Хиалуронова киселина - какво знаем за Hyalyuronic Acid

Публикувано от Лидия Костова 29/08/2011 0 Коментари Здраве и красота,

Хиалуронова киселина

Какво представлява Хиалурновата киселина?

Хиалуроновата киселина е протеин (полиелектролити - зареден полимер),  който се среща естествено в човешкото тяло и е съсредоточен в синовиалните съвместни течности,  сърдечните клапи и очите. Хиалуроновата киселина принадлежи към семейството на протеините, известни като глюкозаминогликани и е ключов компонент на хрущяла.

Как ни въздейства Хиалуроновата киселина (ХК)?


Хиалуроновата киселина - средство за подмладяване

 

Хиалуроновата киселина е универсалена и се намира във всяка наша тъкан. Нейната основна употреба в тялото е като компонент на хрущяла.  В тази си роля ХК се използва за смекчаване на тялото от удара, смазване на ставите и предпазване на ставите от хронично възпаление (артрит).

ХК е обичайна съставка в анти-остеоартрит препарати,  защото има анти-артритни свойства  и често се инжектира в ставите, както и при лечение на остеоартрит.

Хиалуроновата киселина също така поддържа здрава имунната функция,  като действа като антиоксидант, задържа вода в тялото, служи като смазка за сърдечни клапи и намалява  бактериалните инфекции.

Оксидантите и  свободните радикали могат да увредят вътрешните органи, ДНК и мускулите. В резултат на увредената имунна функция се повишава уязвимостта на наранявания и болести.

Хидратацията е от решаващо значение за здравата имунна функция, за мускулният растеж, както и за усвояването на аскорбиновата киселина и Б-витамините. Също така предпазва от сърдечно-съдовите заболявания.

Хиалуроновата киселина се използвала както локално, така и през устата в продължение на години заради анти-стареещия си ефект. В козметичната индустрия открили, че хиалуроновата киселина предпазва кожата от стареене и помага за  поддържането на гладка, еластична и хидратирана кожа.

Hyaluronic Acid
Какви са симптомите на дефицит?

Всеки има нужда от ХК.

Хората с артрит и увредена имунна система могат да извлекат особена полза от използването на Хиалуронови добавки.  Атлетите могат да се възползват от Хиалуроновата киселина за  ставите,  имунната система и с/у повишените свободни радикални нива.

Пушачите често са с Хиалуронов и Витамин С дефицит. Симптомите на недостиг включват компрометирана функция на имунната система, очни аномалии, както и кожни заболявания.

Какъв трябва да бъде приема на Хиалуронова киселина?

Стриктно се придържайте  към препоръките на етикета.

Не са известни странични ефекти. От съществуващите  клинични проучвания се доказва, че нежеланите реакции са  редки.

Лицата с химически аномалии като митралната клапа пролапс, ТМС и остеоартроза, могат да изпитат странични ефекти от ХК.  Консултирайте се с Вашият лекар преди да използвате, ако страдате от тези условия.

Хиалруновата киселина е най-добре да се приема с цинк и магнезий. Благоприятният ефект се забелязва след вторият месец прием. И все пак не бива да се прекалява. Съгласувайте с вашия личен лекар приема й.

Напишете вашия коментар