HMB - истината за добавката HMB

Публикувано от Лидия Костова 15/06/2011 0 Коментари Фитнес добавки,

Истината за HMB


HMB e съкращение от хидрокси-метилбутират и представлява метаболит на левцина,която е  една от незаменимите аминокиселини на организма .Счита се , че НМВ играе важна роля в регулирането на протеина и неговото разпределение в организма.

През 1990-те година излиза нова чудновата добавка  на пазара. Тя се нарича HMB и става известна с това, че   подпомага за растежа на мускулната маса, увеличаване на силата и  едновременно с това редуцира телесната мазнина .

За разлика от повечето хранителни добавки на пазара, HMB идва с множество научни доказателства  за своята ефективност. Благодарение на тази подкрепа, HMB продължава и днес да бъде един от най-популярните спортни добавки . Наистина ли е възможно обаче, да съществува  такъв чудотворен продукт ?

Във всички предоставени ни проучвания, HMB се описва като силен ергогенен помощник за повишаване на мускулната маса, увеличаване на силата и редуциране на телесните мазнини, във всички възрастови групи. Преди обаче да затичате към магазина за хранителни добавки , нека да разгледаме няколко основни факта , които забалезяхме и смятаме ,че могат да променят мнението ви.

Никога досега не е имало хранителна добавка, с толкова голяма подкрепа. Изследванията  сочат продукта  като сбъдната мечта за всеки спортист.

Но дали всичко това, наистина е възможно?

Факт е, че изследването доказващо ефекта на HMB e ИЗЦЯЛО финансирано от хора, които са производители на добавки съдържащи HMB.

Колко може да е валидно едно изследване, направено от хора, финансово инвестирани в продажбата на продукта- остава загадка. Но повечето от нас биха казали, не  много.. В допълнение към това, съществуват и множество методически пропуски в много от изследванята,което буди подозрения, че те са били подправени.

Положителната страна е, че  излязоха нови  изследвания с участието на други изследователи и по-добра съвременна методика, които  сочат, че HMB  наистина действа. Каква е ролята на финансова печалба и дали има такава в  това ново изследване е все още  под въпрос.

За научните изследвания

Като се има в предвид цялата тази информация, какво можем да кажем за  HMB? В стремежа си да останем обективни, ще се въздържим от крайни заключения.

Факт е,че  НМВ получава голяма подкрепа и положителни отзиви сред  активно спортуващите хора,макар  и  не чак в магическата степен, в която го описват. Подобно на повечето фитнес храни, безопасността на използването му в по-големи количества,  остава неизвестна

Все пак , в сравнение с други хранителни добавки , бихме заложили на  HMB вместо на  продукти като Л-карнитин , хром пиколинат и MCT . Всъщност ако приемем научните изследвания за абсолютно верни, НВМ би могъл да бъде наистина един ефективен  и действащ продукт!

Ще се радваме да споделите впечатления и дали желаете да обогатим тази статия още повече.

Напишете вашия коментар