Как да се справим с глада и преяждането

Публикувано от Лидия Костова 15/05/2013 0 Коментари Хранене,

Изкушение или истински глад?


Много хора прекаляват с консумацията на сладки и тестени храни, най – мече от нерви. Когато сте на диета, става още по – сложно. Тогава сте още по – изнервени, и…още по – гладни. Много е важно  да намерите адекватен заместител на сладкото, за да можете да контролирате настроенията си, но също толкова важно е да не се преуморявате и да се  научите да различавате глада от желанието за хранене предизвикано от изнервеност. Как да го направите? Много просто - ако вместо да посегнете към кутията с бисквити, изпиете чаша хладка вода и петнайсет минути по-късно все още изпитвате  чувство на глад, значи наистина е време да се нахраните.

преяждане


Също така, можете да вземете една малка хапка, или парченце от любим за Вас сладкиш, което  е напълно достатъчна, за да задоволите глада  си за сладко, без да ви измъчва чувство за вина и без да ви изкушава желанието да си хапнете. А изкушенията са навсякъде, особено ако на вратата чукат празници. Шоколадови торти, бонбони, еклери, петифури…как да пазите диета като са толкова много!?  Кой иска да  пропусне  възможности за вкусно ястие? Изкушенията са неустоими, ако нямате  план за справяне с тях. Имате ли план? Независимо дали имате такъв или не, ние ще Ви дадем  някои полезни съвети!

1. Не пропускайте хранене

Хората са склонни гладуват, особено когато става въпрос за отслабване. Те приемат по-малко храна от нормалното, с надеждата че ако  ядат  по-малко ще отслабнат повече. А  всъщност е точно обратното, тъй като обикновено  преяждат   на следващото си хранене. Тялото знае какво иска и кога  го иска. Така че, не се заблуждавайте, че можете да пропуснете хранене “безнаказано“. Ключът е да се стремите да приемате малки порции храна на  всеки 3 до 4 часа, дори ако това е една шепа бадеми. Това ще Ви помогне да поддържате кръвната захар балансирана. Тези, които пропускат ядене, обикновено се нахвърлят точно на сладките и тестени храни на следващото си хранене.

2. Балансирайте  вашата храна

Ако приемате твърде много въглехидрати на всяко ваше хранене, това ще принуди тялото Ви  да  освободи огромно количество инсулин. А това води до още по – голям глад! Така, Вие се завъртате в един кръг, от който трудно се излиза. Старайте се да приемате повече протеини, а въглехидратите които консумирате да идват от пълнозърнести храни, зеленчуци, кафяв ориз и т.н.  Ако  балансирате  вашата храна, това ще забави храносмилането, а кръвната Ви захар ще е в граници – тоест, ще чувствате по – малко глад.

3. Дъвчете дъвка

Актът на дъвченето може действително да помогне да  отклоните вниманието си от  глада. Разбира се, не трябва да забравяте да дъвчите дъвки без захар.

4. Отпуснете се и намерете причината за глада

Стресът оказва голямо влияние върху,  начина по който се храним. Когато сте под  стрес, тялото задейства различни хормони за борба с този проблем. То  отделя кортизол, което води до увеличаване на апетита. Кортизолът също така блокира способността на организма да разграждат мазнините за енергия. Постарайте се да релаксирате през деня – отделете малко “аз“ време, през което да успокоите нервите си.  В противен случай е много вероятно да посегнете към сладките и тестени храни, за да облекчите стреса. За да се преборите с глада, трябва да разберете какво го провокира.

 

Напишете вашия коментар