Грешки на начинаещите във фитнеса

Публикувано от Лидия Костова 28/01/2013 0 Коментари Фитнес,

Всеки начинаещ  бодибилдър прави грешки. Важно е обаче, да разберете какви грешки допускате, и да ги поправите възможно най – бързо, вместо да ги повтаряте, и да не получавате никакви резултати. Проблемът е, че е много типично хората да се страхуват от промените. Както в живота, така и във фитнеса, промяната може да бъде нещо полезно, нещо което да промени живота Ви към по – добро. В тази статия ще поговорим за най – честите грешки които правят начинаещите бодибилдъри. Надяваме се да сме Ви полезни, и да Ви помогнем да се научите да поправяте тези грешки.

начинаещи фитнес

1. Липса на стратегически план във фитнеса


Това  в повечето случаи е проблем номер едно на бодибилдърите, които са новаци във фитнеса. Те посещават фитнеса всеки ден, но вместо да следват предварително изготвен план, просто правят каквото им хрумне, като често избират единствено лесните упражнения.Добре известен е  фактът, че успелите хора винаги имат  план. Процеса на планиране включва оценка (къде съм сега?), Поставяне на цели (къде искам да отида?), Създаване на план или стратегия (Как ще стигна там, където искам да отида?), Изпълнение на плана (какви действия и  стъпки трябва да предприемам  ежедневно, за да постигна целта си?), както и Измерване на резултатите (как ще знам дали  се движи към целта си и как ще разбера, когато съм я постигнал?).

Това може да бъде направено без никакви проблеми, просто трябва да си водите собствен дневник, в който да записвате всичко – вашите мерки, всяка промяна в тях в резултат на тренировките, всичко което ядете и цялата работа във фитнеса (включително  какви тежести вдигате, серии  и повторения, и дори коментари как според Вас е протекла тренировката). Има стотици фитнес форуми, където може да споделяте мнения – това ще Ви мотивира да преследвате целите си. Най – важното е, винаги да се опитвате да подобрявате вашата стратегия.

 

2. Лоши хранителни навици


Друга голяма грешка новаците във фитнеса е, че те си  мислят, че само с работа във фитнес залата  ще натрупат  мускули,  или ще стопят телесните мазнини бързо. Те  много често не обръщат внимание на нещата  които ядат, тъй като смятат, че  цялата магия е  в силата, и ще  постигнат  мечтаното  тяло без никакви реални промени в техният хранителен режим. Не бъдете като тези бодибилдъри, а си направете диета,  и се придържаме към нея!Няма значение дали се опитвате да качите мускули, или се опитвате да премахнете  излишните мазнини, диетата  е ключът към всички успех в света на бодибилдинга.

Подбирайте храните които са подходящи за Вас, като се стремите да  избягвате всички лоши мазнини (наситени и ненаситени мастни киселини) и простите  въглехидрати (с изключение на момента след тренировка, където те са задължителни). Консумирайте  храни  богати на  протеини, сложни въглехидрати и полезни мазнини (напр. мононенаситени мазнини, риба / ленено семе масла, зехтин). И не забравяйте да броите калориите. Ако се опитвате да се отървете от мазнините в тялото  си, се уверете, че приемате поне  500 калории по-малко, отколкото изгаряте през деня. А ако искате да натрупате мускули, уверете се консумирате  500 калории повече, отколкото  горите през  деня.

Добавките  също ще Ви  помогнат, ако ги използвате разумно и имате  добре структурирана  диета. Добрите  за Вас добавки включват  суроватъчен протеин (приема се след тренировката, сутрин след ставане, или вечер преди лягане), креатин (най – вече преди тренировката), мултивитамини (за здравето като цяло), EFAs ( също за здравето като цяло). Все пак, помнете че добавките са просто допълнение към вашият хранителен режим. Не можете да очаквате да свършат цялата работа вместо Вас.

 

 

3. Фокусиране  върху силните страни, любими упражнения и части на тялото, и пренебрегване на всички останали


Това е също много разпространена грешка сред начинаещите бодибилдъри. Тези които правят тази грешка, отиват на фитнес с идеята да тренират за онези чести от тялото, които правят най – голямо впечетление…а именно бицепсите и коремните мускули. Те започват своята тренировка с безброй коремни преси, а след това правят всички възможни упражнения за бицепсите. На следващия ден процеса се повтаря, а останалине мускулни групи просто се забравят. Всеки напреднал бодибилдър ще Ви каже, че всяка ваша тренировка трябва да включва упражнения за всички мускулни групи.

Само така ще постигнете   оптимална функция и обхват на движението,  във всяка става и мускулна група. Всеки мускул е важен  и Вие трябва да се погрижите за него. Флексорите трябва да бъдат балансирани с екстеншъни. Също така, освен упражненията с вдигане на тежести, трябва да включите в тренировките си, и кардио упражнения.Те ще Ви помогнат да свалите излишните мазнини, а и ще заздравят сърцето Ви. Комбинираните  упражнения трябва да съставляват голяма част от вашата тренировка, но трябва да включите също така и някои изолиращи упражнения.

 

 

Напишете вашия коментар