Глутамин – чудотворна хранителна добавка?

Публикувано от Лидия Костова 06/03/2011 0 Коментари Фитнес добавки,

Глутамина може да помогне на всеки да се чувства на по-добро ниво, независимо от това дали е спортист или просто си е нормален човек, който никога не е виждал фитнес зала от вътре.

Подобрено функциониране на мозъка

Глутаминът е силно концентриран в мозъка (10-15 пъти повече, отколкото в кръвта) и действа като модулатор между инхибиторен ефект на ГАМК и стимулиращите ефекти на глутамат. Това е важно гориво за мозъка и може да осигури достатъчно енергия при липса на глюкоза.

По тази причина е полезно за концентрацията, паметта, интелектуалните способности, бдителност, внимание, подобряване на настроението и премахване на мъглата на мозъка. Поради тези причини не е изненадващо да се види на популярността на глутамина сред спортистите / културисти, които следват хранителни режими с ниско съдържание на въглехидрати. Някои от симптомите при спадането на умствената енергия при диета с ниско съдържание на въглехидрати може да се избегне с добавката глутамин.

scitec glutamin

Подобрява и стабилизира кръвната захар

Глутаминът прави това чрез няколко механизма. Когато кръвната захар е с ниско ниво, глутамина потиска инсулин, за да спре по-нататъшното намаляване на нивата на захарта. Той също така стимулира гликоген освобождаването, за засилване на кръвната захар до нормални нива.

Освен това, глутамина е аминокиселина, което означава, че може да преобразува  захар за производство на енергия, процес, наречен глюконеогенеза.Осигуряване на изобилие от глутамин чрез диета и добавки означава, че по-малко мускулна тъкан (ако има такива) ще се разгради за предоставяне на глюкоза на тялото. Това е от значение за хората ограничителна диета, чийто основен проблем е загубата на мускулна маса в по-голяма степен, отколкото мастна тъкан.

Намалява апетита за алкохол и захар

Ефектите от стабилизирането на кръвната захар може частично да обяснят защо намалява гладът за алкохол и захар. В проучвания на алкохолици, 2-3грама 3 пъти дневно намаляват желанието да се пие, намалява тревожността и подобряват съня. Той работи най-добре между храненията. Когато глутаминът е спрян и консумацията на алкохол се връща до изходните нива.

Някои здравно обслужващи лица са отбелязали успех  до 80% при използване на протокола с алкохолно пациенти. Много хора може да кажат за почти незабавен ефект как глутаминът убива глада за захар. Ако обикновено имате апетит за захар, то опитаите да вземете 5-10 грама глутамин около 30 минути преди времето, когато нормално си хапвате сладко и ще видите какво ще стане.

Поддържа здравето и функциите на лигавицата на червата

Благодарение на честотата и обема при повечето спортисти консумиращи храни се получава много стрес върху храносмилателната система и глутамина може да помогне за да се гарантира нормално функциониране. Много медицински специалисти смятат, че повечето хронични заболявания са с произход от червата. Проблемът започва, когато по различни причини, лигавицата на червата става напукана, което позволява на патогените, хранителни частици, бактерии, гъбички и паразити да навлязат в общото кръвообращение, където те могат да причинят проблеми като автоимунни заболявания, хранителни алергии, както и множество други хронични заболявания.

Дори и без спуквания в  чревната система нарушения на червата може да доведат до храносмилателни разстройства, гъбични инфекции, язви, улцерозен колит и болестта на Крон. Хората, които използват глутамин почти гарантират подобрение в здравето на своята чревна лигавицата. В действителност, когато е бил открит за първи път, глутаминът се е наричал " фактор за чревната пропускливост ." Глутаминът е главен източник на енергията за клетките на лигавицата на червата. Повечето глутамин в диетата се метаболизира от червата, където поддържа целостта на структурата на чревната лигавица, в подкрепа на бързото обработване.

глутамин biotech

Тези, които използват нестероидни противовъзпалителни средства или антибиотици, може да имат специална нужда от допълнително глутамин. И двата вида могат да увредят лигавицата на червата и да се създадат стомашно-чревни разстройства или спукване на чревната стена. За щастие, достатъчно глутамин може да предотврати щетите, причинени от антибиотици или нестероидни противовъзпалителни средства. За тези, които имат смущения на червата мога да кажа, че прахообразен глутамин разтворен във вода има успокояващо действие почти мигновенно.

Укрепва имунната система

Глутаминът е основен източник на енергия за различните клетки на имунната система. Усилени тренировки, вирусни и бактериални инфекции и стрес по принцип изчерпват запаса на глутамин, от който гладуват имунните клетки. До 40 грама на ден може да се използват за поддържане на имунната система на СПИН или раково болни пациенти или подложени на трансплантация на костен мозък. Много болни пациенти страдат както отнамаляване на нивата на глутамин така и от мускулна загуба. Използването на глутамин е документирано за подпомагане оцеляването на тежко болни и пациенти с изгаряния.

Той също така ускорява изцелението на раните.В допълнение, глутаминът е заместник на глутатион, аминокиселина, която действа като един от нашите главни антиоксиданти и помага за подобряване на имунната функция. Големи дози глутамин стимулират имунната реакция, дори и при тежък стрес. Дозировката от 2-5 грама на ден трябва да е достатъчна за здравословна за обикновените хора да засилят функционирането на имунната система, въпреки че спортистите могат да искат да увеличат дозата си, ако е необходимо, ако те са склонни да се поддават на инфекции след тежки физически упражнения или травми.

Помага при зарастване на рани

В клетките на съединителната тъкан в организма, наречен фибробласти се използва глутамин за синтеза на белтъци, както и за 30% от енергийните си нужди. Глутаминът е необходим за разпространението им и е от ключово значение в метаболизма и изцелението. Последиците за спортистите тук са в заздравяването на увредени тъкани, а също и повредена мускулна тъкан след интензивни тренировки.

Помага на сърцето

Наскоро бе разкрито, че глутамина е важен източник на гориво за сърдечния мускул. Той може да се превърне в глутамат, който след това влиза в цикъла на Кребс за производство на АТФ, енергийната ни молекула. В сърцето на пациенти, глутамат инфузии може да се използват по време на сърдечна операция за да се гарантира по-добър резултат.

В допълнение, глутаминът служи като субстрат за синтеза на специален вид бета-ендорфин.Това изглежда е важни за регулиране на кръвното налягане и предотвратяване на сърдечна депресия. Въпреки че може да не се тревожите за сърцето си, прилагането на това при спортистите е, че чрез увеличаване на функцията на сърцето може да ви се помогне по време на кардио тренировките чрез увеличаване на издръжливостта.

Възможните ползи срещу ракът

Имунните клетки изискват глутамин за правилното функциониране и тей като заболяване, като рак изтощава запасите на тялото от глутамин, ще се наруши имунната система и това пречи на тялото за борбата срещу рак и инфекции, ако не се доставя глутамин.Освен това, когато се дава на пациенти, подложени на коремни лъчения той помага за защитаването на чревната лигавица от нараняване и ускорява заздравяването на червата. Помага да се поддържа киселинно алкалния баланс.Благодарение на високото съотношение на калории и протеини в диетата при спортистите се повишава стреса върху киселинно-алкалното равновесие в организма.

Глутамина може да помогне тук, като произвежда глутамин в бъбреците. Колкото по-тежка е ацидозата при неконтролиран диабет, гладуване, бъбречни заболявания, намален кислород в тялото, загуба на течности и електролити, толкова по-голям размер на глутамин обмяната на веществата има в бъбреците. В ацидозни условия нивото на глутамин е ниско.. При проучвания на 2 грама глутамин, произведеждат бързо повишаване на плазмения бикарбонат (който повишава алкалния резерв).

Сега, кой трябва да избягва глутамина? Диабетиците трябва да бъдат с повишено внимание, тъй като те имат нарушената обмяна на веществата. Много по-висок процент на глутамина им се използва за производството на глюкоза в черния дроб и бъбреците. А като се има предвид използването на глутамин диабетиците трябва да обсъдят въпроса с личния лекар. 

Надяваме се статията да е била полезна за вас и да ви помогне за по-здравословния начин на живот.

 

 

Напишете вашия коментар