Как да отслабваме според възрастта

Публикувано от Лидия Костова 21/05/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Битката с излишните килограми е трудна и дълга. В нета можете да намерите различни видове диети, но гаранция че ще Ви помогнат-няма. Ако сте избрали дадена диета, която Ви е помогнала да отслабнете когато сте били на 22 години, след 10 години същата тази диета може да не се окаже толкова ефикасна. Може би не знаете, но с напредване на възрастта свалянето на килограми става все по – трудно.  Причината за това е, че метаболизма през различните възрасти е различен, като тенденцията е да се забавя с увеличаване на годините. Имайки предвид и по – слабата  подвижност с напредване на  възрастта, това  става съвсем логично. Трябва да знаете, че всяка една възраст е свързана с точно определени хранителни навици. Ако се научите да ги спазвате, може  би няма да е нужно да водите изтощителната борба с килограмите.

отслабване според годините

До 18 годишна възраст

Това е времето, в което организма, както и вашето тяло се оформят. Понякога, поради нормалните за тази възраст хормонални промени, може да се натрупат повече излишни мазнини. Не трябва да се лишавате от храна, но трябва да я подбирате разумно.Трудно е през този период да не похапнете чипс, вафла, шоколад и т.н., но не бива да прекалявате с тях.

От 20 до 30 години

През този етап, вашето тяло е устроено така, че да изгаря по 2000 калории на ден. Това е един изключително бърз метаболизъм, който Ви позволява да сваляте килограми без особено големи усилия. Едновременно с това обаче, трябва да знаете че през този период има тенденция лесно да се качват килограми. До 25 години вашият скелет все още се оформя окончателно, поради което  Вие се нуждаете от целия спектър хранителни вещества, витамини и микроелементи. Не е добре да правите еднообразни и монодиетите.

Проблем в този период  може да се окаже  недостигът на желязо. За да го избегнете, трябва да се уверите, че в хранителния Ви режим присъстват храни като  свински черен дроб, сърца, жълтъци, стриди, ядки, аспержи. Задължително трябва да консумирате по 100 г варено или печено немазно месо. Не забравяйте  да приемате и мазнини, но  подбирайте правилните. Такива са  полиненаситените мастни киселини като омега 3. Ориентирайте се към ябълките, като можете да правите 1 ябълков разтоварващ ден всяка седмица.

На 30 години и нагоре

Именно това е периода, през който метаболизма естествено започва да забавя скоростта си. Въпреки че консумирате същите храни и спазвате същите диети, които преди са давали резултат, сега забелязвате че килограмите се качват още по – бързо и лесно, но смъкването им става все по - трудно. Това което трябва да направите, е да попромените съдържанието на Храните се както преди, но забелязвате, че килограмите по-бързо се качват и по-трудно се стопяват. хладилника си.

Стремете се да приемате повече витамини и минерали през този период.  Витамините С, D, Е са незаменими за Вас сега. Зеленчуците са богати на витамини и минерали, така че се стремете да хапвате повече от тях. Можете да си доставите витамин С от цитрусовите плодове. През зимния сезон, когато те са в изобилие, можете да ги консумирате ежедневно. Хубаво е да придобиете навик, да подправяте  салатите с пресен лимон -  решавате голяма част от проблемите си. Витамин D ще си осигурите чрез   мазната риба и млечните продукти, витамин Е ще намерите  в зехтина, лененото или бадемовото масло.

Цинкът е един от минералите, без който е невъзможна нормалната работа на имунната система. Вие можете да си го набавите, като консумирате повече морски дарове. Калцият също е важен, особено за жените. Всеки ден консумирайте мляко и млечни продукти. През този период, ограничаването на мазнините трябва да се превърне в  приоритет за Вас. Отстранявайте мазнините от месото, което готвите, избягвайте твърдите сирена, сметаната, маслото, маргарина и готовите месни изделия. Не приемайте повече от 50 грама мазнини на ден!

Напишете вашия коментар