Фактите за Витамин С

Публикувано от Лидия Костова 23/09/2013 0 Коментари Фитнес добавки,
Витамин C е отговорен за постигането на повече от 300 цели в тялото Ви – от това да бъде върхов антиоксидант през  производството на колаген, поддържането на имунната система във върхова форма, лечение за някои мъжки проблеми, свързани с безплодие, понижаване на кръвното налягане и облекчаване на стреса.

витамин ц факти


Витамин C произвежда колаген. Колагенът е по същество "лепилото", което държи тялото Ви заедно. Това е тъкан, която придържа мускулите Ви към Вашия скелет, кожата Ви към Вашите мускули  и въобще Ви държи цели. Това може да не означава много за Вас, но това вещество също така е необходимо за по-бързото лечение на травми.

Ако колагенът ще Ви помогне за лечението на изкълчените стави, счупените кости, порязванията и другите наранявания,то дали има смисъл да се каже, че това ще означава и по-добро и по-бързо възстановяване на мускулите след тренировка?

А какво да кажем за всички тези дни, в които сте твърде болен, за да отидете на фитнес? Изпускате тренировката и често не сте в състояние да се справите с храненето си по график поради заболяванията. Витамин С е доказан чрез продължителни изследвания, че помага за стимулиране на имунната система, като чрез тази си функция, заедно с антиоксидантната си функция, той може да помогне за предотвратяването и лечението на инфекции и други заболявания. Аскорбиновата киселина може да активира неутрофилите, най-разпространените бели кръвни клетки, които работят на фронтовата линия за защита на организма Ви в ожесточена борба в сравнение с другите бели кръвни клетки. Също така този витамин спомага, за увеличаване на производството на лимфоцити, белите кръвни клетки, които са важни за производството на антитела и за координиране на клетъчните имунни функции. По този начин също така, витамин C може да бъде полезен срещу бактериални, вирусни и гъбични заболявания. В по-големи количества аскорбиновата киселина може действително да увеличи производството на интерферон и по този начин активира имунната реакция към вируси; тя може също така да намали производството на хистамин, като по този начин незабавно намалява алергийния потенциал. Поради това е лесно да се види как високото ниво на Витамин С може да помогне за намаляването на риска от заболявания, както и да окаже съдействие за лечение на общи заболявания, като обикновената настинка или симптомите на грипа. Това може да означава само допълнителни дни във фитнес залата, вместо да сте в легнало положение и да губите мускулна маса.

Витамин С стимулира функцията на надбъбречната жлеза и освобождаването на норепинефрин и епинефрин (адреналин), нашите хормони на стреса; въпреки това продължителния стрес изчерпва витамин С в надбъбречните жлези и намалява кръвните нива. Аскорбиновата киселина помага за производството на хормони на щитовидната жлеза и така съдейства за обмяната на холестерола, увеличава елиминирането му и по този начин помага за понижаване на холестерола в кръвта.

Витамин С също спомага за намаляване на кръвното налягане, особено полезен е за тези, които страдат от високо кръвно налягане, както и за хората, които са избрали да използват анаболни стероиди, където повишението на кръвното налягане е често срещан симптом.

ОК, така че сега сигурно си мислите, че бихте могли да се възползвате от силата на този витамин и сте готови да направите съзнателно усилие за увеличаването на дневния му прием? Сигурно се питате в какви храни да намерите витамин C?

Той се намира само в плодови и зеленчукови храни и е с най-високо съдържание в пресните, сурови храни. Витамин С е един от най-нестабилните витамини и готвенето може да унищожи голяма част от него.

Витамин С е слаба киселина и е стабилна в слаби киселини. Основите, каквато например е содата за хляб, обаче могат да унищожат аскорбинова киселина. Също така тя лесно се окислява във въздуха и е чувствителна към топлина и светлина. Тъй като тя се съдържа във водната съставка на плодове и зеленчуци, е лесно да се загуби по време на готвене във вода. Загубата е сведена до минимум, когато зеленчуците като броколи или брюкселско зеле се готвят над вода в двоен котел, вместо директно във вода. Минералната мед във водата или в съдове за готвене намалява съдържанието на витамин С в храните.

Колко трябва да взема?


Препоръчителният дневен прием е само 60mgs, който по мое мнение е твърде нисък за един нормален човек, да не говорим за активен културист, който поставя тялото си под много повече стрес, отколкото обикновения човек.

Много лекари и специалисти по хранене също мислят, че 60 mg е твърде ниска стойност и са склонни да Ви предложат 250-300 мг. Не забравяйте  - все пак говорим за нормалния средностатистически човек, който тренира без тежести. Мисля, че 1000-2000 мг е една добра доза за старт, когато експериментирате с количествата Витамин C. Може да опитате малко повече и да видите, дали ще забележите и разлика във възстановяването Ви.

Не забравяйте, че витамин С е разтворим във вода, така че всяко допълнително количество от нея само ще го измие от Вашата система с течности.

Напишете вашия коментар