Ефективни упражнения за мощни бицепси

Публикувано от Лидия Костова 16/01/2013 0 Коментари Упражнения,

Големи бицепси, но симетрични!


 Всеки бодибилдър мечтае за огромни бицепси! Интересен факт е, че винаги когато се замислите за такива бицепси, в главата Ви изниква снимка на Шварценегер, нали? В тази статия ще Ви запознаем с някои упражнения, които ще Ви помогнат да направите големи бицепси…е, може би не като на Арнолд, но достатъчно титанични, че да предизвикат завист. Много бодибилдъри задават въпроса, как да изградят големи, но симетрични мускули. Преди да получат отговор на този въпрос, би следвало първо да си зададат друг такъв, а именно колко големи бицепси желаят….а и дали биха отивали точно на тяхната физика.

упражнение за бицепси

Не забравяйте за симетрията на мускулите Ви, защото в противен случай може да изглеждате смешни, например с големи бицепси и голям корем. Преди да преминем към двете според нас най – ефективни упражнения за бицепси, трябва да дадем заслуженото и на загряването. Винаги загрявайте преди тренировката, независимо какви мускулни групи ще тренирате. Загрейте добре цялото тяло, а не само конкретните мускули. Това ще Ви предпази от травми, а и ще повиши ефективността на самите упражнения. Просто запомнете, че загряването е важно, и не бива да се пренебрегва!

Сгъване с щанга


 Това упражнение е чудесно за оформяне на бицепсите, но имайте предвид че ще е добре за изпълняването му да имате партньор. С негова помощ, не само ще получите максималната полза от упражнението, но и ще се предпазите от травми. Някои от бодибилдърите, които правят сгъването с щанга без партньор, се опитват  да си „направят” форсирани повторения чрез използване на инерцията – „чрез тласкане” и подхвърляне на щангата с таза напред и крайна извивка в долната част на гърба. Тези повторения са много опасни и понякога свършват в спешното. Освен това, те не натоварват директно бицепсите, а насочват напрежението към предната част на делтоидусите и мускулите на гръбначния стълб в долната му част.

Ако имате партньор при изпълнението на сгъването с щанга, той ще  Ви помогне да преодолеете критичната точка – обикновено в средата на повторението. По този начин, вашите  бицепси ще  работят много по-натоварено, а и няма да имате  причина да се накланяте назад, или пък  да извивате гръбнака си  повече отколкото трябва. Това ще снижи до минимум опасността от травми. Партньорът  Ви по време на изпълнението, може да застане пред или зад Вас – удобни са и двете положения. Ако застане  зад Вас, Вие можете  да вземете  сам щангата от стойката и да я върнете  обратно на мястото й след края на серията, без да чакате  партньорът  Ви да „застане в позиция”. Това е нещо  много важно, когато използвате  много големи тежести.

Концентрирано сгъване за бицепси


 Концентрираното сгъване е упражнение за бицепси, което натоварва най-вече техния  връх, и ги прави по – изпъкнали  в съкратено състояние. Упражнението се изпълнява  само с едната  ръка. На практика, упражнението представлява сгъване на ръката с опиране на лакътя в едноименното бедро, като  лакътят се подпира във вътрешната страна на бедрото,непосредствено   до коляното, и се запазва  неподвижен по време на упражнението.  Освен бицепсите, концентрираното сгъване ангажира и  натоварва и вашите  предмишници  и брахиалния  Ви мускул.

Може да изпълнявате упражнението, както с малко, така и с много повторения. По принцип ще получите отлични резултати при изпълнението на серии с  8 до 12 повторения. Както знаете обаче, тялото се адаптира бързо към даден диапазон от повторения. Затова нашият съвет е да смесвате  серии, състоящи се от повече или от по-малко повторения, за да си гарантирате че няма да навлезете в застой. Сериите  с малко повторения са чудесен начин да заякнете, а многото повторения са идеални  за завършек на тренировката с напомпване.

 

Напишете вашия коментар