Ръководство за Фоумролер

Публикувано от Лидия Костова 21/11/2016 0 Коментари

Фоумролер - най-доброто средство за самомасаж и възстановяване

 

Трудно ли ви е да изкачите 3-те стъпала към входната врата след денят за крака?

Имате ли проблем с отварянето на вратата или изпълнението на ежедневните ви задачи, след като сте се поувлекли с тренировките в залата?

Това ужасно и прекрасно чувство, когато всичко лесно за вас ви се струва толкова трудно изпълнимо, защото мускулите ви са твърди, сковани и пълни с млечна киселина и мускулната треска буквално ви изгаря.

Ако искате облекчение от всички тези неудобства и нямате време за масажи.

Можете да си помогнете и сами.

Кликни тук за да разгледаш всички уникални модели Фоумролери, които предлагаме

Да сами можете да скъсите времето за възстановяване с един прост и стига да знаете как лесен за използване уред   - фоумролер.

В тази статия ще разясним какво представлява, какви са предимствата от използването и как точно да използвате фоумролерът.Този специфичен уред за самомасаж е изработен от меки или малко по-твърди материали  устойчиви на натиск. Чрез упражняването на натиск и размачкване се стимулира циркулацията на кръв към  мускулите  и изтласкването  на насъбралата се млечна киселина предизвикваща неприятната мускулна треска.

Според Майкъл Колън  осоновател и собственик на една от най-добрите клиники за физиотерапия в Ню Йорк, когато се правят упражнения и разтягания с фоумролер мускулната фасция става по здрава, като се снабдява с повече съединителна тъкан  и се подобрява гъвкавостта, както и  мобилността на ставите.

А мобилността на ставите е изключително важна за правилното и безопасно изпълнение на базови упражнения, като клек, мъртва тяга и изтласкване от лег.

При заседналия начин на живот на съвременния човек тазобедрените стави буквално губят обхвата си на движение и при изпълнение на клек и мъртва тяга застрашаваме лумбалната област на гръбнака от тежки контузии, като дискови хернии и дископатии.

А раменните стави страдат най-много от неправилната стойка по време на работа с компютър. Тогава те губят обхвата си на движение и упражнения,като изтласкване от лег и флайс стават трудни и опасни за изпълнение.

Когато неможете да изпълнявате базовите упражнения спирате прогреса в залата. Или по лошото, ако се контузите тежко спирате въобще с тренировките.
А това ли искате?

Питате се защо и с какво е по-добър фоумролерът от обикновените стречинг упражнения, като докосването на пръстите и клековете след бягане?

Отговорът се крие в свойството му да отстранява срастванията в мускулите Ви. Същите тези сраствания, които ограничават обхвата ви на движение след по-тежки тренировки или просто когато сте стресирали мускулите с повече серии или повторения.

Възползвайте се от предимствата на фоумролерът и запазете здравето си!


Какви са предимствата от самомасаж и стречинг с фоумролер?

 

Ако до сега не сте опитвали, не сте правили достатъчно разтягания и не сте ходили на масаж, няма как да знаете какво е чувството и колко по-добре бихте се чувствали от ползите на тези релаксиращи похвати. 
Като всяко едно ново начало упражненията с фоумролер са трудни и леко болезнени за изпълнение, но след няколко практики ще забележите, как стават все по-лесни и започвате да усещате благотворното действие на този уред.

- повишава гъвкавостта

- повишава мобилността на ставите

- подобрява възстановяването след контузии

- подобрява кръвообращението и работата на лимфната система

- намалява мускулната треска

- отличен вариант за загрявка и превенция от травми

- намалява чувството на скованост

-  повишава тонуса

- подобрява представянето в спорта който практикувате

- разбива целулита Чакайте, чакайте разбива целулита ли ?


Както знаем целулита се образува от продължително седене и постоянното притискане на задната част на бедрата  и понякога дори и при отслабване досадния целулит си остава. Другата по-малко известна причина за образуването на целулит е, че между кожата и мускулите има тънък слой съединителна тъкан, която при дехидратация започва да губи форма, мастните клетки започват да се размножават. Това води до загуба на формата на кожата, следствие от което е целулита.

Както споменахме по горе упражненията с фоумролер стимулират образуването на повече съединтелна тъкан а чрез масажа снабдява масажираните области с повече кръв и хидратира клетките.

Доказано е, че използването на фоумролер в комбинация с антицелулитни кремове дава видим резултат в рамките на само 4 седмици.


Само за спортисти ли е подходящ фоумролерът?


Фоумролерът  се препоръчва дори и за хора, които не спортуват.
Хора които работят тежък физически труд или такива които водят по заседнал начин на живот и работата им е свързана със седене пред компютър. Тези хора са дори по-лесно податливи на контузии в ежедневието, тъй като  са по слабо подвижни и по  сковани.
Не е нужно да отделяте много време в упражнения с фоумролер за да постигнете добър ефект.

-За хора които работят тежък физически труд или прекарват денят си пред компютъра са нужни 10-15 мин  на ден, като най-подходящото време е веднага след работа да направите няколко от долу описаните упражнения. И не след дълго ще усетите как сковаността и умората си отиват и напрежението от работния ден остава в миналото.

-За спортисти най-удачното време за разтягане и масаж е 5-10 мин преди тренировка,но стречинга трябва да е без задържане,за да не се намали силата на разтягания мускул  по време на тренировка. А след тренировката стречинга трябва да е със задържане и масажа трябва да продължи до пълното отпускане на тренирания мускул.


Видове фоумролери :


Има различни видове фоумролери според размер, твърдостта  и релефа им.
Важното е всеки трениращ да намери най-подходящият за него фоумролер.

Релефните и по-твърди фоумролери са най-подходящи за масаж и разтягане на по натренирани хора, при които мускулатурата е по -стегнатата и има нужда от по-силен натиск. Като цяло твърдите и релефни фоумролери са по издръжливи и по трудно се амортизират.

Меките фоумролери обикновено са двуслойни, като вътрешната част е изработена от по-твърд мтериал а външната от по мек. Те са по подходящи за начинаещи и за хора с по слаби кръвоносни съдове по ръцете и краката. С използването на такъв тип фоумролери се избягват натъртвания и насинявания на по-нежната мускулатура на начинаещите .5 упражнения с фоумролер, които не правите
(а трябва да правите)


Готови ли сте за упражнения стил foamroller?

За упражненията ще са ви нужни постелка за йога , фоумролер и топка за тенис.

Започваме!

Упражнение 1:

Легнете по корем и поставете фоумролерът перпендикулярно на тялото точно под бедрото на десния крак. Левият крак е изнесен в ляво на пода  и е свит в коляното под прав ъгъл. Изправете се на лакти, като предмишниците гледат напред а дланите са обърнати към земята. Движете ролерът с тялото си по бедрото 2-3 см напред и 2-3 см назад, след което сгънете десния крак в коляното и се върнете в изходна позиция, като след това размените краката.Направете по 3-4 повторения на страна. Това упражнение активира мускулите на корема, задната част на бедрата и в същото време разтяга и масажира предната част на бедрения мускул.

Упражнение 2:

Седнете на пода  със сгънат ляв крак в коляното. Поставете десният крак  върху фоумролера в областта на ахилесовото сухожилие. Ръцете са поставени отстрани на тялото и малко назад от торса. Движете десния прасец напред  и назад по фоумролера с помощта на левия крак, като когато стигнете до края на ахилеса направете движение с глезена си все едно натискате педала на газта. Направете 3-4 повторения и повторете от другата страна. Това упражнение масажира и релаксира прасците, като в същото време и ги разтяга.

Упражнение 3:

Легнете на дясната си страна. Подпрете се на десния си лакет а с лявата ръка си помагайте за по-добра стабилност.  Поставете фоумролера перпендикулярно на тялото под десния си крак  малко над ахилесовото сухожилие. Левият крак е изнесен пред тялото и стъпил на земята за опора. Движете прасеца по фоумролера посредством тялото си докато не достигнете областта преди коляното. Тук направете пауза и на правете две кръгови движения с глезена си. Направете 2-3 повторения и сменете страната. Това упражнение активира страничните мускули на корема и масажира външната част на прасците.


Упражнение 4: 

Седнете на земята като поставите под себе си в областта на глутеуса топка за тенис. Поставете ръцете зад себе си , а краката са сгънати в коленете пред вас. Започнете да движите топката под себе си с помощта на тялото си, а там където усетите че има болезненост или повече напрежение направете няколко пулсиращи движения или размачкайте добре мястото с помощта на топката,като изнесете коляното в страни. Повторете от двете страни на глутеуса. Това упражнение отпуска мускулите на глутеуса и освобождава тазобедрените стави.

Упражнение 5:

Седнете на земята със сгънати колене пред вас. Поставете фоумролера в средата на гърба, перпендикулярно на тялото. Поставете ръцете си зад главата. Движете фоумролера от средната част на гърба към раменния пояс. Вдишвайте когато фоумролера се движи нагоре и издишвайте когато се движи надолу. Повторете  4 или повече пъти. Това упражнение масажира и добре разтяга гърба.Ако искате още упражнения разгледайте клипчетата с подробно описани упражнения и се възползвайте от предимствата на фоумролерът.

Като заключение можем да добавим,че това е един често пренебрегван продукт  с който значително можем да подобрим здравето си, постиженията в тренировките и да се предпазим от контузии.

В дългосрочен план фоумролерът дори и ви спестява пари, като цената му е колкото на един хубав масаж, НО разликата е там,че можете да го използвате и  повече от един път и да стане неизменна част от тренировката ви или начинът ви на живот.

Скъпи приятели, постарахме се да създадем най-доброто ръководство за фоумролер и тренировка с фоумролер. Ако статията Ви е харесала - моля споделете я от бутона долу. Благодарим!