Хранителни добавки за възстановяване след фитнес

Публикувано от Лидия Костова 20/08/2011 0 Коментари Фитнес добавки,

Възстановяването след фитнес


Ако не се възстановявате правилно, няма да има мускулен растеж

Фитнесът е увличащ спорт и ние много добре знаем това. Амбицирайки се по пътя към натрупването на мускулна маса и постигането на поставените фитнес цели, повечето  от активно трениращите наистина влагат 100% от себе си, а дори и повече.

Да, чудесно е да влагаме много енергия и ентусиазъм в спорта и с постоянство да преследваме желаните фитнес резултати, но както и друг път сме го казвали балансът е ключов за посгането на истински успех. Балансът във всичко! Освен че ни е необходимо да балансираме между правилния хранителен режим, подходящите хранителни добавки и фитнес упражнения, е много важно и да балансираме между фитнес натоварването и почивката и възстановяването на тялото ни.

Ако сте  изкушени от идеята да прекарвате цялото си свободно време във фитнес залата и вярвате, че така ще изградите по-бързо мускулната маса, към която се стремите, по-добре наистина размислете.  Прекомерното натоварване може да ви навлече различни контузии, да доведе до претоварване на определени групи мускули  и като цяло да ви причини изтощение и в крайна сметка да има обратния на очаквания от вас ефект.

Тялото на всеки активно спортуващ се нуждае от възстановяване и почивка между упражненията и тренировките. Освен задължителните паузи, които е необходимо да правите между тренирането на различните групи мускули и необходимивия сън за доброто ви възстановяване е препоръчително и използването на хранителни добавки за възстановяне.

Има различни хранителни добавки с различно предназначение и ефект, които значително могат да ви помогнат в цялостния процес на възстановяване на тялото и мускулите ви.  Добър вариант е да изберете хранителни добавки, които едновременно ще ви помогнат в натрупването на мускулна маса, ще ви осигурят протеин и ще ви помогнат във възстановяването. За да постигнете тези ефекти може да се насочите към хранителни добавки като глутамин, аминокиселини с разклонена верига, креатин, суроватъчен протеин и гейнър.

Нека дадем повече информация за отделните видове хранителниiдобавки:

 

Глутамин за възстановяване


Глутамин – най-разпространената аминокиселина в тялото ни, която се синтезира от волевите мускули, черния дроб и др.  Основното въздействие на глутамина върху организма ни е  повишаване на  секретирането на хормона на растежа и ускоряване на белтъчния метаболизъм.  Редовното приемане на глутамин ще предпази мускулите ви от разкъсване, което е много важно за възстановяването ви. Редовното му приемане гарантира, че мускулната тъкан ще разполага с достатъчно количество за развитието си. Във фитнеса е най-препоръчително да приемате глутамин 30 мин. след тренировка за оптимално възстановяване.

Аминокиселини с разклонена верига - аминокиселини с разклонение във въглеводородната си верига : L-левцин, L-изолевцин, L-валин.  Комбинацията от тези три аминокиселини играе много важна роля при протеиновия синтез.  Допълнително тези аминокиселини спомагат и за възстановяването от физически стрес.  Но най-широкото им приложение е при активните и силови фитнес тренировки.  Хранителните добавки, съдържащи тези аминокиселини са от значителна важност, за да може организмът да си попълни липсата на аминокиселини. Аминокиселините с разклонена верига или още т.нар. ВСАА имат добре изразен ефект при редуциране на мускулната умора при анаеробни спортове и такива, свързани с продължително натоварване и издръжливост. ВСАА е приложимо и при синтеза на протеин, а съответно и натрупването на мускулна маса. Хранителните добавки с ВСАА намаляват разхода на аминокиселини в тялото, спомагат за справяне с умората и доброто възстановяване.

Креатин – това е аминокиселина, състояща се от три свързани аминокиселини – аргинин, глицин и метионин. Креатинът спомага за увеличаване на енергийния резерв на мускулите, което води и до повишаване на мускулната сила и издръжливост. Креатинък се предлага под различни разновидности като креатин-монохидрат, креатин-фосфат, креатин-пируват, кре-алкалин, 3-креатин малат.  Креатин можете да си набавяте и от различните хранителни източници като телешко месо, риба, но за да извлечете необходимото количество е нужно да консумирате твърде много. Разбира се точно за това може да балансирате като приемате креатин чрез различни хранителни добавки. Най-общо ефекта от използваенто на креатин е следният: ще можете да провеждате по-интензивни фитнес тренировки с по-малко възстановяване между тях и така да увеличите по-бързо мускулнаат си маса.

Суроватъчен протеин – протеинът е най-добрата хранителна добавка за натрупването на мускулна маса и той е в основата на всяка програма за хранителни добавки. Суроватъчният протеин от своя страна е един от най-популярните и полезни източници на протеин.

Гейнър – гейнърите са хранителна добавка, която осигурява на тялото ви необходимо количество въглехидрати и протеини като така спомага в процеса на увеличаване на мускулната маса. Гейнърите снабдяват бързо тялото с аминокиселини и въглехидрати. Гейнерите са много подходящи за тези от вас, които имат по-ускорен метаболизъм и по-трудно покачват мускулната си маса. Употребата на гейнери освен че ще ви помогне в увуличаването на вашите мускули, също така ще ви помогне в процеса на възстановяване.

И сега след всичко, което казахме до тук може да се върнете във фитнес залата, да се впуснете в интензивна тренировка, но да знаете кога да спрете, кога да дадете време и възможност на тялото и мускулите си да починат и да се възстановят и кои хранителни добавки да изберете, за да ускорите и оптимизирате процеса на възстановяване на тялото си.

И ние ви гарантираме, че придържайки се към това, ще постигнете мускулите и физическата форма, към които се стремите, но по един правилен и полезен за тялото ви начин.

Приятна тренировка и по никакъв начин не забравяйте да разпускате след тренировките си.

Напишете вашия коментар