омега-6 и омега-3. Това, както всичко друго, което поглъщате в тялото си в излишък, ще доведе до проблеми.Както се казва не трябва да се предозира с нищо и трябва да се търси баланс.Когато в тялото ви има изобилие от омега-6 мастни киселини, то започва или противовъзпалителен или възпалителен процеси. Малко от това е натурално и има много приложения, когато е само в малки количества, временно, а не предозирано.

Благоприятни възпалителени процеси

Възпалителните процеси наистина играят важна роля, защото това всъшност е в основата на оздравителният процес на тежко травма. Без възпаление заздравителен процес на тъканта няма да има. При навяхване глезена си, възпалителния процес отговоря като причинява подуване, което помага като шина и не ви позволява да се нанасят повече поражения на глезена. Това е естествена реакция на тялото за ‘’ гипсиране ‘’ на нараненото място. Колкото повече отоци има по-тъканта, толкова по-увредена е тя, което просто показва, че ще отнеме повече време да се възстановяване.

Вдигането на тежести е един пример за временене и бърз възпалителен процес. Той е този възпалителен процес, който изгражда мускулите.Ние трябва да насърчаваме този остър възпалителен процес, защото точно той е причината, която лекува тялото и ни прави по-силни. Това обикновено се случва в рамките на първите 72 часа.

яжте риба за да си набавите омега 3 мастни киселини

Хронични възпалителни процеси

Това, което искаме да се избегне е хроничен възпалителен процес, който е процес, при който няма спиране на възпалението и тъканите и органите в крайна сметка ще се повредят. Увеличението на омега-6 мастни киселини може да направи проблема с възпалението още по-голям.Така че сега вие вероятно консумирате храни, богати на омега-6 мастни киселини, и тялото Ви е в постоянно състояние на възпаление.

Вашето тяло се опитва да въз-станови мускулите и тъканите, които са били повредени отново и отново, всеки път, когато се храните.Тялото ви ще изпраща едно вещество, наре-чено фибрин в района за да се възстанови и няма да спре, докато не се получи един постоянен възпалителен процес, който продължава. То про-дължава да изпраща фибрин до мускулите ви докато те не станат меки и гъвкави, каквито те би трябвало да бъдат.Те в крайна сметка ще станат твърди и увредени. Тялото ви ще е с  болки постоянно и ще бъде посто-янно уморено и отпаднало.

Защо равни пропорции от омега-3 и омега-6 ?

Помнете съотношението 1:1 на омега-3 и омега-6 мастните киселини, което трябва да поддържате? Причината за това е, че омега-3 мастни киселини, изключва прекомерното възстановяване и пренатрупване на мускулите и тъканите чрез фибрин.По този начин по-нормален оздравите-лен процес може да бъде възможен чрез ограничаване на количеството на омега-6 мастни киселини, които се консумират. Моля, обърнете внимание: Омега-6 е незаменима мастна киселина. Опит  да я извадите от диетата си напълно, не е нещо, което бих посъветвал, а и не съм сигурен точно как ще го направите така или иначе.

Най-лесното нещо е просто да се увеличи приема на другите основни мастни киселини: Омега-3.Точно рибените масла съдържат тези омега-3 мастни киселини, известни като ейкозапен-таенова киселина (EPA), както и докозахексаенова киселина (DHA). Препоръчително за здравословното хранене е да имате най-малко по 2 хранения с риба седмично като херинга, риба тон, сьомга и др.

omega 3

Рисковете от употребата на рибеното масло

В зависимост от възрастта си , потребителите трябва да знаят, както ползите, така и рисковете от храненето с риба. Децата, както и бремен-ните и кърмещи жени са изложени на повишен риск от въздей-ствието на живак от рибата, но от друга страна тези групи хора обикновено са с по-малък риск за други здравословни проблеми.За мъже на средна възраст и по-възрастни мъже, а и за жени след менопауза, ползите от риба и рибно-маслени добавки са повече от рисковете.

Единственият минус  досега от консумацията на риба или добавки с рибено масло е, че предозирането (над 1 до 3 грама на ден) може да доведе до обилно кървене при някои хора.Текущи хранителния прием на рибено масло в България е доста под нормите, препоръчани от Асоциацията за сърдечните заболявания.

Как да си набавим най-добрите рибно-маслени добавки и продукти?

Повечето от етикетите на продуктите, които четете са много подвеждащи. Така че тук е най-лесният начин да разберете какво е най-доброто за вас. Когато разглеждаме всички различни марки Рибено масло на пазара днес, забравете за предната част на етикета. Обърнете бутилката обратно и погледнете към изброяването на съставките на гърба.

Някъде близо до дъното ще видите два реда: EPA и DHA. Сбодувайте тези две числа заедно и намерете бутилката с най-голям сбор и това е най-доброто, което трябва да изберете.Забравете ако на предният пише 1000 мг и общата сума на EPA / DHA е само 650 мг. В 650 мг се съдържа всичко, което трябва  за една доза. Има някои с толкова нисък сбор 420мг , че  ще трябва да поемете доста по-голяма доза, за да получите 1-3 грама, които са ви нужни за деня.

Извод

Както винаги, направете много проучвания за здравните теми, които ви засягат, но бъдете внимателни за това, което четете в интернет.Не винаги всичко е 100% истина, а и по-безопасно е просто да говорите с личния си лекар.Има някои условия, които ще ви забранят да вземате добавка с  рибено масло. Ако сте на някои разредители на кръвта като варфарин или Аспирин не трябва да приемате рибено масло без одобрението на лекаря си.Надявам се, че повечето от вас, които четете тази статия, вече водят здравословна диета и наистина нямат никакви притеснения, ако приемате повече омега-6 мастни киселини от които се нуждаете.

Сега станете и отидете да тренирате! Защото само по този начин ще постигнете целите и мечтите си!

 

Напишете вашия коментар