Глицерин - каква е ролята му в хранителните добавки?

Публикувано от Лидия Костова 10/03/2011 0 Коментари Фитнес добавки,

Каква е ролята на Глицерина в хранителните добавки днес?


Glycergrow си е на практика Глицерин

Глицеринът е считан за една революция в нашата индустрия, който преди това е бил разглеждан като нехранителна добавка. Глицеринът се използва при производството на някои енергийни шоколади и вафли, заради няколко уникални характеристики, включително стабилност,вкус, потенциална хидратация, ситост / текстура и по-бавно се разгражда от кръвната захар, в сравнение със същотот количество въглехидрати. Сега, по-голямата част от протеинови барове и протеинови десерти са с глицерин.

Докато глицерина се метаболизира, той не действа напълно в организма, като простите въглехидрати или захаридите. Не предизвика същия гликемичен отговор и няма имат същия ефект върху секрецията на инсулин или дейността, така както въглехидратите имат.

За да се разбере ефекта от глицерина върху гликемичния индекс и гликемичния отговор, ние трябва напълно да разберен какво е влиянието върху нивата на инсулина и кръвната захар на мускулния растеж, издръжливостта, ефективността и съхраняването на мазнините.

Инсулинът има пряко въздействие върху метаболизма на протеините, въглехидратите и мазнините. Като цяло по-тясно го свързваме с кръвната захар, защото тя има значителна роля за метаболизма на въглехидратите и отношенията му с диабета. Въпреки това, искаме да разберем възможно най-много за инсулиновия ефект върху протеиновия метаболизъм и метаболизма на мазнините, както и за пълната полза за овладяване на своите анаболни дейности и оптимизиране на въздействието върху мускулния синтез в телата ни.

Високо гликемични въглехидрати и захари задействат освобождаването на инсулин и активират негативните ефекти, които той има върху мускулния растеж, издръжливостта, ефективността и съхраняването на мазнините. Веднага след хранене с  високо въглехидратна храна, глюкозата се абсорбира в кръвния поток и предизвиква бърза секреция на инсулин (инсулинов скок). Това на свой ред води до бързо навлизане, съхраняване и използване на глюкоза от мускулите, мастната тъкан и черния дроб.

След хранене, съдбата на глюкозата поема по два пътя: Първо да бъде насочена към мускулните влакна за използване като енергия и второ, инсулина насочва голяма част от глюкозата, абсорбирана от храната, към черния дроб, за да се съхранява под формата на чернодробен гликоген. Когато количеството на глюкозата, която се транспортираа в черния дроб надвишава това, което може да се използва и / или се съхранява като чернодробен гликоген, инсулина насърчава превръщането на тази допълнителна глюкоза в мастни киселини, като крайния резултат е увеличаване на отлагането на мазнини. Контролът върху инсулиновите скокове е важен за изграждане на мускулите. Също така е от жизненоважно значение за изгаряне на мазнините, както и за намаляване на телесните мазнинни запаси.

Разграждането на мазнините и използване им като източник на енергия се засилват при липса на излишък от инсулин. Ензима липаза в мастните клетки, причинява отделянето на триглицериди и глицерол  в кръвта. Тогава свободните мастни киселини се превръщат в основен източник на гориво за бъдат изгорени като енергия. Така че, при липсата на инсулин запасите от мазнини се изгарят.

Ние също трябва да се замислим върху значението на свободните мастни киселини и ролята им по отношение на мускулите. Ако нивата на свободните мастни киселини са твърде ниски разпадането на мускулите се увеличава. Това е от особено съществено значение по време на тренировка. По този начин високите нива на инсулин могат да доведат до мускулно катаболизиране.

Инсулинът повишава използването на глюкозата от повечето тъкани на тялото. Също така насърчава мастно-киселинния, синтез. Ако количеството на погълнатите въглехидрати надвишава сумата, която може да се използва за незабавна енергия, излишъка се използва за синтеза на мазнините.

Защо е нужен глицерин за протеиновите барове?


 

detour протеинови барове

 

Използването на глицерин в протеинови барове и протеинови десерти помага за контролиране на инсулиновите скокове. Обикновено когато потребителите се хранят с тях, те не ядат друга храна, по същото време. Това дава на гликемичния индекс на бара важно влияние върху гликемичния отговор, който е от решаващо значение за действието на инсулина.

Глицеринът произвежда нисък гликемичен отговор, който поддържа инсулина в ниски нива. Не всички протеинови барове са с нисък гликемичен индекс, дори и глицериновите! Това, че съдържа глицерин в него, не го прави с нисък гликемичен индекс или гарантира, че ще предизвика нисък гликемичен отговор. Това са по-сложни въпроси. Първо трябва да мине през специфични лабораторни анализи и обширни тестове, за да получи номер за определяне на гликемичния индекс.

След като се регистрира с нисък гликемичен индекс, по-нататъшни проучвания и тестове трябва да бъдат изпълнени за да се установи, че ще има нисък гликемичен отговор след като бъде изядена. Това е поредица от изключително скъпи и много сложни тестове, които трябва да приключат  преди да бъде пуснат на пазара и рекламиран като ниско гликемичен продукт.

Обобщаване на данните:


  • Храните с нисък гликемичен индекс, могат да предоставят предимство, когато се ядат преди продължителна, усилена тренировка, като осигуряват бавно отделяне на глюкоза в кръвта, без придружаващия инсулинов скок.

  • Храните с нисък гликемичен индекс могат да удължат издръжливостта по време на усилена тренировка, като помагат за избягване на висока кръвна захар и инсулин. Занижават нивата на плазмения лактат преди и по време на тренировка и да поддържат плазмената глюкоза и свободните мастни киселини на по-високи нива по време на критичните периоди на физически упражнения.

  • Храните с нисък гликемичен индекс могат да се отразят положително върху максималните нива на тренировките, като поддържат високо ниво на плазмена глюкоза (измерена в края на 2 часа усилени тренировки) в сравнение с високо гликемичните храни.

  • Храните с нисък гликемичен индекс поддържат висока плазмена концентрация и по-стабилен инсулинов и гликемичен отговор. Това е добре, защото по-ниската плазмена концентрация повишава мускулното разграждане. Освен това, наличието на по-стабилен гликемичен и инсулинов отговор и води до по-малко въглехидратно окисление. Стабилните нива на кръвната захар намаляват инсулиновият скок, а така мускулния растеж ще продължи и мазнините няма да се натрупват !

 

Заключение:

Глицерин в протеиновите барове и протеинови десерти е много хубаво нещо! Ако желаете може да ги консумирате, но все пак не прекалявайте с тях. Знаете, че всичко прекалено не е хубаво!

 

Напишете вашия коментар