Как да забързаме метаболизма

Публикувано от Лидия Костова 28/01/2013 0 Коментари Фитнес,
С напредване на възрастта, вашият метаболизъм се забавя. След 40 годишна възраст, тялото Ви изгаря най – вероятно  между 100 и 300 калории по-малко, в сравнение с  времето, когато сте били на 30 години. Когато пък сте в периода на 30 – те си години, тялото Ви гори  по-малко калории, отколкото като  сте били на 20. Знаейки , че тялото Ви гори по-малко калории, може да си направите заключението, че  вероятно ще качвате  между 5 и 12 килограма отгоре, всяка година! Това е наистина обезпокоителен факт, но хубавата новина е, че има някои неща които можете да промените в ежедневието си, което ще засили вашият метаболизъм, и ще накара тялото Ви да гори повече калории.

метаболизъм

Направете закуската най – важното си хранене за целия ден


Много хора пренебрегват здравословната закуска! Най – често това е заради липсата на достатъчно време. За да си приготвите закуска, трябва да станете по – рано от обикновеното. Ето защо, това хранене просто се прескача. Да пропуснете  закуската обаче, не е добро решение. Може да Ви звучи банално, но истината е че хората които закусват сутрин, са по-силни  и по-здрави от тези, които напускат рано сутрин дома си на гладен стомах.

Някои хора  пък прескачат закуската от притеснения да не напълнеят. Трябва да знаете обаче, че сутрин вашият организъм изгаря  повече калории. Причината за това е, че организмът Ви  има по-бърз метаболизъм сутринта за разлика от вечерта, когато започва да се забавя и се подготвя а сън. Казано по  по – прост начин, сутрин Вие горите  много повече калории, отколкото вечерно време. Ето защо не пропускайте закуската, а я направете най – важното си хранене!

Сутрин след ставане от сън, правете упражнения


Както вече казахме, вашият метаболизъм действа по-бързо сутрин. Можете да се възползвате от това, като правите упражнения сутрин. Не е необходимо да отделяте много време – достатъчни са 10-20 минути. По този начин ще засилите още повече метаболизма си, което ще го направи още по – бърз през деня. Това означава, че правейки упражнения сутрин, Вие ще усвоявате по – добре калориите и ще ги изгаряте за енергия, а няма да ги съхранявате като подкожни мазнини.

Точно в този момент си представяме, как клатите глава и си мислите: 'Как да намеря време за сутрешни упражнения, като трябва да се събудя толкова рано, за да отида на работа?“ Разберете, че за  да задвижите метаболизма си, не е необходимо  толкова много време. Няколко минути са напълно достатъчни! Можете например, всяка сутрин да правите   серия от лицеви опори и коремни преси. Може също така да излезете навън и набързо да побягате 100-на метра. Това би било напълно достатъчно да събуди вашето тяло, и няма да Ви отнеме повече от няколко минути.

Правете мускули


Ние не Ви агитираме да се превръщате в културист, само защото искате да изгубите излишно тегло. Това което имаме предвид е, да направите тялото си по-силно, чрез изграждане на повече мускулна маса . Защо ли? Една добра причина да правите мускули е, факта  горят повече калории отколкото мазнините. Ето защо, хората с атлетична структура могат да си позволят да консумират повече храна,  от хората с повече мазнини по тялото. На всичкото отгоре - екстра калориите дори не се отчитат от тялото им. Това е така, защото мускулите се нуждаят от доста повече енергия. А тази енергия са именно калориите и въглехидратите, които приемате ежедневно.

Може да започнете с кратки тренировки с тежести. Тя е най – лесният начин да качите мускули.Започнете тренировка с тежести. Въпреки че този вид тренировка може да не е в стила ви, може да използвате тежестта на собственото си тяло. Упражненията от този вид които можете да правите са набиранията, коремните  преси, клековете, лицевите  опори, карането  на колело и много други видове физическа активност. Това със сигурност  ще Ви помогне  да постигнете своите цели.

За по -  добър ефект, включете и малко кардио упражнения, като  тичане, плуване, танцуване, аеробика... По време на тези  упражнения, вие изгаряте много калории, което определено е във ваша полза. Освен това, дори и след края на вашата кардио тренировка,  тяло  Ви продължава да гори калории.  Това означава, че Вие горите калории, дори когато си лежите на дивана часове по-късно. Опитайте се да правите кардио упражнения  30 минути на ден, 3 до 4 пъти седмично. Може да ги правите и по-често, ако имате достатъчно време и енергия.

Не спирайте да се движите след хранене


Знаем че след като се нахраните Ви се иска да си полегнете. Но това ще е голяма грешка! Избягвайте да поглъщате големи количества храна, а също така се стремете да останете активни и след хапването. Трябва да знаете, че след хранене вашият метаболизъм се засилва с около 15 процента. Ако направите някакви дори и кратки физически усилия в този период, ще го засилите двойно!

 

Напишете вашия коментар