Хранене за супер мускули

Публикувано от Лидия Костова 15/05/2013 0 Коментари Хранене,

Ако попитате повечето бодибилдъри за тяхната диета,  най-вероятно ще получите подробен отчет, за всеки грам храна, и за всяка добавка което приемат. Въпреки това, повечето от тях  са склонни да пренебрегват най-важните моменти, за  този прием - преди, по време и след тренировка. Това са най – подходящите моменти за консумацията както на протеини, така и на другите важни хранителни вещества.  

По време на тренировка, тялото Ви буквално  поглъща всичко, което е в кръвта като гъба. Когато  приемате някои хранителни вещества  в определено време, те могат да имат невероятно въздействие върху нивата на хормоните, както и върху изграждането на чиста мускулна маса.

хранене за супер мускули

Въглехидрати

За да  разберете  значението на въглехидратите, първо трябва да знаете  как тялото Ви използва различни форми на енергия по време на тренировка.снимачната площадка. Аденозин трифосфат или ATФ, е единственият източник на енергия, който може да кара мускулите Ви да се свиват. За съжаление, вашите  мускули  не  съхранява достатъчно ATФ.

Ако тази енергия не се възстанови,  мускулна контракция ще спре, което означава, вашата тренировка е приключила. За щастие тялото замества АТФ-запасите, чрез приема на  креатин фосфат (CP). Това освобождава енергия за бързо попълване на ATФ. Въглехидратите са полезни преди  и след тренировка.  Ако можете да  презареждате гликогеновите нива веднага след тренировката, си гарантирате запазване на постигнатите мускули и пълноценни бъдещи тренировки.

Протеин

Следващата важна  съставка, са  разбира се  протеините. Те са важни, тъй като аминокиселините които съдържат са градивните елементи на мускулите. Протеините са особено необходими  след тренировка. Това е времето, когато  мускулите Ви  са в катаболно състояние, което означава че се разграждат. Вашата основна цел е да премине от катаболно състояние в анаболно, което  е свързано с растежа и възстановяването на мускулите. Периода непосредствено след тренировка обикновено се нарича анаболен прозорец. Това е така, защото след тренировка мускулите са много чувствителни към хранителни вещества за около 2 часа.

Креатин

Креатиновите добавки са може би най – популярните на пазара. Приемът на такива добавки,  ще Ви позволи да  вдигате  по – големи тежести  за повече повторения. Разбира се, това е нещо чудесно, което ще доведе  до значителен мускулен растеж  с течение на времето. Ефектът на креатин се засилва, когато се прибавя към протеинови / въглехидратни смеси. Това означава, че спокойно можете да прибавите креатина към вашите въглехидратни и протеинови шейкове.

Глутамин

Глутамина  се счита за условно есенциална аминокиселина, което означава, тялото може да я създаде  от други аминокиселини. Въпреки това, по време на стрес , като например тренировка, тялото Ви не може да създаде адекватни количества  глутамин. Съществуват две основни функции на  глутамина  в тялото. 

Първата функция е да служи като прекурсор в синтеза на други аминокиселини, а втората е да се преобразува в глюкозата в енергия. По време на тренировката  е важно да се приема глутамин, защото това ще забави мускулния катаболизъм.

Аминокиселини с разклонена верига ВСАА

Последни в списъка, но не и по значение, са аминокиселините с разклонена верига -  левцин, изолевцин, валин и. Отдавна е известно, че допълването  с BCAA помага за намаляване на разграждането на мускулната тъкан по време на тренировка. Това е така, защото за разлика от други аминокиселини, ВСАА се метаболизират в мускулната тъкан, а не на черния дроб и по време на тренировка те се разграждат  за  енергия.

По-нови изследвания показват, че приемът  на ВСАА преди, по време и след тренировка,  може да има благотворен  ефект върху хормоните. В едно скорошно проучване е  доказано, че  когато спортистите приемат   BCAA преди тренировката, след края й тестостероновите  нива остават  повишена в продължение на няколко часа.

Напишете вашия коментар