Интензитетът е ключът към мускулния растеж

Публикувано от Лидия Костова 21/08/2013 1 Коментари Фитнес,
Интензитетът се определя като изключително голяма концентрация, енергия или сила. Той е това, което разделя тези, които постигат скромни постижения през годините, от тези които постигат много само след година. Ако се огледате във фитнес залата, то е лесно да забележите хората, които тренират интензивно.

Тренировката с максимален интензитет буквално ще принуди мускулите Ви да растат, тя не им оставя място за избор. Те трябва да се адаптират - те трябва да растат. Интензивността и претоварването са ключът към растежа на мускулите. Не очаквайте да видите постижения, ако прекарвате времето си във фитнес залата в общуване, четене или гледане на телевизия.

интензивност

Размерът на стимулация, който Вие сте в състояние да доставите на мускулите Ви ще се отрази на развитието им. Не е достатъчно просто да вложите интензивно усилие и да се опитвате да извършвате движенията по-трудно, както и да използвате инерция. Увеличаването на теглото без контролиране на движението, няма да даде резултат.

Интензитетът е по-скоро психологически фактор отколкото физиологичен. Той се генерира от степента на Вашата мотивация. Колко много искате да видите постижения. Когато тялото Ви крещи "Спри!" и Вие игнорирате болката и продължавате, то Вие карате мускулите да растат и да реагират. Интензивността ще бъде Вашия ключ към успеха, независимо от това коя мускулна група тренирате.

Психическият интензитет, който сте в състояние да генерирате, ще предизвика физиологични ефекти. Натрупването на протеин в мускулите и възстановяването им се случва, когато се увеличава скоростта на синтезата на протеини.

Скоростта на протеиновия синтез в мускулите зависи от скоростта на влизането на аминокиселините в мускулните клетки. И интензивността и продължителността на мускулното напрежение влияе пряко върху транспорта на аминокиселини в мускулните клетки.

Докато интензивността и продължителността на напрежението в мускулите се увеличават, то приемът на аминокиселини и скоростта на синтеза на протеини също се увеличават. Така синтезът на протеини е в основата на изграждането на мускулите и може да се увеличи чрез тренировка с висока интензивност.

Времето и натоварването са два фактора, които могат да бъдат манипулирани, за да се увеличи интензитета. Увеличаване на количеството на натоварването в същото време със сигурност ще направи Вашата тренировка по-интензивна. Вие също така може да постигнете същото количество натоварване за по-малко време.

Така че добавете по-голяма тежест на лоста, правете по-кратки почивки или правете и двете, за да увеличите интензивността. Отново, не правете това с риск от застрашаване на Вашата форма и концентрация. Не забравяйте, че движенията не означават нищо.