Как да усвоим цинка по-добре

Публикувано от Лидия Костова 03/01/2012 0 Коментари Здраве и красота,

Цинкът е микроелемент,който се съдържа естествено в храни като ядки и говеждо месо, помага с действието си върху здравето, включително поддържане на имунната система и заздравяването на раните. Независимо дали приемате цинк, чрез хранителни източници или като добавка, може да си осигурите опримално усвояване на това полезно вещество.

цинк - усвояване

Стъпка 1

Примайте храни като : яйца, месо и морски дарове. Цинкът в тези храни е по-биоусвоим, което означава, че тялото ви може да абсорбира по-лесно и да го използва при процеса на усвояване. Вегетарианските храни, богати на цинк, като пълнозърнести храни, са с високо съдържание на фитати, което намалява абсорбцията на цинк.

Стъпка 2

Набавате към вашата закуска значително количество цинк. Изборът е ваш, относно дали ще се доверите на хранителна добавка или изцяло чрез прием на храна богата на цинк.

Стъпка 3

Избягвайте храни богати на калций и добавки, при вземането на цинк или при примане на храни, богати на цинк. Калциеви добавки, взети в комбинация с цинк инхибират усвояването на цинк.

Стъпка 4

Диуретици или диуретичните лекарства, въз основа на тиазидни насърчават загуба на цинк чрез урината, до 60%. Различни общи антибиотици като тетрациклин, също инхибират абсорбция на цинка.

Съвети и предупреждения

* Не всички цинк добавки са направени еднакво. Когато става въпрос за степен на усвояване, цинк глицинат може да бъде най-добрият.
* Стойте далеч от добавки, направени от цинков сулфат. Докато те са като цяло най-евтиният вид, цинков сулфат е най-малко абсорбиран от организма.

Какво ви е нужно

* Богата на протеини храна
* Цинк под формата на хранителна добавка

Напишете вашия коментар