Факти и правила относно женската фитнес тренировка

Публикувано от Лидия Костова 04/02/2013 0 Коментари Фитнес,

Факти  за фитнес тренировките при жените


 В днешния модерен свят, все повече жени започват да се  занимават с фитнес тренировки. В тази статия ще Ви запознаем с някои факти, свързани с женските фитнес тренировки. Макар че някои от тях са притеснителни, не се отказвайте да тренирате. Ако спазвате някои прости правила, вашите фитнес тренировки могат да подобрят значително структурата на тялото Ви, без това да представлява някаква опасност за Вас. Жените фитнес  ентусиасти, трябва най – вече да се съобразят със своите анатомични особености. Техният стремеж към повишаване на силовите  резултати е ограничен, най-вече от детеродната им  функция, която се отразява на конструкцията на цялото тяло. Много често, при жените които спазват диета и тренират усилено, се наблюдава разреждане, дори спиране на менструалния цикъл.

женска фитнес тренировка

Обикновено, тези нарушения  у жената са  причинени  от хормоналните изменения, възникнали в резултат на загубата на мастна тъкан. Природно вложена функция на женското тяло е, да не позволява възможност за зачеване, ако в тялото  няма достатъчно запас от енергия, който може да бъде съхранен  във вид на подкожен слой мастна тъкан. Ако този запас е по-нисък от оптималния, възможността  за зачеване и за раждане на дете значително намалява. Също така, интензивните силови  тренировки повишават  производството на мъжкия хормон тестостерон, който отделя  специални бета-рецептори, спомагащи  освобождаването на мазнините и изгарянето им като  енергия.

Ето защо, прекалено бързото и в големи количества  изгаряне на мазнини, съпроводено с интензивни силови тренировки,  може да  причини хронично  нарушаване на  половите  функции при жените. Трябва да се отбележи и факта, че дамите разполагат с доста  по-ниски функционални възможности на сърдечно-съдовата и дихателната система. Както знаете, при извършване на физическо натоварване настъпва  учестяване на пулса и по-голяма продължителност на възстановяването. А когато се намират  в менструалната фаза, при жените  се наблюдават увеличаване на  пулса, повишаване на  артериалното налягане и на  възбудимостта на нервната  им система.

Правила които трябва да спазват трениращите жени


 Фактите с които Ви запознахме, водят до заключението, че жените не бива  да се стремят  да подражават на  мъжките принципи за фитнес натоварването. Ако сте от жените, които искат да  постигнат  добри спортни резултати, като едновременно с това и да съхранят  здравето си, старайте се да спазвате някои основни правила. Старайте се да прилагате  самоконтрол по време на вашите тренировки.

Следете своя  менструалнен  цикъл – начало, болезненост, продължителност, периодичност и т.н. По време на менструация, както и в даден  период преди и след нея, може да се забележи  понижаване силата на мускулите и физическата работоспособност, както и влошаване реакцията на сърдечно-съдовата система на натоварването. Дори, когато менструалния  Ви цикъл протича нормално, трябва  да намалите натоварването, което става чрез тези методи: Провеждайте вашите силови упражнения по време на тренировката, но избягвайте
максималното напрежение; Когато се намирате в статичен режим, стремете се да не правите задържане за голям период от време; Когато тренирате за мускулите на корема, намалявайте повторения в сериите, а също така се стремете към изпълнение на най-леките упражнения; Може да изпълнявате базовото упражнение клек на два крака. При него, работните Ви мускули се натоварват достатъчно, без това да представлява някаква опасност за здравето Ви. Също така, можете да замените  тежките клекове  с лег-преса. При нея ще се предпазите от  голямото натоварване върху гърба, а също и ще намалите  натоварването върху мускулите на корема.

Възстановяването е също важен процес, на който като жена трябва да обърнете голямо внимание. Постарейте се да направите възстановяването си след всяка тренировка колкото се може по – пълноценно. Вашето тяло може да се приспособява към всяко натоварване, но все пак се уверете че сте напълно отпочинали преди следващата Ви тренировка. Не се притеснявайте, че един допълнителен почивен ден може да срине вашите постижения – това няма да се случи! По – скоро ще Ви предпази от травми и пренатоварване на организма, което може да бъде доста опасно за здравето Ви. При вдигане на тежести, не се надценявайте, а се съобразявайте с конкретните си способности. Повишавайте големината на използваната тежест постепенно, което се отнася и за броя на повторенията във всяка серия.

 

Напишете вашия коментар