Храната е в основата на вашите фитнес цели

Публикувано от Лидия Костова 05/02/2013 0 Коментари Хранене,

Храненето е в основата на всяка успешна бодибилдинг програма. Плодовете, зеленчуците, месото, яйцата, млякото и рибата, са най – важните  храни, които лежат  в основата на здравословното хранене, не само за бодибилдърите, но и за всички които искат да са здрави. Трябва да знаете обаче, че дори и тези здравословни храни могат да са опасни при определени условия. В тази статия ще обърнем специално внимание на тези определени храни, и ще Ви научим как да ги направите наистина здравословни!
 

1. Зелени зеленчуци

Без съмнение са едни от най – полезните зеленчуци. Салатата от маруля, подправена с копър и магданоз е едно вкусно и здравословно ядене. Трябва да знаете, че  върху  листата от маруля и другите зеленчуци,  често се развиват бактерии, които понякога престояват активни дори след измиването им. Ето защо, ние Ви съветваме да миете зеленчуците  потопени в съд с вода, а след това допълнително да ги измивате ръчно под струята.

2. Яйца

Ако човек е здрав, може да яде яйца (отговарящи, естествено, на здравословните норми). Но ако имате  по-слаб имунитет, може да се окажете  много чувствителен към патогените. Ако искате да консумирате яйца без това да се окаже проблем за здравето Ви, уверете се че сте ги сварили добре. Само това ще Ви гарантира че са унищожени потенциалните зловредни бактерии в тях. Забравете да ги консумирате в суров вид, независимо колко полезно си мислите че е това. Хапвайки сурови яйца, все едно си играете на Руска рулетка.

3. Месо

Температурната обработка е необходима за всички видове месо, за да сте сигурни, че елиминирани опасните бактерии и микроорганизми. Минималната температура за сготвяне на свинско и говеждо месо е 70-75 гр. Друга отделна мярка за безопасност е правилното размразяване. Месото не трябва да се оставя в мивката (за половин ден), както обичат да правят повече стопанки. Ако под ръка нямате микровълнова печка с функция за размразяване, преместете месото от фризера в хладилната камера 24 часа преди неговото приготвяне. Да се справите с вредителните зарази ще ви помогнат и някои подправки: пипер, дафинов лист, джинджифил и др.

4. Птиче месо

Всички тези предписания за сигурност важат и за птичето месо. Пилето, запечатано в полиетиленова опаковка, е необходимо да се размразява под струя вода, която в никакъв случай не трябва да бъде топла. Колкото по-топло е месото в суров вид, толкова по-бързо в него се развиват вредителни вируси.

6. Морски продукти

Много опасни за вашето здраве могат да бъдат  мекотелите, които редовно се обслужват почти необработени, както и рибата в суров вид. За доброкачествена може да се смятат тази морски храни, която е приготвена  при температура не по-малко от 65 гр. Това не означава, че привържениците на суши трябва да се откажат от японската кухня – в повечето ресторанти суши се приготвя от размразена риба, а много ниските  температури премахват бактерията аналогично както и високите.

7. Консервите

Благодарение на новите хранителните методи заболяванията от ботулизъм днес са рядкост. Но изпъкналите и зловонни консерви трябва да ви накарат да бъдете внимателни.
Консервите се съхраняват в складове, а не в хладилни камери и при разхерментизация на опаковката те се превръщат в абсолютна среда за развитие на бацили. Освен това съществува заблудата, че консервите могат да се съхраняват до 20 години, което изобщо не е така. Средният срок на годност е 18 месеца, а максималният – пет години.

8. Бързите закуски, които се продават по улиците

Никой не е в състояние да проследи приготвянето на всеки един хот-дог или дюнер. Много хора се питаят около станциите на метрото, станцията или в близост до работните си места. Единствената мярка за безопасност, която можете да прилагате, е да не си купувате незапечатана храна, която не включва информация за фирмата производител и данни за срока на годност.

Напишете вашия коментар