Как клековете тренират горната част на тялото?

Публикувано от Лидия Костова 19/08/2013 1 Коментари Упражнения,

Тренировките на клек са страховити упражнения, които са  отбягвани от много страхливци. В съответствие с мотото "без болка няма успех", клековете са много взискателни упражнения; те също така са чудесни за краката Ви, може би най-добрите цялостни упражнения за крака. Въпреки това, ползите от тях не се ограничават само до долната част на тялото. Разберете как клековете са насочени и към горната част.
 

Малко физика


Клековете могат да се считат като тренировки за изграждане на мускули за цялото тяло. Това се дължи на факта, че лостът е разположен в горната част на раменете, докато мощта идва от краката. Тази сила трябва да мине през горната част на тялото до щангата, за да я вдигнете. Това означава, че горната част на тялото трябва да може да издържи на тази сила и да я предаде, за да изтласка щанга, която тежи 100 или повече килограма. Представете си, ако торса Ви беше слаб като молив. Ще можете да повдигнете много малко тегло, иначе ще се счупите, както би се счупил молива, когато го натиснете. Това води до развитие на сила ​​за основните мускули.

 

 

 

Тренировка на основните мускули


За да може да се даде възможност на горната част на тялото за този трансфер на сила, тя трябва да е твърда. Основните мускули, получени от тренировка на кръста, на корема и наклона също получават добро натоварване в този процес. Добре известно е, че клековете поставят на голям стрес долната част на гърба, но знаете ли, че тези упражнения действат и за тренировка на плочките на корема? Много начинаещи, след тежка сесия на клекове, чувстват болки в корема си през следващите дни. Ако горната част на тялото Ви не е твърда, Вие ще бъде по-неефективни за клековете. Представете си, че се опитвате да бутате тежък камък с пръчка; тя просто ще огъне и камъкът няма да се движи. Сменете тази пръчка с по-дебела и твърда и камъкът ще помръдне. Същото се отнася и за човешкия организъм, където торсът е тази пръчка, дебела или тънка, лостът е камъка, а краката и ръцете са тези, които избутват пръчката.

 

 

Баланс


С лоста разположен в горната част на тялото, тя трябва да може да се балансира по време на движението при клековете. Това не е малко постижение с тежко натоварената щанга. Сега, както виждате, има две последствия, когато поставяте щангата в горната част на раменете: поддържате тялото в равновесие и прехвърляте силата към щангата. Клековете с гири в ръцете Ви, вместо щанга на раменете, са много по-лесни, тъй като центъра на тежестта е много по-ниска.

Колкото повече увеличавате тежестта, толкова по-високо ще е центъра на гравитацията, а когат тежестта е по-голяма, толкова по-усърдно ще трябва да работите, за да поддържате баланса Ви. Клековете с щанга постигат и тези две неща: по-висок център на гравитация и голяма тежест. Между другото тази нестабилност доразвива основните Ви мускули.

За по-добро разбиране как работят клекове за цялото тяло, ги сравнете с пресата за крака. И двете позволяват изключително мощна тренировка; и двете са комбинирани движения, но пресата за крака не развива горната част на тялото, като клековете. С пресата за крака, теглото е разположено в края на краката и гърбът е този, който се притиска към облегалката за опора. Освен това, тялото е седнало и не е необходимо да пази баланс. Ако включите пресата за крака в тренировката Ви, може да си помислите и  за правене на клекове, за да развиете мускулите по малко по-различен начин.

Така че, да, клековете наистина заслужава страховитата си репутация, защото таксуват тялото прекалено много. Но също така заслужават да бъдат определени за най-добрите упражнения за крака и като обсъдихме тук, дори работят и за горната част на тялото Ви. Така че нека страхливците да ги отбягват, докато Вие вървите напред и постигате фантастични резултати, докато правите клекове.

 

1 Коментари

Vladi:
19/08/2013, 01:33:03 PM
Отговор

Кое е по-добре, зад врат или отпред? Никога не съм правил с лоста пред раменете, предполагам е по-трудно, но по-добрия вариант ли е?

Напишете вашия коментар