Хранителни добавки, които може да приемате целогодишно

Публикувано от Лидия Костова 20/12/2012 0 Коментари Фитнес добавки,

Всеки иска хранителни добавки, които може да прима без прекъсване, независимо дали пази  диета за отслабване, или  трупа мускули. Представете си една добавка, която е толкова гъвкав и може да се използва както от жените, така и мъжете през цялата година. Това би било страхотно, нали? Няма много добавки с такива характеристики.

При повечето суплементи проблема е, че при продължителна употреба тялото се адаптира към тях и ефекта им изчезва. Да не говорим пък, че приема им по – продължително време, може да е опасен за здравето.В тази статия ще Ви представим най – елитните добавки които може да приемате, независимо от пол, възраст или цели, и то през цялата година.
 

1. Протеини  на прах


 Тези добавки поставяме на първо място, заради огромната им роля  в изграждането на мускулите, в съхраняването на  мускулите  по време на диета, в потискането на апетита и други. Трябва да се отчете  и факта, че протеина  на прах е евтино и удобно  хранително средство, което всеки бодибилдър трябва да приема целогодишно. Въпреки че  действителния прием на протеини може да варира, няма съмнение, че високата консумация на тези добавки  е от фундаментално значение.

По отношение на вида на протеиновите добавки, със сигурност  суроватъчния  протеин е най-популярен,  заради способността си  рязко да увеличава  количеството на  амино киселинините  в кръвта. Други протеини на прах като казеина например, са предпочитани заради  антикатаболния им  ефект. Популярен подход е да се използва суроватъчен протеин след тренировка, или сутрин  след ставане от сън. Протеините с дълго освобождаване като казеина, се приемат вечер преди лягане.

 

2. Креатин


 Креатинът е може би най-изследваната добавка в спортното хранене. Всички изследвания доказват способността на креатина да повишава силата, да подобрява  скоростта  и издръжливостта.Въпреки че някои изследвания предупреждават, че креатина може  да причини спазми, няма обективни доказателства, които да подкрепят това твърдение. Има много различни видове креатинови  добавки, но най – търсената е  креатин монохидрата, поради отличните си качества. Креатин може да се приема целогодишно, ако го приемате в малки дози от 2-3 гр. дневно. Ако го приемате в по-големи дози от 10 гр. дневно на всеки  3 месеца е желателно да се прави 1 месец почивка.

 

 

4. Рибено масло


 Рибеното масло е  източник на незаменими мастни киселини. Основните мастни киселини са  често  пренебрегвани, докато хората се фокусират вместо това,  върху приема  на протеини и въглехидрати. Това е жалко, защото от  всички добавки, включени в този списък, рибеното масло  вероятно има  най-широкообхватните ползи, включително подобряване на кръвообращението, намаляване  на нивата на триглицеридите в кръвта, намаляване риска от сърдечни болести,и много много други.От особен интерес за спортистите е способността на DHA / EPA, да стимулират  загубата  на мазнини, и  да  подобряват  ставната функция. С всички тези предимства е невероятно, че добавките с рибено масло не са на първо място в този списък.

 

 

 5. Мултивитамини и минерали


 Факт е, че спортистите имат по-високи нужди от минерали и витамини. Това е така, защото по време на тренировките се губят доста от тези важни вещества. Хората които спазват диета също имат нужда от мултивитаминни добавки,защото диетичният режим по някога не осигурява всички нужни на тялото вещества. Дори и неспортуващите хора и децата, имат нужда от мултивитамини и минерали – съвременният начин на живот и беден хранителен режим, може да доведе до липса на жизненоважни витамини и минерали. При закупуване на мултивитаминни добавки е  изключително  важно, за да сте  сигурни, че купувате  продукти  с високо  качество, тъй като много евтините  такива, имат  лоша бионаличност, което ги прави безполезни.

 

 

Напишете вашия коментар