Как да се храним ако тренираме вечер

Публикувано от Лидия Костова 12/02/2013 0 Коментари Хранене,
Ако тренирате след работа, разпределението на храненията и въглехидратите може да бъде объркващо. В тази статия ще разберете какво да ядете, кога да ядете и  колко да ядете, ако планирате вечерна тренировка. Повечето хора са чували, че е най-добре денят да започне с най-висококалоричното хранене. С напредването на деня, калориите и въглехидратите трябва да намаляват. Но какво ако тренирате след работа? Трябва ли да преразгледате плана на храненията си?

Независимо дали опитвате да изгубите мазнини или да направите мускули, подходящото разпределение на храненията е точно толкова важно, колкото това  какво ядете. Сбъркайте и може да бъдете разочаровани от резултата. Ако ходите вечерно време на тренировки и харесвате да се храните няколко пъти на ден, значи тази статия е точно за Вас. Ще разберете какво и кога да ядете, за да увеличите максимално енергията си и да постигнете по-добри резултати.

хранене тренировка вечер

Закуска

Понеже няма да тренирате до вечерта, не е нужно да приемате огромна закуска. Ако сте на режим, който ограничава приема на въглехидрати, тогава вашата закуска трябва да се основава най-вече на мазнини и протеини. Зеленчуци, горски плодове или и двете могат да Ви набавят въглехидрати. Ако не се притеснявате специално за приема на въглехидрати, тогава може да включите някакви сложни въглехидрати в закуската. Приемът Ви на въглехидрати трябва  да бъде балансиран през деня.

Междинна закуска

Освен ако не сте на висококалоричен режим, трябва да запазите въглехидратите за по-късно през деня. Вземете лека закуска, която да се състои от протеини и малка доза здравословни мазнини. Добавете малко зеленчуци  и се постарайте да  сте хидратирани.

Обяд

Обедното хранене  зависи от целите Ви. За тези, които искат да изгорят излишни мазнини, обедът трябва да се основава на здравословни мазнини и леки протеини. Приемете най-малко купичка  зеленчуци, които ще Ви осигурят нискокалорични въглехидрати. Ако правите мускули, добавете умерено количество сложни въглехидрати. Дори когато правите мускули, по-добре е да приемете въглехидратите непосредствено преди или след тренировката. Това е времето, когато ще използвате излищните мазнини за  гориво, и когато ще  сте в най – анаболно състояние.

Следобедна закуска/преди тренировка

Това е времето да подготвите тялото си за предстоящата тренировка. Имате нужда от енергизираща храна, която ще Ви бъде верен помощник и няма да Ви натовари. Ако предпочитате солидна храна пред просто шейк, изяжте я два часа преди тренировката. Ако предпочитате течни шейкове, изпийте го 35-40 минути преди тренировката.Това хранене трябва да съдържа леки протеини и сложни въглехидрати, които да се справят с мазнините. Нуждаете се от въглехидрати, които да освобождават енергията бавно, за да може да поддържате нивото на  кръвната захар, докато черпите от нея по време на тренировката.

След тренировка

Ако сте на диета, трябва да приемете по-голямата част  от въглехидратите след тренировката. Тогава ще сте сигурни, че те ще бъдат използвани за възстановяване на нивата на гликоген в мускулите, и че няма да бъдат складирани като мазнини. Ако сте на тренировъчен режим, заредете се. Бъдете сигурни, че приемате  източници на бързодействащи протеини като протеините  на прах например. Източниците на въглехидрати трябва да бъдат съчетание от  прости и сложни въглехидрати, така че да получите бърз захарен удар, последван от продължителна  енергия. Ако имате проблеми с инсулина, придържайте се към сложните въглехидрати, за да избегнете проблеми с  кръвната захар. За това хранене запазете приема на мазнини нисък.

Вечеря

Ако не сте на строг режим за загуба на мазнини, вечерята трябва да съдържа някакви сложни въглехидрати. Бъдете сигурни, че са в умерени количества. Тези въглехидрати ще помогнат да се възстанови тялото Ви пълноценно и бързо. Ако  сте на строга диета за загуба на мазнини, тогава ограничете вечерята си до протеини, здравословни мазнини и някакви зеленчуци.

Преди лягане

Откажете се от въглехидратите преди лягане. Ако ги приемате по това време на деня, е твърде възможно да се събудите по средата на нощта, заради ниска кръвна захар, а и гарантирано ще натрупате излишни мазнини.  Ако ще се храните преди лягане, то трябва да приемете казеинов протеин на прах или бавно смилаемо месо като пържола или сьомга.

 

Напишете вашия коментар