Храненето и вашият метаболизъм

Публикувано от Лидия Костова 01/02/2013 0 Коментари Хранене,

Познаването на собствения Ви метаболизъм, включва разбирането на това, какво се случва с тялото Ви, когато се храните или гладувате. В тази статия ще Ви запознаем с  четири полезни съвета, за повишаване на вашия метаболизъм!

хранене и метаболизъм

Хранете се по-често през деня


По-честото хранене е по-полезно по редица причини. То помага за поддържането на стабилни нива на захарта в кръвта, което пък спомага за поддържане на стабилни енергийни нива през деня.Нормалните нива на енергия, идват от редовния прием на храна. Обикновено се препоръчват три основни хранения и две междинни закуски. Разбира се, тези, които се нуждаят от повече калории, могат да ги разпределят в 5-6 основни хранения.Човек, който приема 2000 калории на ден например, може да предпочете да ги раздели в 5 основни хранения по 400 калории, или на три огромни порции и две междинни закуски.

С приемът на колории се получава термичен ефект - това е вашият метаболизъм, който се повишава, за да обработи тези калории. Толкова е просто: колкото по-често се храните, толкова по-често тялото Ви е подложено на този термичен ефект, а по-този начин и метаболизмът Ви се повишава.По-добре е да се храните  по-малко, за да  дадете  възможност на тялото си  да се справи. Можете  да се храните отново, чак след като се е освободило място. Ако свикнете  с този навик, ще научите  тялото си да се справя по-ефективно с калориите, които получава.

И в този ред на мисли, трябва да знаете, че редовното хранене през деня, научава тялото Ви да огладнява на интервали, успоредно с увеличаване на честотата на храненията. Много е важно да не се пропуска нито едно от тях, защото са важни. Болките в стомаха, предизвикани от  чувството на глад, често са предупреждение, че тялото Ви е свършило горивото си, и мисли за потапяне в мускулните запаси, които са безценни за поддържането на метаболизма. Усетите ли болка от глад, е добре да хапнете или тялото Ви ще се насочи към запасите си от мускулен протеин и гликоген. Именно в този момент хормонът на стреса (кортизол) нараства, и ако не започнете да се храните, мускулите Ви ще бъдат превърнати  в захар.

 

Приемайте достатъчно протеини и малко мазнини при всяко основно хранене


Приемането на протеини и някои здравословни мазнини при всяко хранене е важно, по редица причини. Една от най-простите причини е, че те Ви държат сити за по-дълго време. Никой не обича да се чувства  гладен постоянно. Ако превърнете  приема на протеини и здравословни храни в навик при организирането на хранителния си режим, със сигурност ще си спестите болките от глад. Налице са и научни обоснования за това.При храносмилането на протеини и мазнини, тялото Ви се нуждае от повече време, отколкото при храносмилането на въглехидрати. Но не само това - приемът им помага за нормализиране  на колебанията в нивата на кръвната захар и последващите ги колебания в енергиийните нива.

Когато приемате храни, които съдържат само или най-вече въглехидрати, това увеличава нивата на кръвната захар и инсулина, което пък води до внезапно чувство на психическо изтощение и глад. Независимо от това дали целта Ви е да увеличите телесната си маса или да изгорите мазнините, увеличаването на ситостта и метаболизма само могат да ви помогнат за постигането ѝ. Добавянето на протеини и здравословни мазнини към ежедневното Ви меню, ще увеличи ситостта Ви, което пък спомага за поддържане на нормални нива не енергия, психическо и физическо здраве, и значително ще подобри метаболизмът Ви.

 

 

Яжте повече плодове и зеленчуци, богати на фибри


Колко често приключвате деня си с  чувство на вина, че не сте яли достатъчно плодове и зеленчуци? Дори и да сте строги към себе си при изпълнението на хранителния си  режим, това отново може да се случи. Ние всички сме научени още от детството си, че трябва да се ядат плодове, зеленчуци и фибри, и затова си има причина. Те са изключително полезни! Стойността на антиоксидантите в плодовете и зеленчуците и техните здравословни ефекти върху тялото са безспорни.

Ползите за здравето от зелените и влакнестите зеленчуци не са се променили с течение на времето, а една от тях е, че помагат за увеличаване на чувството за ситост. Големите количества от тях, добавени към менюто Ви, имат несравнима полза. Що се отнася до плодовете, вземете ябълка или банан с Вас, когато излизате. Това е простичък навик. Дори приготвянето на плодова салата е изключително лесно – просто нарязвате няколко ябълки или круши. Това може да бъде една много засищаща закуска в средата на деня, особено ако не се налага да я правите на място. Просто добавете шепа ядки, протеинов шейк и имате перфектната закуска.

 

 

Напишете вашия коментар