Изградете съвършеното тяло: Контролирайте хранителните си навици

Публикувано от Лидия Костова 23/01/2013 0 Коментари Хранене,
Поемете контрола над  живота си, чрез контролиране на хранителните  навици. В тази статия ще Ви дадем някои прости за спазване правила, с чиято помощ ще подобрите  начина си на хранене.

 Изгаряне на калории


Вие трябва да изгаряте  повече калории, отколкото приемате, ако искате се отървете от излишните  мазнини в тялото. Основното правило за успешното  управление на теглото е, че трябва да се изгарят повече калории, отколкото се  консумират  всеки ден, всяка седмица и всеки месец, ако искате да отслабнете. Няма значение, дори ако  храната, която консумирате  е здравословна. Ако искате да изградите  мускули и да качите тегло, тогава  трябва да приемате повече калории, отколкото изгаряте всеки ден, всяка седмица и всеки месец.За съжаление, обаче, не може просто да спрете да ядете, и да очаквате  да намалите  телесната мазнина, а и не може просто да започнете  да се храните обилно, и да качвате маса пълноценно. Има и други важни фактори, за да бъдат успешни теза два процеса.

правила за хранене

Контрол върху метаболизма


Съсредоточете се върху предприемането на необходимите стъпки, за да контролирате вашия метаболизъм. Ключът към ефективното управление на теглото, е регулирането на  метаболизма Ви. Както казахме, ако искате да отслабнете, решението не е да спрете да ядете.Правете малки, но  по-чести хранения през деня  – това ще засили вашият метаболизъм.  Трябва да планирате вашият ден така, че да се  храните  на всеки 2 до 3 часа през целия ден. Силовите тренировки и кардиото  ще Ви помогнат да  регулирате  метаболизма си.Фокусирайки се върху управлението на метаболизма си, чрез стратегически  по-малки но чести хранения, силови тренировки и кардио, с течение на времето ще подобрите структурата на тялото си.

Няма "Перфектна" диета


Спрете да търсите  "перфектната" диета. Хората често  търсят по-лесна и безболезнена диета, която изисква по-малко дисциплина. Типично е, когато диетата не дава резултати, хората да обвиняват самата нея, а не собствените си стандарти или очаквания.Много диети се предпочитат пред други, но неработят еднакво ефективно за всички. Други диети пък се отхвърлят, заради други причини, нямащи нищо общо с тяхната ефективност.  Диетата на Аткинс, например, може да изглежда страхотна за някои хора, защото обичат да ядат месо. Диета Zone пък,  може да изглежда идеален за други хора, защото те обичат салати и зеленчуци.

Придържайте се към опростеното


Старайте се да запазите  вашата диета по -  простичка. Някои хора влагат  много мисъл и усилия, за да решат  какви храни  ще  консумират във всеки един ден от диетата си. Не смятате ли, че това прави процеса на хранене, твърде сложен? Колкото по-сложна се опитвате  да направите вашата хранителна програма, толкова по-трудно ще  Ви бъде да я следвате. През цялото  това време, основната цел на храненето Ви трябва да бъде растежа на мускулите и изгарянето на излишните подкожни мазнини.

Опитайте се да погледнете на храненето, просто като на метод за изграждане на качествена мускулна маса, като гориво необходимо за вашите  тренировки, и като средство за поддържане на  тялото Ви  стройно и елегантно, а не като източник на почивка, удоволствие и начин да се съберете със семейството си и приятелите си. Разбира се че вкусната  трапеза е едно  от най-големите удоволствия в живота, но опитайте да коригирате начина си на мислене относно храната.

Поемане на отговорност


Поемете  100% отговорност за успеха или  провала си. С други думи, ако не получавате резултатите  които искате, то не винете диетата за това, а помислете къде грешите Вие самите. Вие притежавате способността  да направите  каквото е необходимо (или да разберете какво е необходимо), за да преодолеете неуспеха, генетичните  ограничения и т.н. Хората често обвиняват своите индивидуални обстоятелства, или генетични условия за липсата на напредък. Ако наистина сте ангажирани, в крайна сметка ще се намерят двадесетина минути за тренировка – дори и толкова малка тренировка може да Ви бъде полезна.  Хората също така понякога несправедливо се сравняват с други хора. "Те могат да ядат всичко, което искат и все още изглежда добре, докато аз ям като мишка  и наддавам на тегло!". Разберете, че оправданията и самосъжалениета няма да Ви помогнат.

Упражненията не са  заместител


Никога не се опитвайте да компенсирате  за лошите хранителни навици с повече физически упражнения. Трябва да знаете, че най – голяма е ролята на храненето, за това как изглеждате, а не тренировките. Грешно е да смятате, че ако се тъпчете и не спазвате вашата диета, можете да заместите това с повече упражнения.

 

Напишете вашия коментар