Фитнес Закуска за Шампиони

Публикувано от Лидия Костова 26/08/2011 0 Коментари Рецепти,

Закуска за истински шампиони

овесените ядки са чудесна и здравословна закуска
Закуската на спортиста е като високо октаново гориво за целия ден!

"Добрата закуска" е обикновено нещо, за което чуваме и говорим постоянно.   Закуската на културиста е различна, но има един и същ основен принцип: високо октаново гориво за целия ден.  Ако някога  решите да  опитате  типичната "диета" със закуска от един портокал и малко кисело мляко (както се  рекламира масово в таблоидите), знайте, че вие най-вероятно ще грохнете след 5 минути във фитнеса.

 Изключения

Изключения винаги има, но повечето от нас се нуждаят от силен тласък на енергия, за да наберете скорост сутрин.  Нещо повече, ние трябва да получаваме повече хранителни вещества, необходими за оптимален растеж и възстановяване .  Имайте в предвид, че когато се събудите, може би не сте приемали каквато и да е храна за последните 8-12 часа.  Това означава, че нивата на кръвната захар са доста ниски  и вероятно вече сте в катаболно състояние.

Както знаем  най-добрият начин да се измъкнем от тази отчаяната ситуация е да  ядем, но ние трябва да разберем, какво ще е най-доброто за нас - индивидуално.

Размерът на вашата закуска трябва да е съобразена с  размера на тялото ви и общите калорийни нужди.  Ако сте на диета, концепцията за голяма закуска може да ви се струва нелепа.

Въпреки това, когато целта ви е маса и се опитвате да добавите някои друг мускул, закуската е от ключово значение.
Както обикновено, трябва да се получи някакъв баланс на прием на калории за целия ден (не забравяйте: малки хранения на 3 часа е по-добре отколкото няколко  огромни порции), това което казваме е ,че по-голямото количество от калорийте, погълнати през деня, трябва да е със закуската, а най-малката част  на последните две хранения в края на деня.  С други думи, точно обратното на установената норма на нашата култура.

Така че какво е добра закуска, така или иначе?

Кроасан, боровинкова кифла и чаша кока-кола?

Ако възнамерявате да предприемете пътуване с ролкови кънки към увеселителния парк на  захарта  - тогава Да! Хипер активен като миеща мечка на екстази до времето, когато стигнем до работа или училище и драстично падане на кръвната захар  един час преди обяд.

Ако предпочитате нормални нива на кръвната захар, ключовата дума е баланс. Протеини, Въглехидрати, мазнини  и фибри, както и много течности, за добра хидратация.

Течността също помага на храносмилането.  Причината за нуждата от  мазнините е, че някои витамини са разтворими в мазнини и се нуждаем от тях , за да се абсорбира всичко правилно. Така че имате нужда от определено количество здравословни мазнини, за да сте здрави.

Един добър баланс би бил  25-40 % Протеин, 50-65% Въглехидрати и 10% Мазнини . Фибрите са полезни  за храносмилането  и забавя цялостната стойност гликемичният индекс на храненето.  Също така имайте предвид, че сложните Въглехидрати са по-полезни, отколкото простите! 

Сега,  знаем, че никой не е съвършен  и че понякога  ще се отклоняваме от процентните съотношения, посочени по-горе, както и за частта за най-малките ястия в края на деня и така нататък.  Не се притеснявайте. Просто се опитваме да ви дадем обща представа за нещата. За да приключим ще ви дадем няколко примерни закуски, които може да приспособявате и променяте по ваш вкус и идеи.

Закуска Big Boy
2 чаши овесени ядки с ниско маслено мляко
8 бъркани белтъка с 1 или 2 жълтъка.
1 чаша портокалов сок
2 банана
2-3 чаши вода
10 грама Рибено масло / ленено масло на капсули
Витамини / Минерали

"Закуска за из път"
2 големи сандвича с риба тон и препечен хляб
1 ябълка
4 твърдо сварени яйца
1 чаша портокалов сок
2-3 чаши вода
8 грама рибено масло / ленено масло на капсули
Витамини / Минерали , плюс креатин или каквото използвате.

"Закуска Бърз старт"
2 купи с трици и овесени ядки, нискомаслено мляко и стафиди
1 доза протеин
1 плод
1 чаша ябълков сок
2-3 чаши вода
5 грама рибено масло / ленено масло
витамини / Минерали , плюс креатин или каквото използвате.

Какво ще кажете за предложенията ни? Допадат ли ви?

Напишете вашия коментар