Как да прогресираме във фитнеса без хранителни добавки

Публикувано от Лидия Костова 30/01/2013 0 Коментари Фитнес добавки,

Почти  всеки бодибилдър, в определен етап от своята фитнес практика, започва да приема някакъв вид добавки. В света на бодибилдинга, това се смята за задължителен елемент. Има добавки, които повишават мускулната сила, такива които спомагат за пълноценното възстановяване, добавки които увеличават размера на мускулите, и такива които повишават нивата на тестостерона. Много от бодибилдърите така да се каже се пристрастяват към приемането на добавки. Тази статия е насоченая към тези от Вас, които искат да изградят красиво и мускулесто тяло, без да приемат добавки. Дали е възможно? Прочетете и преценете сами!

фитнес без хранителни добавки

Бодибилдинга и хранителните добавки


 Да си бодибилдър в наши дни,  е много по-лесно, отколкото, да речем преди 50 години. Особено по отношение на спортните хранителни добавки. Днес можете да избирате сред стотици фитнес  компании, предлагащи  безброй хранителни добавки, които могат да Ви помогнат за изграждането на тялото на мечтите Ви. Но животът  е нещо непредсказуемо. Какво ще стане, ако някога, по някаква причина се наложи да спрете да приемате добавки? Как да се справят онези, които искат да са сериозни бодибилдъри, но без да приемат камари от суплементи?

На първо място, помислете как са изграждали телата си преди 100 години? А какви мускулести мъжаги е имало само! Те със сигурност не са приемали купища добавки! Не забравяйте, че спортните добавки не са задължителна част от вашата диета. Да, те наистина могат да направят живота Ви на бодибилдър и фитнес маняк по - лесен, но в същото време те не са абсолютно необходим елемент от храната Ви. Всички макро-и микроелементи, които получавате от добавките, можете да получите и  от нормалната храна.

Както знаете, спортни диетолози препоръчват да си набавяте  90% от всички необходими хранителни вещества от истинска храна, а само малък процент от спортните суплементи, мулти-витамините  и протеините  на прах. Нека да разгледаме, как можете да си осигурите  всичко, от което се нуждаете, без да се налага да поглъщате всеки месец десетки хранителни добавки.

Как могат да се набавят всички макронутриенти необходими за бодибилдърите, без добавки?

 Протеини и аминокиселини

В действителност, това е много  по-лесно, отколкото си мислите. Естествените , преработени  до минимум храни, могат  да Ви осигурят  необходимия брой бързо смилаеми BCAA. Това, разбира се, са  естествените  източници  на протеини, като яйцата , сиренето , постното  месо, и рибата.

Мазнини

Но не забравяйте, че аминокиселините  и протеините, съвсем не са  всичко, което е необходимо за тялото и мускулите Ви.  Какво помага да се постигне чувство на  ситост и регулиране на хормоналната система правилно? Разбира се, мазнините. Ако искате да растете  големи и красиви, тогава трябва да приемате ежедневно необходима доза от  "правилните" мазнини. Яжте една порция риба за вечеря всеки ден, или поне 3 пъти в седмицата. Също така, осигурете си  рибено масло и витамин D.

Спанакът ще бъде добра "добавка" към вашето рибно блюдо, която ще  нормализира киселинността и алкалния  баланс в тялото Ви.

Въглехидратите

Какво става с  десерта?  Всички обичат млечен шоколад. Той обаче  не само  "глезотия", а е чудесна замяна на въглехидратните шейкове, които пиете след тренировката. 500 грама млечен шоколад съдържа 66 грама въглехидрати, 16 г белтъчини. Не е толкова лошо, нали? И е много  вкусно!

Да  не забравяме и  за енергията. Чаша кафе от  250 грама съдържа 100 мг кофеин, който ще Ви даде  необходимата енергия за всяка тренировка. Студеното кафе е два пъти по-силно! Може да си сварите кафе удома, а след това да добавите лед и малко обезмаслено мляко. И ето Ви една чудесна енергийна напитка, за която сте дали стотинки.С малко изобретателност и въображение, както и с някои минимални ресурси, ще бъдете  в състояние да си осигурите  прилична  диета без добавки.

 

Напишете вашия коментар