Фибри като хранителна добавка за загуба на мазнини

Публикувано от Лидия Костова 08/11/2011 0 Коментари Хранене,

Както знаем, фибрите помагат  в борбата срещу сърдечно-съдовите заболявания, холестерол, диабет и рак на дебелото черво, но те също играят  роля в борбата със затлъстяването. Фибрите са  съединения, които  се съдържат само  в растенията. Тези влакна, ние консумираме  от растителните храни и ги наричаме  диетични фибри. Диетичните  фибри идват  само от растителна храна (т.е. зърнени храни, овес, плодове и т.н.).Фибрите не произхождат от животински храни като месо. Диетичните  влакна могат да бъдат разделени в две форми, разтворими и неразтворими фибри. Въпреки че не е установено препоръчвано дневно  количество фибри, здравните експерти препоръчват 20-35 грама фибри на ден. Като цяло, повечето  хора  консумират само 12 грама фибри на ден.

фибри

Разтворимите фибри


Разтворимите фибри, както подсказва от името, се разтварят във вода. Тези влакна се свързват с жлъчните киселини и се отделят от тънките черва. Излишъкът на холестерол в черния дроб, както и жлъчните киселини се изхвърлят. Жлъчните киселини се  транспортират до тънкото черво, където помагат за  липидното  храносмилане. Жлъчните киселини са от съществено значение за усвояването на тези продукти.. Това свързване на жлъчните киселини,  помога за намаляване нивата на холестерола в кръвта.Също така  разтворимите  фибри помагат за регулиране нивото на кръвната захар.

 

Неразтворими фибри


Неразтворими фибри, отново както подсказва името им , не се разтварят във вода. Този тип на фибри е известен като груба храна. Въпреки, че не са  разтворими  във вода, те  се абсорбират, което води до увеличаване на фибрите в  насипно състояние. Те помогат за изчистване на стомашно-чревния трак от всичките си отпадъци. Чрез редовната консумация на тези влакна,  времето за смилане на храна се намалява. Това помага да се запази тялото и да се усвои  скорбялата и захарите в червата.

Неразтворимите  фибри  са  отговорни  за пълното усещане, което получавате след като ги приемате. Това помага на хората на диета, което им позволява да  консумират по-малко калории, без да се чувстват гладни. . Неразтворимите фибри са трудни за възприемане, така че когато най-накрая стигнат до точката, където те могат да бъдат освободени в червата, те са все още леко непокътнати

Psyllium Husk - източник на фибри

 

 

 

 

 

 

 

 

Най-добрите източници на фибри


Най-добрият източник на фибри е от диетичната  храна. Това е така, защото те също така предоставят други минерали и хранителни вещества, от които  тялото Ви се нуждае. Ако се консумират достатъчно храни, богати на влакна, няма смисъл да се приемат като добавка други фибри.

Фибрите са  добър естествен начин  за намаляване на телесните мазнини. Това не  е метаболизъм  на мазнините - бързо или по-ефективно смилане , но те ще ви помогнат чрез намаляването  на приеманите   калории. Те също така ще намалят количеството на свободен холестерол в кръвта. Фибрите са  естествен и лесен начин за предотвратяване на рак на дебелото черво и диабет. Фибрите са нещо, което  всеки трябва да  консумира повече.

При увеличаване съдържание на фибри във вашата диета, най-добре е да се вземат бавно. Добавете  само няколко грама в даден момент, за да позволите  на стомашно-чревния тракт  да се адаптира, в противен случай,  може да получите коремни спазми, газове, подуване на корема и диария или запек.

Фибри като хранителна добавка може да си набавите от NOW Psyllium Husk.

Напишете вашия коментар