Как да изберем хранителни добавки правилно и евтино?

Публикувано от Лидия Костова 11/12/2012 0 Коментари Фитнес добавки,

Нека си го кажем – всичко в живота вече е скъпо. Цените  на жилищата са във възход, храните  стават все по-скъпи.  Същото важи и за хранителните  добавки. С толкова много възможности на пазара,  е трудно да изберете това, от което бихте се  възползвали  най-много. Търговците  се опитват да Ви убедят да закупите нещо, за да реализират печалба, вашите приятели пък Ви предлагат добавките  които те използват, а списанията са заляти с реклами на различни продукти - какво точно Ви е необходимо? Има  много възможности за избор, с различни цени.

В тази статия, ние ще се опитаме да хвърлим  малко повече светлина по този въпрос, и да Ви помогнем  да постигнете целите си, без да банкрутирате. Ето списък на основните хранителни добавки, които е желателно да приемате като бодибилдър (без определен ред): Протеин на прах, Мултивитамин, Рибено масло, Креатин, ВСАА. С тази статия се  надяваме да Ви помогнем да разберете  от какво наистина  имате нужда. Това не само ще Ви спести пари, но и ще Ви помогне да постигнете  мускулната маса, която винаги сте искали!

хранителни добавки

Протеин на прах


Протеинът  на прах е ефективен и сравнително евтин начин за увеличаване на дневния прием на протеини. Повечето хора не могат да приемат  5-7 хранения на ден, затова  се обръщат към протеина на прах, за да запълни евентуалните  празнини. Те могат да се използват като закуска, или дори като заместители на цяло хранене. Въпреки това, основната употреба на  протеина  на прах, трябва да бъде за след тренировъчно хранене. Необходимо е да захраните мускулите си с около 40-50 грама протеин след тренировка, за да им осигурите хранителните  вещества, които са им необходими, за да се възстановяват и растат. Има много различни видове протеин на прах, така че изберете  този, който отговаря на вашите нужди и вкус.

 

Суроватъчен протеин


Може би най-добрият  избор за протеин на прах е суроватката. Тя може да бъде или концентрат или изолат.  Изолатите по принцип са  по-скъпи, защото те се абсорбират по-добре и по-бързо, отколкото  концентратите. Изолатите също са с ниско съдържание на въглехидрати,  в сравнение със  суроватъчните  концентрати. Ако цената е проблем за Вас, концентрата  е най-добрият избор. Той  също е чудесен избор за тези, които са начинаещи в бодибилдинга. Някои хора съобщават, че имат храносмилателни проблеми, докато използват концентрати. Всеки е различен, затова пробвайте, за  да видите как работи за Вас. Винаги можете да опитате изолата  в по-късен етап.

 

 

Казеинов протеин


Казеинът е бавноусвоим протеин, което го прави чудесен за прием преди лягане. Казеинът се усвоява между 5-7 часа, поради което е идеален за през нощта. Заредено с такъв  протеин през нощта,  тялото Ви ще остане в  анаболно състояние, и ще ремонтира и възстанови мускулите без проблем.

 

 

 Мултивитамини


Мултивитамините са една  от най – важните добавки за бодибилдърите. За да може тялото Ви да функционира правилно, то се нуждае от  витамини и минерали. Ако страдате от  дефицит на витамини и минерали, здравето и  продуктивността Ви ще се влошат. Всеки витамин или минерал, спомага за  хиляди биохимични реакции в организма, и помага да се запазят  стабилни нивата на хормоните.  Можете спокойно да приемате мултивитамините  сутрин (което трябва да прави всеки, независимо дали тренира или не), а също и след тренировка.

 

 

Рибено масло


Рибеното масло е чудесен източник на Омега-3 мастни киселини, както и EFA (есенциални мастни киселини). Една добра добавка с  рибено масло, трябва да включва EPA и DHA. Това са "добри мазнини", от които всички ние се нуждаем. Те също така помагат да се поддържа цялостното здравословно състояние, а  и  осигуряват  подкрепа на мозъка, нервната система  и зрителните  функции. Рибеното масло може да се намери в течна форма, а също и под формата на хапче.

хранителни добавки цена

 

 

 Креатин (Creatine)


Креатинът е естествена съставка на вашите тела. Използването му осигурява енергията, нужна за осъществяването на  бързи и  експлозивни движения. Креатинът се намира в телата Ви, а също и  в някои храни, като  червеното месо и рибата. Креатинът може да се намери под формата на таблетки  или капсули, а също и като прах. Освен това има различни видове креатин, но може би най – предпочитан е креатин монохидрата. Някои хора се оплакват, че при приема на обикновения креатин, забелязват задържане на течности в тялото си. Креатин монохидрата е безобиден в това отношение.

 BCAA – аминокиселини с разклонена верига

Ако погледнете  етикета за хранителната стойност на вашия протеин на прах, може да видите че той съдържа и някои BCAA . Въпреки това, по-голямата част от протеините  на прах не осигуряват достатъчно висока доза от тези аминокиселини.  Ето защо, би било разумно да инвестирате в самостоятелен продукт, съдържащ  BCAA. BCAA (аминокиселини с разклонена верига) са най-важните аминокиселини, от които се нуждаят мускулите Ви. ВСАА са достатъчно малки, за да влязат в кръвообращението, и оттам да достигнат бързо да  мускулите. Те помагат за изграждане и ремонтиране  на  мускулната тъкан. BCAA могат да бъдат намерени под формата на таблетки или хапчета, а също и в течна или прахообразна форма. Въпрос на лично предпочитание е, какво ще изберете.

 

Екипа на Фитнес Храни

 

 

 

 

 

Напишете вашия коментар