Как да останем във форма и по празниците

Публикувано от Лидия Костова 13/05/2013 0 Коментари Хранене,
Когато наближат празници, става трудно да се придържате  към вашите цели, а именно да се храните здравословно и да сте във форма. Това не означава, че трябва да вдигнете ръце и да оставите на заден план всичко което сте постигнали. В тази статия ще Ви даден някои съвети, благодарение на които ще останете във форма по време на празниците.

форма по празниците

Не гладувайте

Много по – лесно ще устоявате на вкусотиите, ако стомахът Ви не ръмжи от глад. На празничната трапеза със сигурност ще има доста изкушаващи неща, но ако сте направили една малка закуска преди това, няма да зверски гладни и да погълнете тонове вредна храна.

Следете  размера на порциите 

Протеините и въглехидратите  трябва да съставляват 1/4 от порцията Ви, докато зеленчуците могат да заемат повече – например половината. По този начин, няма да прекалявате с храни като картофено пюре и сос, а ще получите необходимите за здравословния Ви метаболизъм зеленчуци. Пълнете чинията си разумно и не взимайте допълнително – то ще Ви се стори по – вкусно и няма да можете да спрете.

Внимавайте с подправките

Не прекалявайте с подправящите сосове и гарнитури. Яжте вашите зеленчуци без мазен сос от сирене, а месото си без мазната кожа. Има други подправки които също са така вкусни, но не толкова нездравословни и висококалорични. Чрез консумацията им, Вие ще си спестите доста калории. Солта също е нещо, което трябва да избягвате. По възможност не солете допълнително храната си, защото солта води до подуване.

Яжте бавно 

Трябва да се наслаждавате на храната си бавно. Така ще дадете време на тялото си да я усвои, а апетита Ви няма да е така силен. За повечето хора, празниците са шанс да ядат на корем, колкото може повече от това което им се иска, и то за кратко време. Това обикновено води до преяждане и накрая до качване на излишни килограми. Ето защо, трябва да дъвчете бавно  - така глада се регулира и ще избегнете преяждането.

Не консумирайте “празни“ калории

Течности, като например вино, бира, сок и сода, не съдържат хранителна стойност. Всички те  са  пълни със захар и калории, които често Вие не броите като частта от калорийния Ви баланс-а те са достатъчно голяма част от него. Ако избягвате тези течности, ще можете да консумирате повече храна. Така ще можете да се насладите на повече от вкусотиите, а по – малката консумация на течности, няма да Ви причини чувство на подуване.

Придържайте се към целите си

Колкото и да Ви изкушават да хапнете кекс, торта, картофи със сирене, или друго изкушаващо ястие, трябва да откажете, щом последното не е част от порцията която сте предвидили за себе си.  Не забравяйте какви са целите Ви, и колко път сте извървели към тяхното постигане.

Насладете се на храната – просто не прекалявайте

Всички сте чували за “мамещите“ дни. В действителност  е доказано, че тези, които "мамят" от време на време, са по-склонни да се придържат към диетата си  в дългосрочен план. Това е в резултат на удовлетворението – храната трябва да носи удоволствие, а не да е някакво неприятно задължение. Ето защо, приемете празниците като “мамещи“ дни, но в никакъв случай не прекалявайте.

 

Напишете вашия коментар