Ехинацея за повишаване на имунитета

Публикувано от Лидия Костова 20/02/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Забелязали ли сте, че в последните години рязко се увеличиха простудните и грипни заболявания? Можем да говорим много за причините довели до това, но смятаме че има нещо много по – важно от това! А именно, как да си помогнете и  да подсилите своята имунна система, за да сте здрави през цялата година. Разбира се, правилното и разнообразно хранене е много важно, но трябва да помислите и за някаква имуностимулираща добавка.

Ето защо, в тази статия ще Ви запознаем с Ехинацеята - една от най-популярните в традиционната и холестична медицина билки. Ехинацеята има дълга история – нейното използване  като лечебна  билка  в народната медицина, започва още от индианците. Те я използвали като лек при инфекции, зъбобол, болки в ставите, заболявания на кожата и други състояния. През последните години, се доказват още много полезни и лечебни свойства на тази билка, поради което сме сигурни че нейната популярност ще продължава да расте.

ехинацея

 

 

Ехинацея повишава имунитета и съпротивителните Ви сили


Ехинацеята е най-известна  и най – използвана, заради нейната способност да стимулира функционирането на имунитета. А имунитета, това е устойчивостта на   тялото Ви,  срещу инфекции, заболявания и различни други болести.  Как точно “работи“ тази билка? Ехинацеята съдържа полизахариди, алкиламиди и витамин С (аскорбинова киселина), които действат в синхрон и взаимно допълвайки се, за стимулиране на имунните клетки – особено на микрофагите, като  им помагат да унищожават болестотворните агенти  в тялото. Ехинацеята също така повишава броя и ефективността на различните клетки на имунната система. Билката доказано ограничава и облекчава  симптомите на заболяванията, а също така значително  намалява продължителността им.

 

 

 

Ехинацеята лекува възпаления


Да, Ехинацеята притежава противовъзпалителни способности, благодарение на които  ограничава и възпаленията, проявяващи се с подуване и болки. Както вече споменахме, ехинацеята съдържа полизахариди, а именно те  стимулират възстановяването на възпалените тъкани. С други думи, ехинацеята минимизира клетъчната увреда,  за сметка на възстановяването на клетките, което се оптимизира. Ехинацеята леко повишава и синтезата  на хормони подобни на  кортизона, които потискат възпаленията. Това действие също е резултат от полизахаридите и алкиламидите в растението.

 

 

Ехинацеята успешно бори  инфекции


Ехинацеята може да Ви  помогне, когато страдате от  вирусни и бактериални инфекции. Инулинът, съдържащ се в корените й, неутрализира вирусите и убива бактериите. Ехинацеята е  особено ефективна и побеждава  вирусите, които предизвикват грип, херпес и други инфекции на устната кухина. Действието на ехинацеята, най – вече срещу бактериите, до голяма степен се дължи на съставката ехинакозид, която е в най-голяма концентрация в корените  й.

Логично е да се стигне до извода, че свойствата на ехинацеята да стимулира имунитета се отнасят и към повлияване на рака. Според  различни изследвания, полизахаридите в билката стимулират имунните клетки - макрофагите, да произвеждат химикал, който елиминира раковите клетки в тялото. Освен това, вече  изолирания  и доказан в лабораторни условия мастноразтворим химикал от корените й, възпрепятства растежа на туморите. Това е наистина един голям напредък, но хората които използват лекове от природата никак не биха се учудили!

Важно е да знаете  обаче, че ехинацеята може да има доста силен ефект и в някои случаи да възпрепятства действието на определени лекарства като например имуносупресорите. Това значи, че, ако при едни болни от рак ехинацеята ще има положителен ефект, то при други ще попречи на  лечението. Как да си набавите ехинацея? На пазара се предлагат много добавки и препарати съдържащи тази билка. Разбира се, те се различават значително по качество и ефективност, но има и много такива които са наистина висококачествени, а ехинацеята в тях е от надежден източник.

 

 

 

Напишете вашия коментар