Как Коензим Q10 е полезен за спортистите?

Публикувано от Лидия Костова 25/11/2011 0 Коментари Здраве и красота,

Коензим Q10 е витаминно-подобно съединение, което се намира в почти всички клетки в тялото. Тялото произвежда достатъчни количества, но е установено също че се намира и в някои храни, като месо и морски дарове. Приблизително 40 до 50% от коензим Q10 се намира в митохондриите на клетките, които подобно на електростанции за енергия произвеждат аденозин трифосфат или ATP. Спортистите могат да се възползват от тази добавка, поради мощните антиоксидантни свойства и производството на АТФ.

коензим q10 цена

 

Коензим Q10 e мощен антиоксидант


Антиоксиданти са съединения, които помагат предпазването от окислително увреждане на клетките и тъканите. По време на физически упражнения, окислително увреждане се получава в мускулите поради търсенето на кислород за мускулните клетки и разграждането на мускулни влакна. В проучване от 2008 г. спортисти приемат 300 мг от коензим Q10 на ден в продължение на 20 дни, докато се поддържа нормална физическа  дейност.

Маркерите на мускулна травма са по-ниски в групата с коензим Q10, в сравнение с плацебо групата. Изследователите стигат до заключението, че приемането на  коензим Q10 като хранителна добавка намалява увреждането и разкъсването на мускулите от тежките тренировки. С намаляване на окислителното увреждане на мускулите след тренировка, идва намаляване на умората и мускулнта треска.

 

 

Производство на енергия


Коензим Q10 участва в производството на ATP, който е източник на енергия за работещите мускули. В зависимост от вида и интензивността на физическите упражнения, нуждата на ATP при спортисти е висока. Затова се предполага, че добавки с коензим Q10 ще увеличат производството на АТФ. Ако енергийните нужди са задоволени, потенциалът за окислително увреждане се намалява. Все пак, изследванията подкрепят ползата на тази добавка, ако предварително има съществуващ дефицит на коензим Q10 в тялото.

 

Оптималната доза Коензим Q10


Коензим Q10 се продава в капсули и таблетки, в дози, вариращи от 10 до 130 мг. Безопасно е даже и в дози, по-високи от 3000 мг дневно. Като цяло коензим Q10 се понася добре, но при предозиране потенциалните стомашно-чревни нежелани реакции могат да настъпят, включително гадене, диария и стомашни киселини.

 

Напишете вашия коментар