Храни с високо съдържание на BCAA

Публикувано от Лидия Костова 26/10/2012 0 Коментари Хранене,

Аминокиселините с разклонена верига, наричани още ВСАА, са трите основни аминокиселини, необходими за синтеза на протеини: левцин, изолевцин и валин. Тези аминокиселини съставляват една трета от мускулите в тялото. Тялото разгражда мускулите, когато се нуждае от енергия, особено по време на усилени тренировки, за да получите тези аминокиселини. Чрез осигуряването на организма с ВСАА по време или след тренировка, можете да попречат на тялото да разгради така трудно изградените от вас мускули.

Червеното месо е с най-високо съдъражние на BCAA. Другите меса също са с високо съдържание на ВСАА, защото те са предимно протеини, всички източници на протеин съдържат ВСАА. Старайте са да консумирате немазно месо, за да се избегнат наситените мазнини, които могат да увеличат риска за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

hrani bcaa

Домашните птици и говеждото месо са друг източник популярен източин на BCAA. Изберете пилешкото месо от гърдите, без кожата, за източник на протеини с ниско съдържание на мазнини и високо количество на ВСАА. Яйцата са също здравословен източник на храна и съдържат доста ВСАА. Те също са ниско калорични и лесно се включват в дневния ви хранителен режим. Яйцата могат да бъдат добавени към шейкове, твърдо сварени за закуска или просто бъркани за бързо хапване.

 Млечни продукти

Млечните продукти също са добри източници на протеини и съдържат големи количества на ВСАА. Здравословни избори в млякото и млечните продукти включват нискомаслено или обезмаслено мляко, обезмаслена извара, нискомаслено кисело мляко, замразено кисело мляко, сметана и нискомаслени сирена.

Допълнителни млечни опции включват масло, сирене, сметана, сметана крем, яйчен крем, топено масло. Някои млечни продукти, като сладолед, съдържат суроватъчен протеин, който е зареден с BCAA.

 Течен протеин и протеин на прах

Много културисти използват течни протеинови напитки като източници на ВСАА преди, по време или след тренировка. Едно от предимствата на протеиновите прахове и напитки е, че можете да ги смесвате в шейк и да се заредите с ВСАА. Добяването на прясно мляко към протеина на прах  увеличава количеството на ВСАА в шейка.

Суроватъчните протеинови шейкове са популярни, защото те са лесноусвоими. Суроватката е отделена от млякото в процеса на производството на сирене.

Соевият протеин е пълноценен протеин и източник на ВСАА. Той не е с толкова високо съдържание на ВСАА както суроватъчният протеин, но това е добър вариант за хора, които са с непоносимост към лактозата или са вегетарианци, тъй като соевият протеин идва от соя, а не от животните. Консумирането на соев протеин може да помогне да намалите нивото на холестерола.

Напишете вашия коментар