Хранитe против висок холестерол

Публикувано от Лидия Костова 08/12/2011 0 Коментари Хранене,

Храни като яйца, месо и млечни продукти с високо съдържание на мазнини са богати на холестерол, тъй като те са продукти от животински произход, а  холестерола се произвежда в животинския черен дроб. Въпреки че и човешкото тяло произвежда холестерол, излишъка на холестерол е виновника за нездравословните нива на холестерола в кръвта. За намаляване на богатите на холестерол храни, храненето с продукти като например плодове, зеленчуци и зърнени храни, може да допринесат за намаляване нивата на холестерола.

зехтин против висок холестерол

Зехтин

 

Богат на антиоксиданти, зехтинът е добър заместител на много мазни храни и може да помогне за намаляване на нивата на холестерола. Препоръчваме ви 23 грама зехтин дневно, или около 2 супени лъжици. Вместо да използвате масло за зеленчуците, зехтина може да бъде заместител намаляващ холестерола. Също така, можете да използвате зехтин и оцет, вместо кремообразните, богати на холестерол, салатени дресинги и сосове.

 

 

Риба

 

 

Риби, които са с високо съдържание на Омега-3 мастни киселини, включително риба като камбала, сардина, херинга, скумрия и сьомга са отлични заместители на протеинът от червеното месо, което е с високо съдържание на холестерол. Омега-3 киселини помагат за намаляване на триглицеридите, както и нивата на холестерола в кръвта, и ще помогнат да се предотврати появата на абнормен сърдечен ритъм. Препоръчваме ви да  ядете най-малко 2 порции риба на седмица.

 

 

риба против висок холестерол


Ядки

 

 

Ядките са богати на калории, но ​​също са с високо съдържание на холестерол- намаляващи влакна. Препоръчваме не повече от 100 гр. ядки на ден, но и само шепа може да помогне за намаляване на нивата на холестерола с 5%. Орехите, фъстъците и бадемите са особено полезни в борбата срещу високия холестерол.


Овес

 

 

Препоръчваме от 5 до 10 грама разтворими фибри на ден, като те помагат да се изчисти кръвта от токсините. Овесените ядки са богати на фибри, а една порция овесени ядки съдържа до 6 грама фибри и до 2 грама разтворими фибри. Ако добавите богати на фибри плодове като ягоди или банани, можете да увеличите вашия разтворим прием на фибри с още 1/2 грам.

 

Напишете вашия коментар