Къде да открием най-добрите 6 минерала?

Публикувано от Лидия Костова 18/09/2011 0 Коментари Здраве и красота,

Някои хора пренебрегват значението на минералите в диетата си. Калцият е един от най-известните минерали и хората се нуждаят от него  ежедневно. Минералите са също толкова важни колкото и приема на витамините.

Получаването  на правилното количество минерали е  важно, особено  когато се отнася за развитието на здрави кости. Някои хора пренебрегват значението на минералите, тъй като отделят повече внимание  на мазнините, протеините и  въглехидратите, включени в диетата.

1. Калций

Калцият е един от най-известните минерали, от   който хората се нуждаят всеки ден за да се формира и поддържа  костната тъкан. Друга ключова роля за този минерал е  подпомагането на  физическата  активност и   гарантирането  на  правилното мускулно развитие.

Най-концентрирани източници на калций са млякото и млечните продукти. С една чаша мляко, която осигурява около 30% от дневния прием, може да набавите необходимия калций. Други добри източници на калций са сьомга, къдраво зеле, броколи и сардини.

2. Йод

Йодът е по-известен като сол и е също много важен минерал, тъй като играе ключова роля в поддържането на здравословна функция на щитовидната жлеза и метаболизма. Хора, които страдат от щитовидната жлеза се борят за поддържане на  необходимо количество в тялото, тъй като те не  изгарят толкова калории, колкото са необходими за ден.

Основният източник на йод в човешкия организъм е  готварската сол, но повечето хора са я премахнали от своята диета, защото в повечето случаи приемът на сол всъщност е твърде висок.

3. Желязо

Желязото е минерал,  на който жените трябва да обърнат повече внимание, тъй като  играе жизнено важна роля в транспортирането на кислород до мускулните тъкани. Желязото също допринася за поддържане на добра имунна система и  за предотвратяване на анемия.

Соята съдържа много желязо

Анемията е намаляне на нормалния брой на червените кръвни клетки или по-малко от нормалното количество на хемоглобин в кръвта.

Най-добрият източник на желязо е всъщност намерен в соята, която съдържа почти 50% от дневните ви нужди в една чаша. Други добри хранителни източници на желязо са леща, спанак, тофу, боб и  говеждо месо.

 4.Магнезий

Магнезият е важен за поддържането на правилните  мускулни  и нервни функции  на  тялото.

магнезий

Магнезият  също така е  важен за физическата   дейност, тъй като дава повече енергия на тялото. Магнезий е от жизнено и важно значение за редовен пулс, така че това е един минерал, който вие трябва  да сте сигурни, че ще си набавите.

Най-добрият източник на магнезий в храната е всъщност ананасът, който много хора пренебрегват. Една чаша е  с малко над 76% от общите нужди, така че не е трудно да го добавите към вашата храна. Други добри източници на магнезий са : ориз, спанак, ръж, соя и овес.

5. Цинк

Една от основните роли на  цинкът във вашата диета е  да  регулира развитието на нови клетки в тялото, тъй като служи за  подпомагане на "генетичният план", за да направлява  развитието на клетката. Цинкът също така  помага за една добра имунна система и спомага за зарастването  на раните.

Говеждото месо е богато на цинк

Стридите са едни от най-добрите източници на цинк. Други добри източници са: говеждо, раци, свински ребра, обогатени зърнени храни, свинско филе и кашу.

6. Фосфор

И накрая, последният минерал, който вие трябва да сте сигурни, че включвате  във вашата диета, е фосфорът. Този минерал е важен за здравото формиране на костите и зъбите и също за  мускулните тъкани и клетки на тялото
Този минерал също работи с витамините от В групата, за да се запази правилната мускулна  контракция  и да се запазят бъбреците здрави.

Най-добрите източници на фосфор в храната идват от мляко и месо, затова е нужно да приемате достатъчно калций и протеини.
Минералите са  също толкова важни да се приемат редовно чрез храната, както витамините, затова приемайте по разнообразна храна, богата както на витамини, така и на минерали.

Напишете вашия коментар