Хранителни добавки за намаляване на Холестерола

Публикувано от Лидия Костова 30/03/2011 0 Коментари Здраве и красота,

Кои са най-подходящите добавки за намаляване нивата на холестерол


холестерол

Витамин Е

Витамин-E има силно антиоксидантно действие, и се смята че предотвратява възможните щети от холестерола, и спира образуването на мастни плаки. Изследвания са установили, че хората,  които взимат витамин Е, са с намален риск от сърдечно-съдови заболявания.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастни киселини се намират главно в рибните масла и е доказано, че предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, и по-ниски нива на триглицериди – както и, че намаляват риска от атеросклероза. Омега-3 може да се приема като хранителна добавка, или по естествен начин под формата на ленено семе, рапица и маслото от вечерна иглика.

Зелен чай

Няколко съединения, които пречат на процеса на атеросклерозата може да се намерят  в зеления чай. Фитохимикали (или полифеноли) открити в зеления чай  помагат за подобряване на метаболизма и по-нисък холестерол. Тези съединения имат също действат като антиоксиданти.

Чесън

Чесънът е с доказано действие че помага за  разреждане на кръвта,чрез което предотвратява образуване на тромби.

чесън против холестерол

Чесънът  също е смятан, че намалява нивата на холестерол.Серните съединения, открити в чесъна, алиина по-специално, са съединенията, от  където идват неговите предимства. Най-добрият начин да се приема чесън е млян и суров или като хранителна добавка

Соев протеин

Естроген-подобните ефекти на соевия протеин помагат да се намали рискът от атеросклероза.
Соята, също така, помага за понижаване на холестерола, поради увеличаване на жлъчните киселини.

Никотинова киселина (витамин B3):

Витамин B-често се предписва в големи дози, като конвенционално лечение за понижаване на холестерола LDL и триглицеридите, както и повишаване на HDL нива. Неговата основна функция е да мобилизира мастните киселини от тъканите в организма. Това помага за намаляване на производството на триглицериди в черния дроб, което спомага за понижаване на нивата на LDL. HDL може да се увеличи с до 30%, което прави Никотиновата киселина изключително ефикасна.

Фолиева киселина, витамин B12 и витамин В6:

Ниските нива на В12 и В6 са доказали, че водят до повишаване риска от сърдечно заболяване. Това значително увеличава риска от атеросклероза и исхемична болест на сърцето.

Рисковите фактори, свързани с висок холестерол

Високият холестерол може да допринесе за сериозни проблеми. Важно е да се разберат рисковите фактори, свързани с висок холестерол.

По-долу са пет от основните рискови фактори:


 1. Водещите заседнал начин на живот.
  Недостатъчна инициатива ще доведе до натрупване на лош холестерол (LDL), както и последващ риск от сърдечно-съдови заболявания.

 2. Затлъстяването.
  Високият холестерол често се свързва с наднорменото тегло. Затлъстяването е така добра прогноза на потенциалните сърдечно-съдови проблеми.

 3. Пушенето.
  Увеличава вискозитета на кръвта и стимулира артериалното стеснение, и двете от които допринасят за високия холестерол и сърдечни заболявания.

 4. Пряко консумирането на храна, богата на холестерол и наситена с мазнини,води до висок холестерол, по-специално на проблемния тип LDL.

 5. Наследствени фактори.
  Ако някой има майка, братя и сестри с висок холестерол, това автоматично ги поставя в по-голям риск от висок холестерол.

 6.  


мазните храни увеличават холестерола

Живей като спортист. Наслади се на понижаването на холестерола

Рисковите фактори могат да бъдат премахнати, ако се занимавате със тренировки, лека атлетика, и спорт като начин на живот. Причините за това са по-долу:

Атлети,
от самото естество на тяхната мисия за физическо превъзходство, да се хранят само с най-добрата храна, в правилните съотношения. В действителност, хранителния режим на много спортисти, е в съответствие с препоръките на Американската сърдечна асоциация за не повече от 30% от всички калории от мазнини.

Други препоръки, спортистите са склонни да приемат и определен грамаж наситени мазнини (вид мазнини, съдържащи се в големи количества от храни с животински произход, като масло, сирене, мляко и сметана, както и месото и кожата на птици) до 8 10% от калориите, полиненаситени мазнини (определен вид мазнини от растителен произход.

Тези мазнини са склонни да намалят холестерола в кръвта) до 10% и мононенаситени мазнини (течни при стайна температура и се намират в зехтина и рапичното масло, тази мазнина изглежда по-ниски нива на LDL) до 15%.

Други диети за понижаване на холестерола,които атлетите често използват:


 • Хранене с много разтворими фибри, включително и овесени ядки, ябълки, фасул, грах и ечемик.

 • Хранене с постен протеин, източниците са: пиле без кожа, малки количества от много постно месо и риба.

 • Намаляване на несъществени мазнини като масло, сирене и пълномаслено мляко.

 • Избягване на транс-мастни киселини (хидрогенирани мазнини, които действат като наситени мазнини и намаляват HDL холестерола, докато се повишава вредния LDL).

Отслабване чрез загуба на мазнини е едно от основните изисквания за да се превърнете в годни и здрави спортист. Загубата на най-малко 10 кг  може да направи огромна разлика по отношение на намаляване на холестерола.

Атлетите се упражняват редовно и това укрепва сърдечния мускул, помага да се поддържа здравословно тегло, подпомага поддържането на нормално кръвно налягане и подобрява баланса на добрия срещу лошия холестерол в кръвта.

Атлетите обикновено не пушат. Тютюнопушенето увеличава общия холестерол и намалява холестерола HDL който е полезен. Смята се,че  рискът от сърдечно-съдови заболявания е до 300 пъти по-голям за пушачите в сравнение с непушачите.

Упражненията

Здравословно хранене и концентрация, лека атлетика в този случай помага да се справите с натоварването от ежедневието. Стрес, гняв и враждебност, бяха показани като предшественици на сърдечно-съдови заболявания. Намаляването на тези може да намали риска от сърдечно-съдови проблеми.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Холестерол, в тази статия е показан като сложено и важено вещество, отговорно за широк набор от функции в организма. Без холестерол, ние бихме умрели.

В действителност, холестеролът може едновременно да даде живот и да го отнема, в зависимост от преобладаването на типа, циркулиращ в кръвта, и общата концентрация. Научете се да контролирате нивата на холестерола и да живеете по-дълго и по-здравословно.

Вие какво друго бихте препоръчали за намаляване на холестерола?

Напишете вашия коментар